Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στον μετασχηματισμό της Πολιτιστικής και Δημιουργικής δραστηριότητας και η προσαρμογή στην εποχή της πανδημίας – Διήμερη εκδήλωση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών

09.02.2021 / 8:48
Event poster

Οι προοπτικές αναβάθμισης του κλάδου της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Δυτική Ελλάδα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τους τοπικούς φορείς και δραστηριοποιούμενους επαγγελματίες / επιχειρηματίες παρουσιάστηκαν, μέσα από αξιόλογα παραδείγματα που αποτελούν καλές πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, κατά την διάρκεια διήμερης εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε, μέσω διαδικτύου στις 14-15 Ιανουαρίου 2021 από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, στο πλαίσιο του έργου του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg V-B Αδριατικής – Ιονίου με τίτλο CREATURES – Προβάλλοντας τον Δημιουργικό Τουρισμό μέσω νέων διαδρομών που ενισχύουν την ψυχαγωγία και την βιωσιμότητα (CreaTourES – Promoting Creative Tourism through new Experiential and Sustainable routes).

«Η πανδημία που προκάλεσε τόσα προβλήματα στην δημόσια υγεία και την οικονομία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης παραδοσιακών διαδικασιών και, με την προσθήκη εφαρμογών Ενισχυμένης και Εικονικής Πραγματικότητας (AR, VR), είναι δυνατόν να συντελέσει σε σημαντική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας». Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έστειλαν με τις παρουσιάσεις τους αξιόλογοι επαγγελματίες, στελέχη φορέων και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας, κατά την διάρκεια της 2ης Διακρατικής Εκδήλωσης του έργου CREATURES.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες της 1ης ημέρας (14 Ιανουαρίου) ξεκίνησαν με συνοπτική παρουσίαση και σημαντικά στατιστικά στοιχεία από την δραστηριότητα του κλάδου Πολιτιστικής και Δημιουργικής δραστηριότητας από τον κ. Α. Τσιλίρα της εξειδικευμένης στο θέμα εταιρείας MOSAIC. Στην επόμενη ενότητα έγιναν παρουσιάσεις που επιδεικνύουν την σημαντική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος από την εισαγωγή καινοτομιών και την αξιοποίηση αναδυομένων τεχνολογιών για την προστασία μνημείων που εφαρμόστηκαν στο ανάκτορο Αλάμπρα στην Γρανάδα της Ισπανίας και στον ναό του Αγίου Σταυρού στην Φλωρεντία της Ιταλίας, από τα στελέχη του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, Δρ. Α. Καλογερά και Σ. Νούσια, καθώς και δράσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., Γ. Μαγιάκη. Στην συνέχεια, η αποτελεσματικότητα προγραμμάτων ενίσχυσης και επιτάχυνσης (Acceleration) για νέους επαγγελματίες του Δημιουργικού κλάδου και η αντίστοιχη εμπειρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας παρουσιάστηκαν από την Ειρήνη Καφούσια.

Στο 2ο μέρος των εργασιών της 1ης ημέρας που ήταν αφιερωμένο στις υποδομές υποστήριξης της δημιουργικής δραστηριότητας, οι δομές υποστήριξης που αποκαλούνται Κόμβοι Δημιουργικής Δραστηριότητας (Creative Hubs), οι υπηρεσίες που παρέχουν και οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας, καθώς και η υπό εξέλιξη διαδικασία δημιουργίας τεσσάρων νέων κόμβων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγητή Βασίλειο Αυδίκο, ενώ στην συνέχεια παρουσιάστηκε ο Κόμβος που δημιουργείται στην Πάτρα, στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων, από το στέλεχος του Δήμου Πατρέων, Βασίλειο Παπαϊωάννου και επιδείχθηκε φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις στον χώρο από την Γεωργία Μανωλοπούλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για την βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου. Στην συνέχεια, η μετατροπή του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου παραγωγής σταφίδας του ΑΣΟ στον Πύργο στον νέο χώρο εκδήλωσης του ετήσιου φεστιβάλ, καθώς και σε χώρο εκπαίδευσης νέων στην κινηματογράφηση και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, παρουσιάστηκε από τον Παντελή Παντέλογλου, αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους. Η παρουσίαση των υποδομών ολοκληρώθηκε με την ανάλυση της δραστηριότητας και των έως τώρα επιτευγμάτων του Γραφείου Κινηματογράφου (Film Office) που έχει δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το στέλεχος της Περιφέρειας Αικατερίνη Ζησιμοπούλου.

Την έναρξη των εργασιών της 2ης ημέρας χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Βασίλειος Αναστασόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την δραστηριότητα και τα κύρια επιτεύγματα του ΕΠΠ στην περιοχή.

Η παρουσίαση από την Ιωάννα Πετρή, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δράσεων του έργου PATH, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώθηκε εποπτικό υλικό για κάθε χώρο ενδιαφέροντος στους τρεις Νομούς της ΠΔΕ, απέσπασε το ενδιαφέρον των παρισταμένων, καθώς χαρακτηρίζεται από αξιόλογες συνέργειες με το έργο CREATURES και αποδεικνύει την πολλαπλασιαστική ισχύ της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων, ως προς την εξοικονόμηση πόρων και την αποφυγή επαναλήψεων δράσεων από διαφορετικούς φορείς.

Στην ενότητα «Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Δραστηριότητας», δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν σεμινάριο σχετικά με αναδυόμενες τεχνολογίες και την δυνητική εφαρμογή τους στον κλάδο, και πιο συγκεκριμένα, οι τεχνολογίες Εικονικής και Ενισχυμένης Πραγματικότητας (VR, AR) από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μουστάκα και η σύγκριση της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων με την σύγχρονη, όσον αφορά την ακουστική των θεάτρων, από τον καθηγητή Ιωάννη Μουρτζόπουλο. Στην ίδια ενότητα, μία αξιόλογη καινοτομική εφαρμογή κινητού wifi περιορισμένου χώρου για κινητά τηλέφωνα που δοκιμάστηκε στο Σπήλαιο των Λιμνών, στις Καστριές, που μπορεί να εφαρμοστεί, μεταξύ άλλων, σε Μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσα συγκοινωνίας, χώρους συνεδρίων και σεμιναρίων, παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της εταιρείας Dynacomp ΑΕΒΕ, Θεόδωρο Τσούμπελη. Στην ίδια ενότητα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μετατροπής των συμβατικών δραστηριοτήτων σε ψηφιακές, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και την υπέρβαση των περιορισμών λόγω της πανδημίας, ο Παντελής Παντέλογλου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους, παρουσίασε τις καινοτομικές και μη δράσεις ψηφιοποίησης των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ.

Στην τελευταία ενότητα με τίτλο «Εικονικές Περιηγήσεις Εργασίας» επιδείχθηκαν εφαρμογές ψηφιοποίησης που ήδη υλοποιήθηκαν ή που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, και συγκεκριμένα μία εξαιρετική εφαρμογή 3-D απεικόνισης του Δημοτικού Θεάτρου και της παράστασης Καραγκιόζη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ του Δήμου Πατρέων, η οποία παρουσιάστηκε από την Ευαγγελία Βλαχάκη, στέλεχος του Λιθογραφείου, διάφορες πρωτοποριακές εφαρμογές VR και AR για τον Πολιτισμό στην περιοχή, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Σπύρο Αγοργιανίτη, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Realiscape Typorama, η υπό εξέλιξη μεταμόρφωση του Παλαιού Νοσοκομείου  της Πάτρας σε εικονικό μουσείο, καθώς και παρόμοια προηγούμενα έργα, τα οποία παρουσίασε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Δήμου, Βασίλειος Κοσμόπουλος, και μία εξαιρετική εικονική ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία και στον χώρο του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο, με δυνατότητα περιστροφής 360ο, αφιερωμένο στο Καρναβάλι των μικρών.

Την διήμερη εκδήλωση συντόνισε για λογαριασμό του ΕΠΠ ο Δρ. Π. Κωνσταντινόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον Γεώργιο Σάρλη της εταιρείας MOSAIC.

Το έργο «CreaTourES – Promoting Creative Tourism through new Experiential and Sustainable routes» με ακρωνύμιο CREATURES υλοποιείται, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ADRION, από σύμπραξη 8 εταίρων και 6 συνδεδεμένων εταίρων από 8 Περιφέρειες και 6 χώρες (Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη). Το έργο στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση, με βιώσιμο τρόπο, της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου. Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Δραστηριότητες (CCI) διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του έργου και στην φιλοδοξία του να προτείνει νέες μορφές εμπειρίας στον τουρισμό, μέσω της δημιουργίας διαδρομών #CreaTourES.

Το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαρτίου 2020 και έχει διάρκεια 30 μήνες.

Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στον μετασχηματισμό της Πολιτιστικής και Δημιουργικής δραστηριότητας και η προσαρμογή στην εποχή της πανδημίας – Διήμερη εκδήλωση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών 2

Η αφίσα της εκδήλωσης

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα