Η μάχη των stealth: Το Μαρόκο θέλει F-35 για να αντιμετωπίσει τα Su-57 της Αλγερίας

19.12.2021 / 23:07
f35-su57-1140x570


Το Μαρόκο λέγεται ότι ζήτησε από το Ισραήλ να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν την πώληση του υπερσύγχρονου μαχητικού πολλαπλών ρόλων F-35, ενδεχομένως ως απάντηση στην προγραμματισμένη προμήθεια ρωσικών μαχητικών Su-57 από την Αλγερία.

Οι εντάσεις μεταξύ του Μαρόκου και της Αλγερίας έχουν αυξηθεί από τότε που η τελευταία διέκοψε μονομερώς τις διπλωματικές σχέσεις, πυροδοτώντας μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών, επισημαίνει το Eurasiantimes.

Επιπροσθέτως, η Αλγερία αναβίωσε τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αξιοποιώντας την πρόθεση της Μόσχας να επανεγκατασταθεί στην Αφρική. Το Μαρόκο, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στους βαθύτερους δεσμούς του με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων ως αποτρεπτικό μέσο έναντι τυχόν κινήσεων της Αλγερίας.

Η Αλγερία πιστεύεται ότι παρήγγειλε ή βρίσκεται σε διαδικασία παραγγελίας 14 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-57, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το Μαρόκο, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία. Το ρωσικής κατασκευής Su-57 θα μπορούσε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του υπάρχοντος στόλου των F-16 του Μαρόκου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία πληροφοριών Jafaj, το Μαρόκο κάνει επίμονες προσπάθειες να αγοράσει το κορυφαίο στρατιωτικό όπλο των ΗΠΑ, το μαχητικό αεροσκάφος stealth πολλαπλών ρόλων F-35. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Μαρόκο προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ μέσω του Ισραήλ να πουλήσουν το πιο προηγμένο μαχητικό τους.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ στο Μαρόκο, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ φέρεται να τον συνάντησε κατ’ ιδίαν και να συζήτησε τις συνεχιζόμενες εντάσεις με την Αλγερία. Η ισραηλινή εταιρεία ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι οι μαροκινές μυστικές υπηρεσίες «επιβεβαιώνουν» ότι η Αλγερία «σχεδιάζει εχθροπραξίες στα μαροκινά σύνορα».

Η Jafaj επικαλείται μια ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή που είπε, «οι Μαροκινοί θέλουν οι Ισραηλινοί να κατασκοπεύουν την ανάπτυξη πολιτοφυλακών ή αλγερινών στρατευμάτων πέρα ​​από τα σύνορα με το Μαρόκο, καθώς ανησυχούν πολύ για τους ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Αλγερία και οι οποίοι μπορεί να στοχοποιήσουν το Μαρόκο».

Το Μαρόκο προσπαθεί επίσης να αγοράσει «ισραηλινά drones με πολύ υψηλές δυνάμεις επιτήρησης και μάχης».

Το F-35 αντιμέτωπο με το Su-57;

Ο υπουργός Άμυνας του Μαρόκου Abdellatif Loudiyi συζήτησε πιθανές αναβαθμίσεις της μαροκινής αεροπορίας με τον Gantz, ισχυρίζεται η Jafaz. «Το Μαρόκο χρειάζεται περισσότερα αεροπλάνα με σοβαρές δυνατότητες για πόλεμο με τον γείτονά του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η προτιμώμενη επιλογή του Μαρόκου είναι το stealth μαχητικό F-35 των ΗΠΑ.

Ο Loudiyi ανέφερε στον Ganz ότι η χώρα του θα εκτιμούσε τη βοήθεια του Ισραήλ στο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να αποδεχθεί την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και γενικότερα πιο εξελιγμένου οπλισμού.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρθηκαν να «καλύψουν το κόστος» των εξελιγμένων αεροσκαφών, εάν το Μαρόκο μπορέσει να λάβει την έγκριση των ΗΠΑ για μελλοντική πώληση των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Το F-35 είναι ένα δαπανηρό αεροσκάφος, ωστόσο, θα άλλαζε τους συσχετισμούς στον ήδη ακριβό αγώνα εξοπλισμών μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου. Από την άλλη πλευρά, η Αλγερία ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα προμηθευτεί το ρωσικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνιστεί το καλύτερο στρατιωτικό υλικό που προέρχεται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

F-35C

Το SU-57 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς stealth, που ανταγωνίζεται τα F-22 Raptor και F-35 Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Chengdu J-20, ένα κινεζικό τζετ, είναι το μόνο άλλο τζετ πέμπτης γενιάς. Παρόλο που τα αεροσκάφη Su-57 και F-35 δημιουργήθηκαν για διαφορετικούς στόχους, ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι το Su-57 ξεπερνά πολλές από τις δυνατότητες των F-35.

Το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων με εξειδίκευση σε αποστολές αέρος-εδάφους που ενσωματώνονται στις αεροπορικές δυνάμεις των μελών του ΝΑΤΟ. Το ρωσικό Su-57 ασχολείται λιγότερο με τις βομβαρδιστικές αποστολές και περισσότερο με την επίτευξη εναέριας υπεροχής.

Εάν το Μαρόκο πετύχει στην απόκτηση των F-35 (κάτι που φαίνεται πολύ απίθανο), η γεωπολιτική δυναμική της περιοχής θα αλλάξει και η περιοχή μπορεί να γίνει «πεδίο μάχης» για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η υφιστάμενη αεροπορική δύναμη δύο χωρών

Η Αλγερία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα εκτός Ρωσίας που θα αγοράσει τα αεροσκάφη Su-57, δίνοντάς της ουσιαστική εναέρια υπεροχή έναντι των γειτόνων της. Ο υπάρχων στόλος της αλγερινής Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη MiG-25, Mig-29 και Su-30, τα οποία θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αντικατασταθούν και είναι ήδη ακριβά στη συντήρηση.

Η Ρωσία αναμένεται να ξεκινήσει την παράδοση προηγμένων αεριωθούμενων αεροσκαφών το 2025, παρέχοντας στο Μαρόκο ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας να σταθμίσει τις εναλλακτικές του.

Η Αλγερία θα μπορούσε να ξοδέψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια για 14 νέα SU-57, ενώ το Μαρόκο θα ξοδέψει 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των F-16. Μόλις η Αλγερία αποκτούσε το Su-57, θα μπορούσε να υπερκεράσει τα γερασμένα F-16.

Αυτή η απόφαση αποτελεί πρόκληση για τις στρατιωτικές αρχές του Μαρόκου. Το Ραμπάτ ενδεχομένως να μπορέσει να αποκτήσει το F-35, το οποίο ανταγωνίζεται το ρωσικό Su-57, ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η προσαρμογή στα νέα στρατιωτικά όπλα της Αλγερίας θα μπορούσε να είναι δύσκολη για το Μαρόκο με την τρέχουσα αεροπορική του δύναμη. Η Αλγερία ενδέχεται να μην περιορίσει την προμήθειά της στο SU-57 λόγω των στενών στρατιωτικών της διασυνδέσεων με τη Ρωσία. Θα μπορούσε ενδεχομένως να διερευνήσει την αγορά και άλλων εξελιγμένων οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, το Μαρόκο βρίσκεται σε μια λίστα με 26 χώρες που έχουν ζητήσει την αγορά της τεχνολογίας αντι-drone «Skylock», σύμφωνα με ισραηλινές πηγές. Οι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι SAM-6 και SAM-7 μπορούν επίσης να αναχαιτιστούν από το «Skylock Dome».

Η Αλγερία, σύμφωνα με τους ειδικούς – επισημαίνει το Eurasiantimes – αναγκάστηκε να επιστρέψει στην παλιά της σχέση με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης με τη Γαλλία.  Μάλιστα φέρεται να επιχειρεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την αγορά του πιο πρόσφατου ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-500, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Arab Weekly.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Αλγερία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στον κόσμο, αποκτώντας περισσότερο από το 60% του οπλισμού της από τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα