Η ινδική μετάλλαξη κατακτά την Ευρώπη

18.06.2021 / 17:54
210219080555_doublemask

Μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται και η ανησυχία των ειδικών στη Βρετανία για την ινδική μετάλλαξη, η οποία διασπείρεται με ταχύτατο ρυθμό.

Σε μία μόλις εβδομάδα, οι μολύνσεις από το ινδικό στέλεχος αυξήθηκαν κατά 80% και σχεδόν 76.000 πολίτες στη Βρετανία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από τη μετάλλαξη.

Σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού συστήματος υγείας, η ινδική παραλλαγή επικρατεί σε τέτοιο βαθμό που εντοπίζεται στο 99% των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Η αναζωπύρωση του ιού στη χώρα προκαλείται, όπως έχει διαπιστωθεί, από νέους ανεμβολιάστους ανθρώπους οι οποίοι μολύνονται από τη μετάλλαξη.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσης από την ινδική μετάλλαξη αυξήθηκε στους 806 από 383, σε μία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή.

Μόνο όμως ένας στους δέκα από τους πλήρως εμβολιασμένους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την προσβολή από τη μετάλλαξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα εμβόλια προστατεύουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική που επικράτησε τον χειμώνα και αύξησε σημαντικά τα κρούσματα στη Βρετανία.

Τώρα η ινδική μετάλλαξη έχει ανατρέψει τα δεδομένα, με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να ανακοινώνει την αναβολή της ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα για τις 19 Ιουλίου, από τις 21 Ιουνίου που ήταν προγραμματισμένο αρχικά να γίνει.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, φοβάται την ταχεία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού Δέλτα και βλέπει την ανάγκη για δράση των πολιτικών.

«Αναμένω ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού θα εξαπλωθεί στη Γερμανία ακόμη πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη. Το ύπουλο πράγμα με αυτό το στέλεχος είναι ότι τα μολυσμένα άτομα έχουν πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό ιικό φορτίο στον φάρυγγά τους και μπορούν έτσι να μολύνουν τους άλλους πριν καν διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι έχουν μολυνθεί», δήλωσε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Για όσο διάστημα δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης στην καθημερινότητα. Για αυτόν τον λόγο, οι μάσκες FFP2 θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να φοριούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες, σε καταστήματα και σε άλλους εσωτερικούς χώρους», τόνισε.

«Τα κρατίδια πρέπει να ελέγξουν εάν τα μέτρα χαλάρωσης τα οποία ανακοίνωσαν ξεπερνούν τα όρια. Θα πρέπει επίσης να έχουν το πολιτικό ανάστημα να ανακαλέσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα εάν ο αριθμός των λοιμώξεων που προκαλείται από το στέλεχος Δέλτα αυξηθεί ξανά. Όπως έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση», συνέχισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου. Το ποσοστό του στελέχους του κορωνοϊού Δέλτα που εντοπίστηκε στην Ινδία αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά στη Γερμανία, έστω και αν ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων Sars-CoV-2 ήταν 6,2% την ημερολογιακή εβδομάδα 22 (31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου).

Λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, η εκεί κυβέρνηση ανέβαλε την άρση όλων των μέτρων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, έως τις 19 Ιουλίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα