Η Ελλάδα θα ονομάζει τους ακραίους καύσωνες όπως τις καταιγίδες

22.08.2021 / 18:22
kausonasThermokrasia8954-2048x1406

Μία… πρόγευση φαίνεται πως ήταν το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα από όσα αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer, η κατάσταση χαρακτηρίζεται τόσο σοβαρή, ώστε οι επιστήμονες στη χώρα μας σκέφτονται την ονοματοδοσία, δηλαδή να βγάλουν ονόματα και για τα κύματα καύσωνα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα για τις σφοδρές κακοκαιρίες (για παράδειγμα κακοκαιρία Μήδεια, Ιανός κ.α.).

Οι καύσωνες θεωρούνται πλέον ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας σκέφτεται να υιοθετήσει την πρακτική της ονοματοδοσίας. Εξάλλου, ο παρατεταμένος καύσωνας ήταν μια από τις αίτιες που ξέσπασαν άγριες φωτιές σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να καούν εκατομμύρια στρέμματα γης.

Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στον Observer, ξεκίνησε λέγοντας πως το φετινό κύμα καύσωνα υποεκτιμήθηκε και σημείωσε πως είναι μια γεύση του μέλλοντος: «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

poster
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με χαρακτηριστικό τη διάρκεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Η ονοματοδοσία εκτιμάται ότι θα προσδώσει μια έννοια επείγοντος, ώστε οι πολίτες και οι αρχές να προετοιμαστούν πιο αποτελεσματικά. Ο κ. Λαγουβάρδος δηλώνει σχετικά: «Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως: «Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

Η Αθήνα κινδυνεύει
Η μόνη πρωτεύουσα που θεωρείται πιο πιθανό να πληγεί από τις συνέπειες τις υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι η Αθήνα, σύμφωνα με τον Observer, καθώς ήδη καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ. Ωστόσο, η ονοματοδοσία για τους καύσωνες δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος αναφέρει πως σε γενικές γραμμές ένας καύσωνας μπορεί να προβλεφθεί πιο εύκολα από τις καταιγίδες, έτσι αν η θερμοκρασία παραμείνει καρφωμένη πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για μια εβδομάδα τότε θα λαμβάνει όνομα, πιθανότατα από μυθολογία και την αρχαιότητα.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην πρώτη Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα, στην Ελένη Μυριβήλη. Η κ. Μυριβήλη, ακαδημαϊκός και πρώην αντιδήμαρχος Αθηνών, αναφέρει: «Η όλη ιδέα του να κάνουμε τον καύσωνα πιο ορατό με το να τον ονοματίζουμε και να τον κατηγοριοποιούμε με βάση την ισχύ είναι ένα σημείο καμπής. Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που παραμονεύει, επιτρέποντας στις αρχές να ενεργοποιήσουν πολιτικές που θα τους προστατεύσουν καλύτερα»,

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα