Η κυβέρνηση «άντεξε» Ικαρία, Μήδεια, Μενδώνη

09.03.2021 / 13:28
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα». Tο παραπάνω συμπέρασμα του κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τζου φαίνεται, σ’ αυτήν  τη φάση, να απεικονίζει την κατάσταση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο δυσκολότερος πολιτικά μήνας, στη θητεία αυτής της κυβέρνησης. Το δεύτερο, σαρωτικό και υπέρμετρα φονικό κύμα του κορωνοϊού, η Ικαρία, η «Μήδεια», τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη από την υπουργό Πολιτισμού, στρίμωξαν αλλά απείλησαν εξίσου με μεγάλη σφοδρότητα τη μέχρι τώρα κυριαρχία της κυβέρνησης ωστόσο άντεξε με τη αξιωματική αντιπολίτευση να μην κερδίζει από τη φθορά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Pulse» για τον ΣΚΑΙ.

Για την «υπόθεση Λιγνάδη» οι ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης σε ποσοστό 51%, ενώ διαφορετική άποψη εκφράζει το 44%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έγιναν και η διαχείριση από την Λίνα Μενδώνη δεν προκάλεσαν τη φθορά στην κυβέρνηση που ανέμενε η Κουμουνδούρου, καθώς η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει 15 μονάδες, ενώ δεν έπληξε και την εικόνα του πρωθυπουργού, που προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα με 19 μονάδες διαφορά.

Συνολικά τέσσερις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρεύμα ή στο τέλος καταφέρνει να «χύνει την καρδάρα». Τι δείχνουν, λοιπόν, ALKO (19/2), Opinion Poll (24/2), Pulse (1/3) και Opinion Poll (2/3); Δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ από 14,5 έως 17,4 μονάδες και  προβάδισμα του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα που κυμαίνεται από 20 έως 30 μονάδες.

Και μάλιστα σε μια κορυφαία στιγμή τεκμηριωμένης κριτικής με προτάσεις που θα προσέλκυε τους μετριοπαθείς πολίτες, την παρουσίαση της πρότασης για το ΕΣΥ ήρθε η δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα για τον Κουφοντίνα που προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων. Ένα ακόμα επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα που τείνει να γίνει «κανονικότητα» για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

6 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα δυσάρεστα μηνύματα ήταν περισσότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά για την κυβέρνηση. Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά και τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη και η αξιωματική αντιπολίτευση. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει συγκάλυψη και να κομματικοποιήσει ένα ζήτημα που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε συνδυασμό με τις χυδαίες αναρτήσεις στα socialmedia από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του πρωθυπουργού, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το 59% δηλώνουν την αντίθεση τους με τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα «σίγουρα αρνητικά» κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ το 35%, «μάλλον αρνητικά» το 24%, «μάλλον θετικά» το 22% και «σίγουρα θετικά» το 12%. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (82%) και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ (78%).

Την «εικόνα» της σταθερής διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η κυβέρνηση στην τελευταία δημοσκόπηση της «Pulse», παρότι καταγράφεται στη «χειρότερη στιγμή» και μάλιστα στο δεύτερο χρόνο της θητείας της. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την εικόνα της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 26-28 Φεβρουαρίου – το τριήμερο μετά την αντιπαράθεση στη βουλή.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 38% και 23% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 8% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ είναι στο 10%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 19 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 44% έναντι 25% που θεωρεί καταλληλότερο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 27% απάντησε «κανέναν από τους δύο». Για τις πρόσφατες αποκαλύψεις, το 51% αξιολογεί αρνητικά την στάση της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων στην κυβέρνηση και τη ΝΔ (61%) προέρχεται από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής.

Το ποσοστό των αρνητικών απαντήσεων για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 59%. Οι περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ (82%) προέρχονται από το Κίνημα Αλλαγής και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας (78%).

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με «Μενδώνη» στη βουλή αλλά…

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με «Μενδώνη» στην Ολομέλεια της Βουλής όπου μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά έφυγε απολογούμενος για τα στελέχη του, τα «πληκτρολόγια» του διαδικτύου αλλά και χωρίς προτάσεις.

Κοινός τόπος σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ακόμα και αυτές μετά από τα γεγονότα της Ικαρίας- Μήδεια και λίγο από υπόθεση Λιγνάδη είναι ότι όντως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και εμφανίζει φθορά σε βασικά μεγέθη των δημοσκοπήσεων, όπως και η διαχείριση της πανδημίας και η διαχείριση της οικονομίας αλλά δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος απειλείται να μείνει εκτός από το κλασικό μοτίβο του δικομματισμού που θέλει το κυβερνών κόμμα να υποχωρεί και την αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει έδαφος. Υπάρχει μια αδυναμία στην Κουμουνδούρου να εξηγήσουν τόσο στους ψηφοφόρους τους όσο και στον δημόσιο διάλογο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καρπωθεί έστω λίγη από την κυβερνητική φθορά που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, εκτός φυσικά από τα διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια.

Επανέρχομαι στα τελευταία γεγονότα με την υπόθεση Λιγνάδη που ο ΣΥΡΙΖΑ στρίμωξε άγρια την κυβέρνηση  αλλά στο ’90 κατάφερε με τα αυτογκόλ να της δώσει ανάσες και χώρο αντεπίθεσης. Η συζήτηση στη Βουλή μεταξύ αρχηγών κατέδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από τη μια εμφανίστηκε στην πρωτολογία του θεσμικός, ήπιος με επιχειρήματα και παίρνοντας αποστάσεις από τα τρολ και της ακρότητες και από την άλλη για μια ακόμα φορά δίστασε να καταδικάσει βουλευτές και στελέχη του κόμματος του που ταυτίστηκαν με αυτές τις θέσεις. Μάλιστα στη δευτερολογία του εμφανίστηκε να τους υπερασπίζεται και να υιοθετεί κάποια από τα επιχειρήματα τους ενώ έκανε το λάθος να πράξει αυτό που κατηγορεί την κυβέρνηση επιχειρηματολογώντας στη λογική, «Ναι, αλλά κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους!» Βέβαια κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτή η τακτική δεν είναι λόγω αδυναμίας αλλά συνειδητή επιλογή να πατάει σε δυο βάρκες. Στην ουσία της συζήτησης έχασε τις εντυπώσεις καθώς δεν είχε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων να αντιπαρατάξει στις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη, έδειξε πως δεν ήταν προετοιμασμένος για θεσμική πολιτική αντιπαράθεση αλλά για ανταρτοπόλεμο. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι σε όλα τα θέματα, που και η ίδια φέρνει στη δημοσιότητα, και η κυβέρνηση παρουσιάζει φθορά να χάνει το μέτρο και να παρασύρεται από τα «ανώνυμα πληκτρολόγια» σε πολιτικό εκχυδαϊσμό.

Η χυδαία εκστρατεία και οι εσωτερικές κόντρες

Η χυδαία εκστρατεία που ακολούθησε του δίκαιου πολιτικά αιτήματος για απομάκρυνση της Υπουργού πολιτισμού, από ανώνυμα αλλά και επώνυμα «τρολ» του ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε και προκάλεσε ζημιά στο αφήγημα του Τσίπρα. Αυτό, όμως, είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς φαίνεται ότι στην Κουμουνδούρου έχουν χαλάσει οι «πυξίδες» και δίνουν ιδεοληπτικές μάχες που αφενός δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία (Κουφοντίνας – «Νόμος και τάξη» – Πανεπιστήμια) και αφετέρου είναι και μειοψηφικές. Ενώ δεν διαθέτουν ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις  και δεν εμφανίζονται στελέχη με τεκμηριωμένο λόγο που θα πείσουν αλλά και θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστές στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό οι «πασοκογενείς» γκρινιάζουν για τον αριστερό λαϊκισμό και οι «ριζοσπάστες αριστεροί» φοβούνται μην μολυνθούν και ξαφνικά τους πουν ότι η πορεία του κόμματος στρίβει δήθεν προς το κέντρο, αλλά όλοι λειτουργούν πλέον ως ανθρωποδιώκτες και αναγκάζουν τον Τσίπρα να πατάει σε δυο βάρκες.

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα