Η λογική σηκώνει ψηλά τα χέρια…

11.05.2021 / 9:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vgenopoulos_fanis

Του Φάνη Βγενόπουλου

Είναι, φαίνεται, στην ανθρώπινη φύση, όταν συναντούμε αναποδιές στη ζωή μας, είτε ως άτομα, είτε ως λαοί, να αναζητούμε «δαίμονες» για να τους φορτώσουμε το φταίξιμο. Για εμάς τους Έλληνες, οι «δαίμονες» αυτοί έχουν πάρει διάφορες μορφές, με βασικότερη (εδώ και αιώνες) αυτή των Δυτικών, οι οποίοι «μας φθονούν γιατί είμαστε Ορθόδοξοι, ενώ αυτοί είναι αιρετικοί». Βέβαια, θέλουμε να «ανήκουμε εις τη Δύσιν», χωρίς ωστόσο να της μοιάζουμε, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Τον τελευταίο χρόνο, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι «δαίμονες» αυτοί πήραν άλλη μορφή. Έγιναν οι Κινέζοι που, τάχα, άφησαν τον ιό να φύγει από τα εργαστήρια για να πλήξει τη Δύση (στην οποία συμπεριλαμβανόμαστε), οι φαρμακοβιομηχανίες που θέλουν να… αλλοιώσουν τον γενετικό μας κώδικα μέσω του εμβολιασμού, οι επιστήμονες που… πληρώνονται από άδηλα και σκοτεινά κέντρα για να λένε όσα λένε, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία «υπερβάλουν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο» και φυσικά ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας, όπως κάποτε οι Χριστιανοί κατηγορούσαν τους Εβραίους (μερικοί ακόμη το κάνουν), για τους λιμούς, την ανομβρία, τους σεισμούς και γενικά ό,τι κακό τους συνέβαινε.

Σε αυτόν τον κυκεώνα παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας, με τον οποίο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς απαντώντας με λογικά επιχειρήματα μιας απουσιάζει κάθε ίχνος λογικής, έχει εισχωρήσει και μερίδα της Εκκλησίας. Όχι, βέβαια, η επίσημη Εκκλησία, ωστόσο, μια όχι αδιάφορη μερίδα κληρικών και ένθερμων Χριστιανών, όχι μόνο ασπάζεται τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες, αλλά τις προπαγανδίζει με κάθε τρόπο.

Πρόσφατο, χαρακτηριστικό, παράδειγμα η τέλεση της Αναστάσιμης ακολουθίας στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Δεν θα αναφερθώ στα θεολογικά επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν στο δημόσιο διάλογο κατά της χρονικής μετάθεσης της Ανάστασης κατά τρεις ώρες (άσχετα εάν αυτό αποτελεί πάγια τακτική σε απομακρυσμένα χωριά εξαιτίας της έλλειψης ιερέων), αλλά στα όσα εξωφρενικά ειπώθηκαν κατά του μέτρου και στα οποία απουσιάζει κάθε έννοια λογικής. Για παράδειγμα άκουσα ότι αυτοί που συμφώνησαν με το μέτρο, είναι «σχισματικοί και πλανεμένοι», ότι «απειλείται η πίστη μας», ότι «θέλουν να βλάψουν τους Χριστιανούς», ακόμη και πως η Ανάσταση στις 9, σχετίζεται με την έλευση του Αντίχριστου! Και εδώ ακριβώς, ξεκινά το πρόβλημα. Διότι όταν πιστεύεις πως εάν γιορτάσεις την Ανάσταση στις 12 και όχι στις 9 το βράδυ, κάνεις «αντάρτικο» και πως με τον τρόπο αυτό υπερασπίζεσαι την πίστη σου από τους Εβραίους, τους μασόνους και πάσης φύσεως «δαίμονες» που – υποτίθεται ότι – σε καταδιώκουν, τότε η λογική σηκώνει ψηλά τα χέρια…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα