Η ισχύς εν τη ενώσει: 60 ομάδες παραγωγών συνεργάζονται

15.05.2022 / 11:00
kalliergeies

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]

Πάνω από 60 νέες ομάδες παραγωγών και συνεταιρικά σχήματα έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες στον αγροτικό τομέα της Δυτικής Ελλάδας, προχωρώντας σε συνεργασίες με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των καλλιεργειών και των προϊόντων τους.

Οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί και οι συνεργασίες που γίνονται αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα που παράγονται από μία ή και περισσότερες τοπικές γειτονικές αγροτικές περιοχές, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει δημιουργήσει το ανάλογο έδαφος, χαράζοντας μονοπάτια προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Αξιοποίηση της ποιότητας

Οι συνεργασίες αυτές βοηθούν αφενός στην κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής στις καλλιέργειες μετά  τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση  και αφετέρου στην άμεση ανταπόκριση των αναγκών της σύγχρονης αγοράς που απαιτούν ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο στην ποιότητα του προϊόντος.

Το βασικό πλεονέκτημα των αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας έχει να κάνει ακριβώς με την ποιότητα. Έτσι μέσα από τις συνεργασίες και τα σχήματα αυτά που δημιουργούνται, η κάθε περιοχή και κατά επέκταση η ευρύτερη Περιφέρεια έχει πλέον την δυνατότητα να αξιοποιήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το πλεονέκτημα της αυτό.

Το ζήτημα της εκπαίδευσης

Εκεί όμως που φαίνεται ότι είμαστε ακόμα κάπως πίσω είναι στις  βάσεις που θα πρέπει να δημιουργηθούν έτσι ώστε οι νέες ομάδες αυτές που γεννιούνται να αποκτήσουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική, να αντέξουν στον χρόνο και να μπορούν να γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικά απέναντι στα εισαγόμενα και στα ξένα προϊόντα.

Μόνο έτσι όπως επισημαίνει στον «Ν» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος θα δοθούν τα ανάλογα οφέλη στο σύνολο της οικονομίας μέσα από την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο,  αυτό χρειάζεται και άλλα πράγματα πέρα από την συνειδητοποίηση της ανάγκης δημιουργίας ομάδων ή της διάθεσης για συνεργασία. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την γνώση, την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία.

Βάσεις και πιστοποιήσεις καλλιεργειών

Για αυτό και στις σκέψεις των αρμοδίων που ασχολούνται με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι οι βάσεις αυτές να δίνονται στις αντίστοιχες γεωργικές σχολές, ώστε οι νέοι αγρότες που βγαίνουν από αυτές να αποκτούν την θεωρητική γνώση που θα τους φανεί χρήσιμη στην πράξη, μαθαίνοντας πώς να λειτουργούν μέσα από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγής.

Παράλληλα είναι ανάγκη να προωθηθούν σχετικά σεμινάρια που να παρέχουν μια μορφή πιστοποίησης καλλιεργειών προς τις αγροτικές αυτές ομάδες.

Η ενθάρρυνση των συνεργασιών

Όπως προέκυψε μέσα από τη συνάντηση που είχε προ ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Θόδωρος Βασιλόπουλος με τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και υπεύθυνο για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης Θόδωρο Σκυλακάκη τα έργα της «Δράσης Οικονομικού Μετασχηματισμού  του Αγροτικού Τομέα» που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχουν αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται ουσιαστικά για χρηματοδοτικά εργαλεία που κύριο  χαρακτηριστικό τους είναι η ενθάρρυνση των συνεργασιών μέσα από συνεταιριστικά σχήματα, ομάδες παραγωγής και τη συμβολαιακή γεωργία.

Για την τελευταία πρέπει να γίνει ιδιαίτερος λόγος αφού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της διεθνούς σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όπου ο κάθε κρίκος της αλυσίδας που απαιτεί η διαδικασία έχει τον δικό του ρόλο, με στόχο την πώληση επώνυμων αγροτικών προϊόντων με διασφαλισμένη ποιότητα.

Βασικός πλεονέκτημα είναι ότι εξασφαλίζει στον αγρότη ένα εγγυημένο εισόδημα.  Στην Δυτική Ελλάδα υπάρχει αυτή η μορφή αγροτικής παραγωγής σε συγκεκριμένα είδη όπως στην ντομάτα, στο μαύρο πιπέρι, στο τουρσί, στην κορινθιακή σταφίδα, αλλά και σε κτηνοτροφικά στο γάλα, όπως και σε είδη που σχετίζονται με την αλιεία.

Οι πέντε δράσεις – προκλήσεις

Πάντως οι δράσεις του οικονομικού μετασχηματισμού έχουν να κάνουν με πέντε βασικούς άξονες που αποτελούν ταυτόχρονα προσκλήσεις για τον αγροτικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας.

Αφορούν την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, τον πράσινο αγροτουρισμό, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση ζώων.

Και στους πέντε αυτούς τομείς έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας, όμως απαιτούνται ακόμα περισσότερα, με το Ταμείο Ανάκαμψης, να δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα, μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό που θα βγει από το ταμείο για τις δράσεις αυτές φτάνει τα 510 εκατομμύρια ευρώ.

Θ. Βασιλόπουλος: «Να αναπτύξουμε πρότζεκτ, όπως τα “Μονοπάτια του κρασιού”»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντηση Σκυλακάκη – Βασιλόπουλου πάνω στο θέμα της ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην Δυτική Ελλάδα.

Είναι ένας ειδικός τομέας όπου η Δυτική Ελλάδα έχοντας το brand της Ολυμπιακής Περιφέρειας και των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσω της Αρχαίας Ολυμπίας έχει την δυναμική για να κάνει πολλά πράγματα στο άμεσο μέλλον.  Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργο, ενός έργου που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε πολλούς τομείς.

«Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήσαμε ήταν και οι προοπτικές που ανοίγονται πλέον μέσα από τον νέο αυτοκινητόδρομο και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτές, με σύνθημα μας την Ολύμπια γη» τονίζει ο Θόδωρος Βασιλόπουλος.

«Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε διάφορα πρότζεκτ πάνω στον αγροτουρισμό και την γαστρονομία, όπως για παράδειγμα «Τα μονοπάτια του κρασιού», αξιοποιώντας την παράδοση που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια και το είδος στα μέρη μας. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις και πράγματα που θα πρέπει συζητηθούν.

Το σημαντικό όμως είναι ότι έστω και τώρα, μετά από καθυστερήσεις ετών, μπορούν να γίνουν πράγματα που θα δώσουν ανάσα στην οικονομία, θα φέρουν θέσεις εργασίας και η περιοχή μας να ακολουθήσει άλλες περιοχές της χώρας που βλέπουμε ότι έχουν κάνει βήματα μπροστά»

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα