Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Μεταφοράς Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με το «Δίκτυο Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας Πανεπιστημίων Πατρών & Πελοποννήσου» και την πράξη «ΜΕΤΩΝ – Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την Αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών» συνδιοργάνωσαν με το πρόγραμμα «NBG Βusiness Seeds» της Εθνικής Τράπεζας την διημερίδα «Η Καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα και οι φορείς που την στηρίζουν 3.0» στο πλαίσιο του Regional Growth Conference, στις 16 & 17 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο πλαίσιο της διημερίδας διοργανώθηκε το «Bootcamp Match & Develop a startup Patras 4.0», για ερευνητικές ομάδες και startups. Χαιρετισμό στην διημερίδα απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής κ. Χρήστος Μπούρας, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και κ. Ιωάννης Τσακίρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, ο Εκδότης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» κ. Θεόδωρος Λουλούδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου της Εθνικής Τράπεζας κ. Σπύρος Κέκελος. Η διημερίδα μέσα από 18 πάνελ, 143 ομιλητές και 12 workshops χαρτογράφησε την καινοτομία στη Δυτική Ελλάδα.
Τη διημερίδα παρακολούθησαν 227 επισκέπτες ενώ 10 φοιτητές/εθελοντές υποστήριξαν την διεξαγωγή της. Στο Bootcamp συμμετείχαν 17 ερευνητικές ομάδες και startups που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την ιδέα τους με επιχειρηματίες της περιοχής, να παρακολουθήσουν σεμινάρια, να συζητήσουν ευκαιρίες χρηματοδότησης και να λάβουν καθοδήγηση και υποστήριξη από στελέχη των Funds. Κάποιες από τις ομάδες διακρίθηκαν λαμβάνοντας υπηρεσίες Amazon, την υποστήριξη της Bayer Ελλάς και του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αλλά και την απευθείας πρόκριση στη Β’ Φάση του 14ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη των ομάδων στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΜΕΤΩΝ», μέσα από δράσεις επιμόρφωσης και δια βίου εκπαίδευσης σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και μέσα από δράσεις ενθάρρυνσης και καθοδήγησης για την επώαση της καινοτομίας και την επιτάχυνση της επιχειρηματικής ωρίμανσης.