Η κανονικότητα των «Μένουμε Ευρώπη»

29.01.2023 / 10:15
37107283

Του Κώστα Σπαρτινού

Υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που έχει εξιδανικεύσει στη συνείδησή του οτιδήποτε το «ευρωπαϊκό». Το θεωρεί εκσυγχρονισμένο, ορθολογικό, άψογο, ταυτισμένο με το δημοκρατικό ιδεώδες, παράδειγμα προς μίμηση. Θα έλεγε κανείς περίπου καθαγιασμένο. Πιθανά η αντίληψη αυτή να έχει σχέση με τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, με την κληρονομιά της «ψωροκώσταινας» («ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» – σύνθημα που ξανακούστηκε πρόσφατα) και με την ελπίδα ότι κάπου αλλού υπάρχει η σωτηρία για να ξεφύγουμε από την κακή μας τη μοίρα, σωτηρία την οποία θα κατακτήσουμε ως δια μαγείας, κάτι σαν βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Είναι αλήθεια ότι η αντίληψη αυτή, ιδιαίτερα μετά τις μνημονιακές περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος, έχει χάσει αρκετούς οπαδούς, ωστόσο παραμένει ορατή στο κοινωνικό σώμα.

Οι… πονηρούληδες

Υπάρχει και μια άλλη μερίδα συμπολιτών μας που δεν είναι τόσο αλλοπαρμένοι ή αφελείς. Μάλλον είναι – ή νομίζουν ότι είναι – πονηρούληδες. Αυτοί γνωρίζουν την ψυχολογία των πρώτων και απλά θέλουν να την εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν και προς εξυπηρέτησιν των ιδίων συμφερόντων τους. Πολιτικών και οικονομικών. Κάποιοι για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι προασπίζουν την κανονικότητα και ηρεμία του δημόσιου βίου, κάποιοι άλλοι για να απομυζούν απρόσκοπτα ευρωπαϊκά κονδύλια και ορισμένοι για να συνδυάζουν και τις δύο εκδοχές. Δεν πάνε πολλά χρόνια που αυτοί οι τελευταίοι είχαν οργανώσει την κίνηση «Μένουμε Ευρώπη» για να παραπλανήσουν και να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του δημοψηφίσματος του 2015, με τον ισχυρισμό ότι επίκειται ο κίνδυνος να απολέσουμε την ευρωπαϊκή μας  ταυτότητα και προοπτική – έστω κι αν το δημοψήφισμα δεν περιείχε σχετικό ερώτημα. Είχαν υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών και είχαν εισπράξει την απάντηση.

Δύσκολη η κατάσταση στην Ε.Ε.

Σήμερα βέβαια η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ε.Ε. και τα προβλήματα ιδιαίτερα οξυμένα. Δεν είναι εύκολες οι μεγάλες και εύκολες κουβέντες. Το αίτημα του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της ακροδεξιάς από τη μια και αυτών της προόδου και της αριστεράς από την άλλη, αναδεικνύεται δραματικά επίκαιρο. Όπως δραματικά επίκαιρο αναδεικνύεται, μετά την υπόθεση Qatargate, και το ζήτημα της κάθαρσης των γραφειοκρατικών και πολιτικών δομών της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, τόσο μέσα στις ενωσιακές δομές όσο και στις δομές ορισμένων χωρών-μελών λειτουργούν ακόμα θεσμοί και κανόνες που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι λειτουργούν ανάλογα και στη χώρα μας.

Και εδώ αποκαλύπτεται με τρόπο κραυγαλέο η υποκρισία και η σκοπιμοθηρία μιας σημαντικής μερίδας των «Μένουμε Ευρώπη». Αντί να υπερασπιστούν και να μιμηθούν αυτές τις «καλές πρακτικές», τις αντιμάχονται, τις αμφισβητούν, τις λοιδορούν. Πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και από πίσω του ακολουθούν κυβερνητικά στελέχη, στελέχη άλλων εξουσιών και μερικοί ακόμα, όσοι και όσες έχουν απομείνει από το παλαιό εκείνο μέτωπο που πλέον έχει χάσει πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολύ από το αμφίβολο κύρος του. Έχουν βουβαθεί μπροστά στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων των ευρωπαϊκών (καθόλα συστημικών) ΜΜΕ αλλά και στις τοποθετήσεις και αποφάσεις επίσημων ευρωπαϊκών οργάνων.

Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα

Τί έχουν να πουν άραγε για το δεκάλογο συστάσεων που πρόσφατα διατύπωσε προς την Ελλάδα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης των κατασκοπευτικών λογισμικών, η γνωστή PEGA, η οποία ταυτόχρονα καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κ. Χρήστο Ράμμο (τον οποίο αρνήθηκε να καλέσει και ακούσει η Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του ελληνικού κοινοβουλίου) και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κώστα Μενουδάκο;

Οι συστάσεις της επιτροπής PEGA για την Ελλάδα.

Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα και καλεί τη χώρα:

1. Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.

2. Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.

3. Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware.

4. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

5. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα.

6. Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού.

7. Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

8. Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.

9. Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.

10. Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες».

Και τώρα τι θα κάνουν; Θα μείνουν ή θα φύγουν από την Ευρώπη;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα