«Η Φώφη Γεννηματά έλαβε «ακατανόητες» αποφάσεις»-Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή μιλά στο «Νεολόγο»

01.02.2021 / 9:42
Εύα-Καϊλή

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

«Απροετοίμαστη πιάστηκε η Ευρώπη για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, η οποία κάνει λόγο για «νέες απαιτήσεις προσαρμογής στις νέες συνθήκες», σχετικά με τα οικονομικά.

Η Εύα Καϊλή στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Νεολόγο», εμφανίζεται αισιόδοξη για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ όπως σημειώνει, σε σχέση με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, «υπήρξαν αποφάσεις της Φώφης Γεννηματά που δεν τις κατανοώ και έχω τοποθετηθεί διαφορετικά, αλλά δεν παύει να είναι ένα στέλεχος με τεράστια εμπειρία και μέλλον στην πολιτική».

O σχεδιασμός της Ευρώπης για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού κρίνεται τελικά αναποτελεσματικός; Τι διαφορετικό έπρεπε και πρέπει να γίνει για να κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες; Συμφωνείτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Εκτιμώ πως η ΕΕ πιάστηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση ασφαλείας της δημόσιας υγείας, αλλά οφείλω να αναγνωρίσω τα βήματα που έγιναν, για κοινές δράσεις σε ένα τομέα που δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα η ΕΕ σύμφωνα με τις Συνθήκες. Άμεσα απαιτούνται σενάρια διαχείρισης κρίσης σε πολλά επίπεδα καθώς δεν φαίνεται ακόμη φως στο τούνελ, και ενώ παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, μένει να φανεί αν το 2021 θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα. Συντονισμός για κοινές προδιαγραφές, ώστε να επαναλειτουργήσει ο τομέας των μεταφορών, για κοινά μέτρα ασφαλείας για το καλοκαίρι, για την ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, για οικονομικά μέτρα στοχευμένα στους κλάδους εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους είναι ορισμένα από όσα θα πρέπει άμεσα να γίνουν.

Ως πρόεδρος της επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, θα εμπιστευόμουν τους ειδικούς, και οι ειδικοί ακόμη δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς το αν παραμένει κανείς μεταδοτικός. Προσωπική μου άποψη είναι ότι προέχει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν δοθούν επιλογές στους πολίτες και καθαρές οδηγίες από τους επιστήμονες για τα επίπεδα ασφάλειας που επιτυγχάνει το κάθε εμβόλιο ή τεστ, ώστε ακόμη και αν υπάρξει η ανάγκη για ένα πιστοποιητικό, αυτό να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά να αφήνει εναλλακτικές επιλογές στους πολίτες. Απαραίτητη θεωρώ επίσης την υποχρέωση απόδειξης ότι δεν παρακρατούνται προσωπικά δεδομένα από την κάθε εταιρεία που έχει πρόσβαση στις εξετάσεις υγείας κάθε πολίτη.

Θεωρείτε ικανοποιητική την Ευρωπαϊκή βοήθεια, ελέω κορωνοϊου, στα κράτη μέλη και στην Ελλάδα; Η στήριξη σημαίνει νέο μνημόνιο για τη χώρα μας;

Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας έχει ανακουφίσει την Ελληνική οικονομία, η οποία και εμφανίζεται ανθεκτική στο σοκ της πανδημίας, αλλά για όλες τις χώρες της ΕΕ η επόμενη μέρα θα είναι σαφώς δυσκολότερη, ενώ οι προκλήσεις ομαλοποίησης των συνεπειών της πανδημίας δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν επαρκώς. Η λέξη μνημόνιο δεν νομίζω πως είναι σωστή, θα τολμούσα να το περιγράψω ως εξής: Στο μέλλον αναμένεται να υπάρξουν νέες απαιτήσεις προσαρμογής στις νέες συνθήκες με ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γενναίο, για να επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή των επιχειρήσεων. Εκείνων που πρέπει να θωρακιστούν και να γίνουν ανθεκτικές σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και υπό τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό που εκτυλίσσεται σε κάθε κλάδο με καταλύτη την πανδημία.

Είστε αισιόδοξη για θετική πορεία και αποτελεσματικότητα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Σας πείθει η στάση της Ευρώπης απέναντι στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα;

Με την νέα κυβέρνηση στην Αμερική και έναν φίλο της Ελλάδας σε μια τόσο σημαντική θέση για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, όπως ο Ρ. Μενέντεζ, αλλά και την νέα προεδρία της Πορτογαλίας στο Ε.Σ. και ενόψει της γαλλικής προεδρίας, μόνο καλύτερες πιστεύω θα είναι οι εξελίξεις και ευελπιστώ σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο. Η Ε.Ε. έχει πολλές διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, και όλες φυσικά βασίζονται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ας μην μπερδεύουμε τις διμερείς σχέσεις και εξαρτήσεις που έχουν ορισμένες χώρες με την Τουρκία όπως αποκαλύφθηκε και με συγκεκριμένα στοιχεία σε ερώτησή μου για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, μεταξύ χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας, για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον δανεισμό ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και τα σύνορα μας είναι σύνορα Ε.Ε.

Μέσα στο 2021 έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Θα στηρίξετε συγκεκριμένο υποψήφιο; Πως κρίνετε την πορεία του ΚΙΝΑΛ μετά τις εθνικές εκλογές; Υπάρχει προοπτική; Το κόμμα σας αγγίζει μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας ή πιέζεται ακόμη περισσότερο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ; Είστε ικανοποιημένη από τις επιλογές της προέδρου;

Όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσουμε για το μέλλον της παράταξης θα περιγράψω πολιτικά ποια είναι τα χαρακτηριστικά που εκτιμώ πως πρέπει να έχει η νέα ηγετική ομάδα, και βάσει αυτών θα τοποθετηθώ. Η Φώφη Γεννηματά έχει εκλεγεί και κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να περάσει το ΠΑΣΟΚ από τις συμπληγάδες της πόλωσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας την Παράταξη ενωμένη. Αν και υπήρξαν αποφάσεις της που δεν τις κατανοώ και έχω τοποθετηθεί διαφορετικά, δεν παύει να είναι ένα στέλεχος με τεράστια εμπειρία και μέλλον στην πολιτική. Η παράταξη μας άλλωστε εξακολουθεί να παράγει πολιτική και η πολιτική παράγεται από διάλογο, χωρίς να απαιτείται ομοφωνία, αρκεί να κινούμαστε στα ιδεολογικά πλαίσια και τις αποχρώσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Σημασία έχει η Παράταξή μας να υπερβεί προσωπικές στρατηγικές ή την μικροπολιτική της καθημερινότητας, και να ετοιμάσει ένα νέο αφήγημα για την νέα εποχή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα