Η κλήση σας… διαγράφηκε! O Δήμος Πατρέων έσβησε τα προστιμα στάθμευσης που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας

13.03.2021 / 11:00
σταθμευση

500 κλήσεις αποφάσισε ομόφωνα να διαγράψει η οικονομική επιτροπή του δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει η δημοτική αρχή προς τους δημότες, κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Όπως ήδη είναι γνωστό η οικονομική επιτροπή του δήμου, στην κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθεί που θέλει να μην επιβαρύνει με πρόσθετα οικονομικά βάρη τους πολίτες, σε μια δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας και των συνεπειών της, έχει αποφασίσει να μην εφαρμόζει το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Καμία κλήση στη διάρκεια των lockdowns

Η απόφαση αυτή ίσχυε, τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown όσο από το ξεκίνημα το δεύτερου, από τις αρχές Νοεμβρίου έως και σήμερα που η καραντίνα συνεχίζεται. Κατά συνέπεια όλους αυτούς τους μήνες δεν υφίστανται κλήσεις στάθμευσης για τους Πατρινούς.

Οι 500 κλήσεις που διαγράφηκαν με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου αφορούν το τέλος του Ιανουαρίου, το μικρό εκείνο  διάστημα που τα καταστήματα είχαν ανοίξει και η αγορά είχε επιστρέψει σε μία μερική κανονικότητα.

H εισήγηση για τη μη έγκυρη ενημέρωση

Πολλοί από τους συνδημότες μας δεν είχαν ενημερωθεί ότι το σύστημα βρισκόταν σε επαναλειτουργία, λόγω των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και έτσι στάθμευαν το αμάξι τους παρανόμως, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν με κλήσεις.

Εξαιτίας αυτής κατάστασης και της μη έγκαιρης ενημέρωσης, οι κλήσεις, εκείνο το διάστημα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα σε οχήματα, έφτασαν μέσα σε λίγες μέρες τις 500.

Η διαγραφή ανέρχεται στα 7.835, 50 ευρώ

Με το επιχείρημα της μη έγκαιρης ενημέρωσης η οικονομική επιτροπή με εισήγηση της ακύρωσε  όλες αυτές τις κλήσεις. Ο ουσιαστικός όμως σκοπός της εισήγησης αυτής ήταν η μη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Το ποσό που αντιστοιχεί στις 500 κλήσεις και που ήταν να εισπράξει το ταμείο του δήμου κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην απόφαση ακύρωσης των κλήσεων από την οικονομική επιτροπή, ανέρχεται στα 7.835,50€.

Χρήματα που σίγουρα είχε ανάγκη ο δήμος καθώς ο ισολογισμός ανάμεσα στα έξοδα και στα έσοδα του τελευταίου έτους που χαρακτηρίστηκε από την πανδημία, έγειρε με διαφορά προς την πρώτη πλευρά.

Και μία από τις βασικές αιτίες αυτού ήταν οι παροχές, οι ελαφρύνσεις και οι διευκολύνσεις  σε ποικίλα πεδία, που έχει εφαρμόσει η δημοτική αρχή από τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα.

Η μη εφαρμογή του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης για τουλάχιστον ένα εξάμηνο (με δεδομένο ότι η καραντίνα συνεχίζεται, άρα εξακολουθεί να ισχύει), συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις διευκολύνσεις.

Τι ισχύει

Αξίζει να αναφέρουμε οι διαγραφές των κλήσεων  γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 104 του Κ.Ο.Κ. στις περιπτώσεις που αφορούν προσδιορισμό οχήματος όπως στοιχεία αυτού, μάρκα, αριθμό κυκλοφορίας και επίσης στοιχεία οδηγού, ιδιοκτήτη καθώς και διαγραφές και επαναβεβαιώσεις σε περιπτώσεις λανθασμένης καταχώρησης αριθμού κυκλοφορίας, μεταβίβασης οχήματος κλπ.

Επίσης, επαναβεβαίωση γίνεται και στις περιπτώσεις των εταιρειών μίσθωσης οχημάτων και επαναβεβαιώνεται στον μισθωτή, σύμφωνα με τα μισθωτήρια συμβόλαια που προσκομίζουν οι εταιρείες στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Πώς ενημερώνεται ο πολίτης

Η όλη διαδικασία διαγραφής και επαναβεβαίωσης γίνεται με εισήγηση της υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιδημάρχου προς την οικονομική επιτροπή καθώς και απόφαση αυτής, κατόπιν υποβολής ενστάσεων πολιτών και σχετικού ελέγχου με άλλες υπηρεσίες π.χ. Δνση Συγκοινωνιών, Τροχαία κλπ.

Για τη διαγραφή των κλήσεων του ενημερώνεται εγγράφως ο πολίτης από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το τμήμα Εσόδων και το τμήμα ταμείου του δήμου.

Δ. Πλέσσας: Χωρίς ουσιαστικό κόστος το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Ο  νόμος, βάσει του οποίου γίνεται η όλη αυτή διαδικασία, αφορά μόνο την  ακύρωση, την διαγραφή και την επαναβεβαίωση κλήσεων.

Ωστόσο ο δήμος έχει πάρει αρκετές ακόμα αποφάσεις που είναι σε αυτή την κατεύθυνση, της μη οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών κατά την διάρκεια των lockdowns, αλλά και της πανδημίας.

Όμως, ανεξάρτητα από τις καταστάσεις αυτές, η στάθμευση για τους Πατρινούς είναι σχεδόν δωρεάν και χωρίς κόστος, σύμφωνα με τα όσα τονίζει στον «Νεολόγο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας:

«Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που έχουμε εφαρμόσει είναι ουσιαστικά χωρίς κόστος για τον δημότη.  Η σχετική κάρτα κοστίζει μόλις 30 λεπτά όσο δηλαδή το κόστος της και η προμήθεια από όσους τις διαθέτουν.

Κινούμαστε έτσι σε μία κατεύθυνση αντίθετη με τα γνωστά “παρκόμετρα” που αποσκοπούν στο κόστος του δημότη, με όφελος εισπρακτικών εταιρειών, τα οποία υπήρχαν από προηγούμενες δημοτικές Αρχές όταν αναλάβαμε την διοίκηση του δήμου».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα