Η «επέλαση» της παραλλαγής Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία – Ποιοι και πόσο κινδυνεύουν

01.07.2021 / 17:21
Óôéãìéüôõðï áðü ôçí ïäü Åñìïý ôçí ÄåõôÝñá 5 Áðñéëßïõ 2021, çìåñïìçíßá üðïõ åðáíáëåéôïýñãçóáí ôá êáôáóôÞìáôá ôïõ ëéáíåìðïñßïõ.
(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Η παραλλαγή «Δέλτα» του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία, έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαλώντας νέα κύματα λοιμώξεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι σκιές αβεβαιότητας που απλώνονται πάνω από την Γηραιά Ήπειρο δεν δοκιμάζουν μόνο τις αντοχές των ήδη επιβαρυμένων συστημάτων υγείας αλλά και θέτουν εν αμβιβόλω την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της Ευρωζώνης.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα όρια της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η εύθραυστη ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, επίσης λόγω της εξάπλωσης των μεταλλάξεων ιών στην τρέχουσα φάση της πανδημίας που δημιουργούν ανησυχία για οικονομική αστάθεια, και κινδύνους ρευστότητας στον μη χρηματοοικονομικό εταιρικό τομέα».

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ συμπλήρωσε πως «η βελτιούμενη οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης έχει μειώσει το ενδεχόμενο μεγάλων αρνητικών εξελίξεων για το επόμενο χρονικό διάστημα», και πρόσθεσε «πρέπει να αποτρέψουμε το συνδυασμό υψηλών χρεών των επιχειρήσεων και αδύναμων κερδών να οδηγήσει σε χρεοκοπίες, ειδικότερα στους κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο οικονομία από την πανδημία».

Η κ. Λαγκάρντ σίγουρα δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην ευρωπαϊκή οικονομία . Οι προειδοποιήσεις της, όμως, έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι προέρχονται από την επκεφαλής του θεσμικού οργάνου που όχι μόνο είναι επιφορτισμένο με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης αλλά και που σηκώνει και το βάρος του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού υπερόπλου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, του PEPP.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της διοίκησης της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Μεσογείου σημείωσε ότι η επιτυχία της παρέμβασης της ΕΚΤ θα κριθεί από το να εκτιμήσουμε «με σαφήνεια σε ποιο στάδιο της πανδημίας βρισκόμαστε», δίνοντας έμφαση στα εργαλεία που έχει στη διάθεσή τς η κεντρική τράπεζα. Αν και δεν συνέδεσε μία πιθανή «μονιμοποίηση» των εκτακτων προγραμμάτων με την παραλλαγή Δέλτα.

Όπως υποστήριξε ο Φάμπιο Πανέττα στην σύσκεψη των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Μεσογείου: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που θεωρήθηκε ως μη συμβατικό στο παρελθόν είναι πλέον συμβατικό.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP) έχει δείξει τα οφέλη των ευέλικτων νομισματικών πολιτικών όταν οι διαφορές στις συνθήκες χρηματοδότησης μεταξύ των χωρών αντιπροσωπεύουν ένα επίμονο εμπόδιο στον μηχανισμό μεταφοράς. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τη «μη συμβατική ευελιξία» που μας έχει υπηρετήσει καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας…».

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει.

Στο επίκεντρο ο τουρισμός
Αναμφίβολα, ο κλάδος του τουρισμού και οι συναφείς δραστηριότητες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία. Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλήγμα που προ0κάλεσε στον παγκόσμιο τουρισμό η covid-19 προκάλεσε απώλεια του ΑΕΠ μεγαλύτερη των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τα έτη 2020 και 2021», αναφέρεται στην έκθεση αυτή που παρουσίασαν από κοινού η UNCTAD και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα βάζει τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον εν λόγω κλάδο, όπως η ελληνική, στο μάτι του κυκλώνα.

Όπως επισημαίνεται σε έκθεση της Capital Economics, o τουρισμός στην ΕΕ το 2021 θα παραμείνει σε επίπεδα που απέχουν σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που θα καθυστερήσει την ανάκαμψη και οι προοπτικές εκ νέου μετατίθενται για το επόμενο έτος. Ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου και τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου που αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αγορά, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα.

Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού Covid-19 καθιστά τους πολίτες και τις κυβερνήσεις επιφυλακτικούς σχετικά με τις υγειονομικές επιπτώσεις σε ενδεχόμενες διακοπές και για αυτό αναμένει ότι ο τουριστικός κλάδος θα παραμείνει πολύ «συγκρατημένος» και αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό επισημαίνεται και στη σχετική έκθεση της ΤτΕ, η οποία χαρακτηρίζει τη μετάλλαξη ως πηγή αβεβαιότητας.
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι η Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και η Ρωσία, ενώ οι εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών αναφέρουν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Νέα κρούσματα της μετάλλαξης σε όλη την Ευρώπη είναι μια νέα πηγή ανησυχίας για τον τουρισμό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην έκθεσή του αναφέρει πως «οι προβλέψεις υπόκεινται σε κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτικό σταθμό,«Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».

Μιλώντας σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, μάλιστα, ρώτησε: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα» και συμπλήρωσε: «Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».

Εξέφρασε, βέβαια, τη βεβαιότητα πως θα φτάσουμε το 50 με 60% εμβολιασμών στο τέλους του καλοκαιριού, ωστόσο «θέλει πάνω από 75%».

ΠΟΥ: Έρχεται νέο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, αν δεν πειθαρχήσουμε
Αν δεν πειθαρχήσει η Ευρώπη θα την πλήξει και νέο κύμα κορωνοϊού, προειδοποιεί ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κλούγκε την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι κατά τα φαινόμενα η περίοδος των 10 εβδομάδων ύφεσης του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο φτάνει πλέον στο τέλος της.

Ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο εφόσον οι πολίτες αλλά και οι κυβερνήσεις δεν πειθαρχούν στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που επιβάλλονται, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Στην Πορτογαλία η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε αφού η χώρα άνοιξε τα σύνορά της για επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, στα μέσα Μαΐου. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν κανονικά και οι παραλίες, εν μέσω της θερινής περιόδου, είναι γεμάτες. Οι αρχές επιταχύνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και επέβαλαν περιορισμούς σε ορισμένους δήμους, όπως στην περιοχή της Λισαβόνας, απ’ όπου η παραλλαγή Δέλτα επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Γαλλία, οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν για τα τεστ COVID-19 από τις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, ο καθηγητής Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί είχε δηλώσει, νωρίτερα ότι η Γαλλία είναι πιθανόν να έχει ένα τέταρτο κύμα Covid-19, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από την παραλλαγή Δέλτα.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα