Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει τις αξιώσεις της χώρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

15.05.2022 / 13:30
37107283

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ

Στις 9 Μαΐου συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα βίωσε τότε τριπλή Κατοχή από τις Δυνάμεις του Άξονα και πλήρωσε τεράστιο φόρο αίματος. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των θυμάτων του Πολέμου. Η αναλογία τους επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 (με βάση στοιχεία του 1939) υπολογίζεται σε ποσοστό 19,60%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 558.000 θανάτους και σε 880.000 ανάπηρους, συνολικά σε 1.438.000 θύματα. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων του μεγαλειώδους κινήματος ένοπλης αντίστασης από τον ελληνικό λαό. Τα αντίστοιχα ποσοστά θυμάτων σε άλλα κράτη εκτιμώνται σε: Γιουγκοσλαβία 13,83%, Γαλλία 2,65%, Ολλανδία 2,50%, Τσεχοσλοβακία 2,44%, Λουξεμβούργο 2,34%, Βέλγιο 2,24%, Μεγάλη Βρετανία 1,55%, Η.Π.Α. 0,66%.

Η Γερμανία, με βάση τις μεταπολεμικές συμφωνίες ορίστηκε ως «καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ», όμως το ιστορικό της χρέος απέναντι στη χώρα μας δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί.

Η ελληνική Βουλή επί Προεδρίας Νίκου Βούτση συγκρότησε διακομματική κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Όπως αναλύεται στην από 27/7/2016  Έκθεση της Επιτροπής, όταν αναφέρεται κανείς για την κρατική ετεροδικία στην Ελλάδα, αναφέρεται ταυτόχρονα σε ένα νομικό και πολιτικό ζήτημα. Στο δικαίωμα των πολιτών της Ελλάδας να δικαιωθούν για να κλείσει ο κύκλος αδικίας και αίματος, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η Έκθεση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής με την ιστορική απόφαση της 17ης Απριλίου 2019. Εκπληρώθηκε έτσι ένα ιστορικό, ηθικό, πολιτικό αλλά και νομικό χρέος.

Αξίζει να αναφέρουμε τη δράση και τη συμπαράσταση προς τις ελληνικές απαιτήσεις από Γερμανούς αντιναζιστές, δημοκράτες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ακτιβιστές, που έχουν δώσει έναν αποφασιστικό αγώνα, μαζί με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). 

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση της Βουλής αναφέρεται σε διεκδίκηση απαιτήσεων και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄ και Β΄) και τεκμηριώνεται από σειρά εγγράφων, εκθέσεων, επιστολών, ρηματικών διακοινώσεων, λοιπών διπλωματικών κινήσεων, προφορικών δηλώσεων κ.λ.π., ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της προς την Γερμανία.

Επίσης, σύμφωνα με την από 6/2/2014  απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Die Linke δεν υπάρχει «επίσημη, οριστική παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από την άσκηση αξιώσεων της χώρας για επανορθώσεις».

Οι αξιώσεις της Ελλάδας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

Σε σχέση με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1. Αξιώσεις ιδιωτών κατά την περίοδο της ουδετερότητας

2. Πολεμικές επανορθώσεις από τη συμμετοχή στον πόλεμο

Σε σχέση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1. Πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές

2. Πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων

3. Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

4. Επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

(Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να βρει στα σχετικά πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή, την Έκθεση της Επιτροπής και την Απόφαση της Ολομέλειας).

Λίγες μέρες πριν διαβάσαμε στα ΜΜΕ ότι η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να εμποδίσει τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων που σκόπευαν στην αποζημίωση θυμάτων του ναζισμού στη χώρα τους.

Και στην Ελλάδα είχαν υπάρξει ανάλογες πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες όμως στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση οφείλει, υλοποιώντας την ιστορική απόφαση της ολομέλειας της Βουλής της 17ης/4/2019, να λάβει όλες τις νομικές πρόνοιες ώστε να διεκδικήσει τις απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας και του λαού, προσφεύγοντας σε όλα τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, καθώς η γερμανική Κυβέρνηση έχει απορρίψει τις ελληνικές αξιώσεις.

Το χρέος δεν αφορά μόνο τη γερμανική πλευρά. Αποτελεί και χρέος της Ελλάδας και της Κυβέρνησής της να μην αναστείλουν τη διεκδίκησή του!

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα