Η φετινή σεζόν για την Δυτική Ελλάδα θα είναι πολύ καλύτερη από το 2020, εκτιμά ο Γιώργος Τελώνης

10.04.2021 / 12:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
giwrgos-telwnhs---

Η τουριστική σεζόν μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινά, ακόμα κάτω από αυτές τις συνθήκες, με την πανδημία να είναι παρούσα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου των τουριστικών πρακτορείων της Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Τελώνη, η περιοχή μπορεί να βρει λύσεις για να μειώσει τις συνέπειες της ζημίας που αναμένεται να φέρει στον τουρισμό και αυτό το καλοκαίρι ο κορωνοϊός.
Οι λύσεις αυτές, όπως υποστηρίζει ο έμπειρος τουριστικός παράγοντας, πρέπει να στραφούν για την Δυτική Ελλάδα σε δύο κύριες κατευθύνσεις. Στον οδικό τουρισμό και στον εσωτερικό τουρισμό.

O οδικός τουρισμός

Ο οδικός τουρισμός σχετίζεται σε μεγάλη βαθμό με την τουριστική αγορά των Βαλκανίων, με τις χώρες δηλαδή εκείνες που γειτνιάζουν με τη δική μας και που μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια μας με ένα αυτοκίνητο ή ένα πούλμαν, χωρίς να χρειαστούν αεροπλάνο.
Το μεγάλο στοίχημα πάνω σε αυτή την κατεύθυνση για την περιοχή μας, αλλά και γενικότερα για τον τουρισμό της χώρας είναι η αγορά των Σέρβων. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη οι Σέρβοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικό ποσοστό την εμβολιαστική διαδικασία στον μαζικό πληθυσμό τους και αυτό θα τους δώσει την δυνατότητα να ταξιδέψουν με ασφάλεια στον προορισμό της επιλογής τους.

Το «πράσινο διαβατήριο»

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τους υπόλοιπους επισκέπτες που προέρχονται από άλλες χώρες θα πρέπει να τους αποκλείσουμε» συμπληρώνει ο κ. Τελώνης.
«Αρκεί να έχουν μαζί τους το λεγόμενο πράσινο διαβατήριο που θα αποτελεί μία εγγύηση για κάθε ενδεχόμενο διασποράς στο μέρος που πηγαίνουν, αλλά και για την δική τους προστασία». Το πράσινο διαβατήριο έχει δύο βασικές προϋποθέσεις: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες. Τα δύο αυτά στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, έχουν την δυναμική για να προασπίσουν τη δημόσια υγεία από τους εισερχόμενους επισκέπτες.
«Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι αυστηροί σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας» τονίζει.

Σύνθημα το «Μένουμε Ελλάδα»

Η δεύτερη κατεύθυνση της δύσκολης εξίσωσης του τουρισμού με τον κορωνοϊό, έδειξε την δυναμική της το περασμένο καλοκαίρι, όταν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, είχε φέρει σημαντική προσέλευση Ελλήνων επισκεπτών στα ξενοδοχεία της περιοχής μας.
«Οι Έλληνες τουρίστες και η ελληνική αγορά ήταν αυτοί που έδωσαν μία σημαντική ανάσα στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό της περιοχής μας το περασμένο καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Τελώνης.
«Ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να δώσει πολλά σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, αρκεί φυσικά να είναι και η περιοχή μας σε μία καλή υγειονομική κατάσταση, χωρίς να έχει επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Το σύνθημα μας θα έλεγα για το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να διαμορφωθεί από το «Μένουμε Σπίτι» στο… Μένουμε Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη το lockdown και η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, θα δώσουν μία επιπλέον ώθηση στον κόσμο για να ταξιδέψει και να πάει σε μέρη της επιλογής του, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.
Τα πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας
Ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας το σημαντικό της πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών, είτε μέσα από τον οδικό τουρισμό, είτε μέσα από την ελληνική αγορά, είναι ότι πρόκειται για μία περιοχή παρθένα τουριστικά.
«Έχουμε τόσες υπέροχες παραλίες και στους τρεις νομούς της περιφέρειας, αλλά και μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για την τουριστική προβολή τους, ενώ υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα που έτσι και αλλιώς είναι σημεία αναφοράς για τους επισκέπτες».
Όμως, πέρα από αυτά, σημαντικό πλεονέκτημα για την Δυτική Ελλάδα, είναι οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, έχουν αυξήσει την προσέλευση και την επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιφέρεια.
«Έχουμε επίσης και ένα νοσοκομείο αναφοράς, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που θα μετρήσει σίγουρα στα κριτήρια των επιλογών των επισκεπτών σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε» συμπληρώνει ο κ. Τελώνης.

Αισιοδοξία για τη σεζόν που έρχεται

Θετικό είναι επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού προσανατολίζεται, ύστερα από σχετική επιστολή των επαγγελματιών του τουρισμού, να βάλει σε προτεραιότητα για τα εμβόλια τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Κάτι που εφόσον υλοποιηθεί θα γίνει και για την Δυτική Ελλάδα.
Συμπερασματικά; «Πιστεύω ότι φέτος θα τα πάμε καλά και είμαι αισιόδοξος. Δεν θα έχουμε ασφαλώς την ίδια επισκεψιμότητα με το καλοκαίρι του 2019 αφού χάνουμε έτσι και αλλιώς δύο μήνες καθώς, η τουριστική σεζόν ανοίγει αργότερα, όμως, θα κινηθούμε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο από αυτό του 2020.
Κι εφόσον έχει προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία μέχρι τότε, πιστεύω ότι η κορύφωση της φετινής τουριστικής σεζόν θα γίνει από τα τέλη Αυγούστου και μετά» καταλήγει ο κ. Τελώνης.
Κ.Α.


Έχει ανάγκη από ρευστό και ο τουριστικός κλάδος

Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η ενίσχυση των καταστημάτων της εστίασης για το νέο ξεκίνημα είναι κάτι σημαντικό που έπρεπε να γίνει.
Όμως μία ανάλογη ενίσχυση έχουν ανάγκη τα τουριστικά πρακτορεία και τα τουριστικά γραφεία, δύο χώροι που στην ουσία κινούν τον τουρισμό και διαμορφώνουν τα τουριστικά πακέτα που προσελκύουν επισκέπτες.
«Χαιρόμαστε για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για την εστίαση. Ήταν δίκαιες και έπρεπε να γίνουν. Όμως ανάλογη ζημιά για να μην πω και μεγαλύτερη έχουν πάθει και οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» τονίζει ο κ. Τελώνης. «Ειδικότερα τουριστικά πρακτορεία και τουριστικά γραφεία έχουν υποστεί καθίζηση και ήταν στους ΚΑΔ που δεν είχαν κλείσει με κρατική εντολή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, καθώς δεν είχαν δουλειά. Ελπίζουμε οπότε και εμείς σε μία ανάλογη βοήθεια από το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το δικό μας ξεκίνημα».

εφ. Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα