Η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Διονύση Πλέσσα για τα δημοτικά τέλη

12.12.2022 / 11:48
ΠΛΕΣΣΑΣ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συζητηθεί το θέμα του καθορισμού συντελεστών για τα τέλη καθαριότητας, του  φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και τέλη κοινοχρήστων χώρων, για το 2023. Εισηγητής θα είναι ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας.

Η εισήγησή του, είναι η εξής: «Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ζωή του Πατραϊκού αλλά και του Ελληνικού λαού.

Η ακρίβεια και οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, κατατρώνε το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, φέρνουν στο χείλος της καταστροφής τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, τους μικρούς αγρότες και παραγωγούς.

Αυτές οι αυξήσεις επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους, αλλά και σε χιλιάδες βιοπαλαιστές – μικροεπαγγελματίες που πάλευαν με τα χρέη που συσσωρεύτηκαν και από την κρίση και από την πανδημία. Η νέα γενιά, τα παιδιά και εγγόνια μας δίνουν καθημερινή μάχη για να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες, να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, τρώνε τα σωθικά του λαού μας. Το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, η απαράδεκτη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά τα σχέδια και η συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, θα φέρει περισσότερα δεινά.

Ο λαός της πόλης μας, αφού πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία με δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, εκτίναξη των φόρων, επιβολή του ΕΝΦΙΑ (ενός φόρου που υποτίθεται θα καταργούνταν, αλλά ζει και αυξάνεται), εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας, συνεχίζει να πληρώνει.

Η φοροληστεία συνεχίστηκε, ήρθε η περίοδος της πανδημίας, με κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επιβολή κι άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Σήμερα, ο λαός είναι αντιμέτωπος με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα), αλλά και τις αυξήσεις σ’ όλα τα είδη διαβίωσής του.

Όλοι, μας μιλούν για ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται, για διακοπές ρεύματος σε δημόσια κτήρια και γειτονιές, κάποιοι πιο προκλητικοί λένε να εφοδιαστούμε κουβέρτες και κεριά. Δεν πρέπει να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί η περίοδος που έρχεται να είναι βαρυχειμωνιά για εμάς τους πολλούς, συνολικά για το λαό μας και κατακαλόκαιρο για τους λίγους, τους επιχειρηματίες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζουν να έχουν τεράστια κέρδη.

Τα κέρδη που μετρούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματική πρόκληση για έναν λαό που δεν ξέρει πώς θα βγάλει τον χειμώνα.

Ο όμιλος «Motor Oil» κατέγραψε για το α’ εξάμηνο του 2022, 685 εκατ. ευρώ κέρδη. Στα 367 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου για τα ΕΛΠΕ, για τη ΔΕΗ τα κέρδη διαμορφώνονται σε 429,3 εκατ. την ίδια περίοδο, ενώ κέρδη που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ, αναμένει ο όμιλος ΑΒΑΞ από την πώληση του χαρτοφυλακίου της «Volterra» στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

1,9 δις. € η κρατική επιδότηση (από τα δικά μας λεφτά) στους ομίλους της ενέργειας μόνο τον Σεπτέμβρη.

Τα σούπερ μάρκετ, από την έναρξη της πανδημίας, είδαν τον τζίρο τους να εκτινάσσεται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση προσδοκούν ότι ο τζίρος θα φτάσει φέτος πολύ πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μετρούν απίστευτα κέρδη, ναυλώνοντας τα καράβια που μεταφέρουν LNG έως και 400.000 δολάρια τη μέρα. Τεράστια κέρδη μετράνε και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Και ενώ συγκεντρώνεται τέτοιος πλούτος στα χέρια των λίγων, οι πολλοί καλούνται να υποστούν νέες θυσίες, να σκέφτονται πότε και πόσο θα ανάβουν την θέρμανση, τι άλλο θα περικόψουν από τις βασικές τους ανάγκες.

Για αυτά που ζούμε σήμερα, υπάρχουν ένοχοι.

Για την ενεργειακή φτώχεια υπάρχουν ένοχοι: είναι η πολιτική που μετέτρεψε την ενέργεια σε εμπόρευμα, η πολιτική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι η αιτία που ο λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αυτή την πολιτική υλοποίησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν.

Προώθησαν εναλλάξ την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, προκρίνοντας τις πανάκριβες ΑΠΕ για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καταστρέφοντας ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, όμορφα δάση, ολόκληρες περιοχές, ακόμη και βοσκοτόπια.

Άρα, ας αφήσουν την κοροϊδία κι αυτοί της κυβέρνησης της ΝΔ κι αυτοί της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η ακριβή ενέργεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αποκλειστική συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι λύση σήμερα να συμμετέχει ο Δήμος μας στις περιβόητες Ενεργειακές Κοινότητες, όπως προτείνουν ορισμένοι. Οι ενεργειακές κοινότητες, που νομοθετήθηκαν το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, αποσκοπούν στη διευκόλυνση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με προκάλυμμα, δήθεν, να στηριχτούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, επιδιώκεται να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Καταρχάς είναι υποκριτικό να λέμε ότι όλο αυτό το εγχείρημα με τις ενεργειακές κοινότητες θα λύσει ζητήματα ενεργειακής φτώχειας. Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για «αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», «την πράσινη ανάπτυξη», και άλλα εύηχα λόγια, οι «Ενεργειακές Κοινότητες» αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ, «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ.

Η δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Διοίκηση να προχωρά στη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων λειτουργεί ουσιαστικά ως «στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Καλλιεργεί αυταπάτες για μια δήθεν πιο κοινωνικοποιημένη μορφής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την ανάπτυξη μιας δήθεν κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, που θα μπορεί τάχα μου να σταθεί στη «ζούγκλα» της καπιταλιστικής οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς. Αν και φαίνεται ως κάτι … καινοτόμο, η σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, μεταξύ άλλων και από φορείς της Τοπικής Διοίκησης, έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και χωρίς βέβαια να συμβάλει στη μείωση της «ενεργειακής φτώχειας», πράγμα που δήθεν στοχεύει.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι, με το πέρασμα σ’ αυτούς τουλάχιστον 200 αρμοδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Δήμοι, μόνο κατ’ όνομα είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πραγματικότητα είναι μια κρατική υπηρεσία. Η λειτουργία των Δήμων διαμορφώνεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποφασίζεται από τις Κυβερνήσεις, σε κατεύθυνση ικανοποίησης των επιλογών του κυρίαρχου συστήματος. Αυτούς τους στόχους ικανοποίησε η συνένωση πέντε Δήμων της περιοχής μας, με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων. Με βάση τους νόμους τους, δόθηκαν πάνω από 200 αρμοδιότητες, με τη διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιζόταν ικανή χρηματοδότηση και εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να φέρουν σε πέρας τις ευθύνες που τους ανέθεσαν οι κυβερνώντες. Η χρηματοδότηση που θεσπίστηκε νομοθετικά και με κάποιες τροποποιήσεις, προβλέπει να μοιράζεται στους Δήμους, το ποσό που θα προκύπτει κάθε χρόνο από το 12% του ΦΠΑ, το 20% του φόρου μισθωτών και το 11,7% του ΕΝΦΙΑ, πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Από το 2010, η χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων περιορίστηκε στα 24 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αντί των 91 που έπρεπε να παίρνει. Δηλαδή, μιλάμε για μείωση 67 εκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή, το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων του Δήμου, χωρίς τα Νομικά Πρόσωπα, ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών, με τεράστιες δυσκολίες.

Για την ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας στην πόλη μας υπάρχουν ένοχοι! Είναι το αστικό κράτος και όλοι όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν. Γιατί σήμερα όλα αυτά τα έργα που προστατεύουν τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το φυσικό πλούτο δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις, γιατί πολύ απλά δεν επιφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για την άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν ένοχοι! Για τις μετακινήσεις και την εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν ένοχοι! Είναι η πολιτική όλων των Κυβερνήσεων που ο καθένας και με ένα νομοσχέδιο διέλυσε το Σύστημα Υγείας, υποβάθμισε τις υποδομές, με αποτέλεσμα πολλές να κλείσουν, άλλες να μη λειτουργούν και την ίδια ώρα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια.

Όμως, δεν αρκεί ο πατραϊκός λαός να περιγράφει τα βάσανά του και να αγανακτεί. Δεν αρκεί να περιμένει λύσεις από δήθεν «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές. Καμία αναμονή λοιπόν! Τώρα απαιτείται οργάνωση, δράση, αγώνας, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Να μη δείξει καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές και στη βαρβαρότητα του συστήματος, που θέλει πλατιά τμήματα του λαού μας παγωμένα και πεινασμένα, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα βάζει τις ανάγκες μας στην άκρη, που θα εντάσσει τους αγώνες μας σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων, που θα αυξάνονται.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει σε ένα αγωνιστικό ορμητικό ποτάμι που θα σαρώσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν θα επιτρέψουμε στο κράτος και τις Κυβερνήσεις να αφήσουν τις σχολικές μας μονάδες χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον πατραϊκό λαό, θα παλέψουμε για τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων, για την άμεση και επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος των σχολικών επιτροπών του Δήμου.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση και την ΕΕ, να αφήσουν στο σκοτάδι τις γειτονιές μας, αλλά και κρίσιμες υποδομές του Δήμου μας. Να μην περνάει καν από το μυαλό Κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΔΕΔΔΗΕ ότι μπορούν να κλείνουν το δημοτικό φωτισμό στο Δήμο μας. Θα μας βρουν απέναντί τους!

Μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία μας θα δώσουμε τη μάχη, ώστε ο χειμώνας που έρχεται να είναι γεμάτος αγώνες.

Όμως, παράλληλα, με την επιδείνωση της θέσης του πατραϊκού λαού, έχουμε και αυτή του Δήμου. Τη φετινή χρονιά, τα έξοδα του Δήμου διογκώθηκαν. Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του ύψους των δαπανών που αφορούν στις ανάγκες του Δήμου για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών, υποδομών. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στην αγορά εφοδίων, υλικών για τη λειτουργία του Δήμου μας.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή από το Δήμο του τέλους ταφής απορριμμάτων το οποίο φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022 και 2023, πράγμα στο οποίο διαφωνούμε κάθετα και απαιτούμε την κατάργησή του. Είναι ένα απαράδεκτο μέτρο, που ζητείται από τους Δήμους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν προκαλέσει οι Κυβερνήσεις, με σκοπό την αξιοποίηση και αυτού του τομέα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης, με πρόσφατη εγκύκλιό της, η Κυβέρνηση επιμένει να μην καλύπτει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων με τις απαραίτητες καθαρίστριες. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε λοιπόν στη μετατροπή των συμβάσεών τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με την επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουόμενων, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, με συνέπεια την καταβολή των ποσών από το Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει, λόγω της μηδενικής χρηματοδότησης της λειτουργίας του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, των αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικά, του κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου κατά 10%. Πρόκειται για ένα ακόμη αντιδραστικό μέτρο που προβλέπει μάλιστα ότι όσοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τους περίπου 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα, το μέτρο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις σχολικές επιτροπές των Δήμων. Και όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η Δημοτική Αρχή που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που απάντησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απόδοση των παρακρατηθέντων στο Δήμο μας, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.

Όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην εξαθλιωθεί, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δίκια του, να έχει αυτά που δικαιούται.

Δεν εφαρμόσαμε την κυβερνητική πολιτική, που προβλέπει για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος, να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Με σεβασμό και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενούς του, γίνεται σοβαρή προσπάθεια. Γι’ αυτό και καταφέραμε το ακατόρθωτο, σ’ αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου μας, να παράγεται έργο, να μην «χαρατσώνουμε», να αποπληρώνουμε τα δάνεια των 22 εκατομμυρίων που παραλάβαμε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως και τα χρέη που μας κληροδότησαν και που ξεπερνούσαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να παίρνουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως:

–              Η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000€.

–              Η κατάργηση των παρκόμετρων και η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με συμβολική τιμή.

–              Η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ και Άγιος Διονύσιος), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, από και προς το κέντρο.

–              Δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (το οποίο παραλάβαμε εγκαταλειμμένο και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες), στου Λαδόπουλου, στο κλειστό γήπεδο της Αγίας Αλεξιώτισσας, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός πως οι Κυβερνήσεις και το Υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία τους.

–              Επιπλέον, η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού, δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.

–              Στηρίξαμε τον Κοινωνικό μας Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού, πράγμα φυσικά για το οποίο δε χαιρόμαστε, αφού θεωρούμε όνειδος στον 21ο αιώνα, με τις δυνατότητες της κοινωνίας να έχουν εκτοξευθεί, να πρέπει να μοιράζουμε τρόφιμα και οι Δήμοι να καλούνται να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας αντιμετωπίζει όσα περιγράψαμε παραπάνω, με συνεχείς αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, με εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους και μετακύλιση του κόστους στους δημότες.

Η σημερινή όμως Δημοτική Αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με τον πατραϊκό λαό, για ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει την ευημερία των λίγων και τη δυστυχία των πολλών.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να κρατάμε τα ανταποδοτικά τέλη στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Έχουμε τους χαμηλότερους συντελεστές  ανταποδοτικών τελών, ανάμεσα στους Δήμους που προσεγγίζουν τα δικά μας χαρακτηριστικά. Παραλάβαμε το συντελεστή την 1/9/2014 στο 1,95 €/τ.μ. και τον πήγαμε στο 1,00 €/τ.μ. ετησίως, σε Πάτρα, Ρίο, Αραχωβίτικα, Κάτω Καστρίτσι, Ακταίο,  Άγιο Βασίλη. Σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές / τοπικές κοινότητες ο συντελεστής πήγε στα 0,73 €/τ.μ. Εντάξαμε τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριους, πιλοτές κτλ) στον χαμηλότερο συντελεστή των 0,73€/τ.μ., σ’ όλη την επικράτεια του Δήμου. Έχουμε θεσπίσει πλήρη απαλλαγή και απαλλαγή σε ποσοστό 50%, για 12 κατηγορίες / ομάδες δημοτών. Πλήρη απαλλαγή έχουν επίσης οι κατοικίες που βρίσκονται α) πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας.

Ο επαγγελματικός συντελεστής που ήταν στα 3,60 €/τ.μ., έχει μειωθεί στα 2,90 €/τ.μ. Προχωρήσαμε παράλληλα στη δημιουργία μειωμένου συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους όπως υπόγεια καταστημάτων, αποθήκες κ.λ.π. (που δεν υπήρχε), στο 0,73 €/τ.μ. Στο 0,81 €/τ.μ. πήγαμε και το συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και ιδρύματα, καθώς και πολιτιστικούς και εκπολιτιστικούς συλλόγους που πριν πλήρωναν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής. Ο δε συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας που δημιουργήσαμε είναι στα 6 €/τ.μ., ενώ πρώτα πλήρωναν όσο και ένας μικροεπαγγελματίας αυτοαπασχολούμενος.

Μειώσαμε κατά 60% τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων σε μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους όπως παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, μικροκαταστήματα, περίπτερα, καταστήματα εστίασης κ.λ.π. με πακέτο επίσης απαλλαγών και οικονομικών ελαφρύνσεων που κάναμε προς τους ίδιους κλάδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως Δημοτική Αρχή, διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών αυτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς δηλαδή να γίνεται δεύτερη και τρίτη φορολόγησή τους.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που κονιορτοποιεί τη ζωή του πατραϊκού λαού και τη λειτουργία του Δήμου μας. Γι’ αυτό βρεθήκαμε στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 31/1/2022 και στις 26/7/2022 στο Μαξίμου. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στους αγώνες για την υπογειοποίηση του τρένου, τη δημιουργία γραμμικού πάρκου από την οδό Κανελλοπούλου ως το Ρίο και την παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο. Οι αγώνες του πατραϊκού λαού είχαν αποτελέσματα και θα συνεχίσουν να έχουν.

Συγκρουστήκαμε με την εκάστοτε κυβέρνηση, για παρεμβάσεις και έργα, που αντιμετωπίστηκαν ως μαξιμαλιστικά, ανέφικτα και μη ρεαλιστικά -και από δημοτικές παρατάξεις. Διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, δομές υγείας και παιδείας δημόσιες και δωρεάν, αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, για αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όταν αναλάβαμε το 2014, δώσαμε μεγάλη έμφαση στο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεχή αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές, που θέλουν να περάσουν κι αυτό το κόστος στο λαό. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την οριακή λειτουργία της Ξερόλακκας, τον κορεσμό της, την έλλειψη εναλλακτικής λύσης, την προώθηση κατασκευής εργοστασίου με ΣΔΙΤ, που το ακυρώσαμε. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να κρατηθεί η Ξερόλακκα με όρους υγειονομικούς, περιβαλλοντικούς. Έγινε πλήθος έργων για να λειτουργεί με κανόνες, να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια μεγάλος κλαδοτεμαχιστής που περιορίζει τους όγκους. Προχώρησε από τις Υπηρεσίες του Δήμου το εργοστάσιο επεξεργασίας στου Φλόκα, προχωρά η διαδικασία δημοπράτησης.

Πέραν αυτών κάναμε αντικατάσταση 45.000 λαμπτήρων φθορισμού σε λαμπτήρες τεχνολογίας LED από τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα, στον οδικό φωτισμό έγινε και ολοκληρώνεται η αντικατάσταση 11.500 φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED με σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, επίσης από τους εργαζόμενους του Δήμου. Έργο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματιών.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σε σειρά σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας και συνεχίζεται.

Το 2023 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τον Πατραϊκό λαό, αλλά και για το Δήμο μας. Τα οικονομικά του Δήμο συρρικνώνονται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης, οι δαπάνες αυξάνονται στην ενέργεια , στα καύσιμα και περίπου διπλασιάζονται. Οι ανατιμήσεις των υλικών που χρειαζόμαστε για τις Υπηρεσίες αυτές φτάνουν σε αύξηση μέχρι και 60% και γενικότερα δεν γνωρίζουμε τι θα προέλθει από τις διεθνείς εξελίξεις, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Από την άλλη αν θα έχει τη δυνατότητα ο λαός να πληρώνει τέλη ακόμα και με αυτούς τους χαμηλούς συντελεστές που έχουμε δημιουργήσει.

Όλα αυτά δε μέσα στην κρίσιμη σύνδεση της λειτουργίας των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού με τα έσοδα αυτών.

Παρόλα αυτά ακόμα και μέσα στις συνθήκες αυτές εισηγούμαστε τη διατήρηση αυτών των χαμηλών συντελεστών και για το 2023 γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Πατραϊκό λαό που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τη μία κρίση στην άλλη και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του συνόλου αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών με το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο των θέσεων μας, όπως επίσης για την κατ’ έτος προβλεπόμενη  χρηματοδότηση του Δήμου και επιστροφή των παρακρατηθέντων που έχουν πληρωθεί από τον Πατραϊκό λαό για τη λειτουργία του Δήμου και η κάθε κυβέρνηση παρακρατά.

Για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής απορριμμάτων χωρίς άλλη επιβάρυνση του Πατραϊκού λαού.

Για προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας για άλλη μια φορά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων στις Υπηρεσίες μας μέσα στους ανασταλτικούς αυτούς παράγοντες.

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα δημοτικά τέλη γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη ζωή του Πατραϊκού αλλά και του Ελληνικού λαού.

Η ακρίβεια και οι αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, κατατρώνε το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, φέρνουν στο χείλος της καταστροφής τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης μας, τους μικρούς αγρότες και παραγωγούς.

Αυτές οι αυξήσεις επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους, αλλά και σε χιλιάδες βιοπαλαιστές – μικροεπαγγελματίες που πάλευαν με τα χρέη που συσσωρεύτηκαν και από την κρίση και από την πανδημία. Η νέα γενιά, τα παιδιά και εγγόνια μας δίνουν καθημερινή μάχη για να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες, να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, τρώνε τα σωθικά του λαού μας. Το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας, η απαράδεκτη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά τα σχέδια και η συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, θα φέρει περισσότερα δεινά.

Ο λαός της πόλης μας, αφού πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία με δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων, εκτίναξη των φόρων, επιβολή του ΕΝΦΙΑ (ενός φόρου που υποτίθεται θα καταργούνταν, αλλά ζει και αυξάνεται), εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας, συνεχίζει να πληρώνει. Η φοροληστεία συνεχίστηκε, ήρθε η περίοδος της πανδημίας, με κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επιβολή κι άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Σήμερα, ο λαός είναι αντιμέτωπος με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, καύσιμα), αλλά και τις αυξήσεις σ’ όλα τα είδη διαβίωσής του.

Όλοι, μας μιλούν για ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται, για διακοπές ρεύματος σε δημόσια κτήρια και γειτονιές, κάποιοι πιο προκλητικοί λένε να εφοδιαστούμε κουβέρτες και κεριά. Δεν πρέπει να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί η περίοδος που έρχεται να είναι βαρυχειμωνιά για εμάς τους πολλούς, συνολικά για το λαό μας και κατακαλόκαιρο για τους λίγους, τους επιχειρηματίες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζουν να έχουν τεράστια κέρδη.

Τα κέρδη που μετρούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματική πρόκληση για έναν λαό που δεν ξέρει πώς θα βγάλει τον χειμώνα.

Ο όμιλος «Motor Oil» κατέγραψε για το α’ εξάμηνο του 2022, 685 εκατ. ευρώ κέρδη. Στα 367 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη εξαμήνου για τα ΕΛΠΕ, για τη ΔΕΗ τα κέρδη διαμορφώνονται σε 429,3 εκατ. την ίδια περίοδο, ενώ κέρδη που υπολογίζονται σε 40 εκατ. ευρώ, αναμένει ο όμιλος ΑΒΑΞ από την πώληση του χαρτοφυλακίου της «Volterra» στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».

1,9 δις. € η κρατική επιδότηση (από τα δικά μας λεφτά) στους ομίλους της ενέργειας μόνο τον Σεπτέμβρη.

Τα σούπερ μάρκετ, από την έναρξη της πανδημίας, είδαν τον τζίρο τους να εκτινάσσεται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στον τουρισμό και την εστίαση προσδοκούν ότι ο τζίρος θα φτάσει φέτος πολύ πάνω από 20 δισ. ευρώ, ενώ οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μετρούν απίστευτα κέρδη, ναυλώνοντας τα καράβια που μεταφέρουν LNG έως και 400.000 δολάρια τη μέρα. Τεράστια κέρδη μετράνε και οι φαρμακοβιομηχανίες.

Και ενώ συγκεντρώνεται τέτοιος πλούτος στα χέρια των λίγων, οι πολλοί καλούνται να υποστούν νέες θυσίες, να σκέφτονται πότε και πόσο θα ανάβουν την θέρμανση, τι άλλο θα περικόψουν από τις βασικές τους ανάγκες.

Για αυτά που ζούμε σήμερα, υπάρχουν ένοχοι.

Για την ενεργειακή φτώχεια υπάρχουν ένοχοι: είναι η πολιτική που μετέτρεψε την ενέργεια σε εμπόρευμα, η πολιτική της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι η αιτία που ο λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αυτή την πολιτική υλοποίησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν.

Προώθησαν εναλλάξ την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, προκρίνοντας τις πανάκριβες ΑΠΕ για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καταστρέφοντας ακόμη και προστατευόμενες περιοχές, όμορφα δάση, ολόκληρες περιοχές, ακόμη και βοσκοτόπια.

Άρα, ας αφήσουν την κοροϊδία κι αυτοί της κυβέρνησης της ΝΔ κι αυτοί της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η ακριβή ενέργεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε αποκλειστική συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν είναι λύση σήμερα να συμμετέχει ο Δήμος μας στις περιβόητες Ενεργειακές Κοινότητες, όπως προτείνουν ορισμένοι. Οι ενεργειακές κοινότητες, που νομοθετήθηκαν το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφο και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, αποσκοπούν στη διευκόλυνση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με προκάλυμμα, δήθεν, να στηριχτούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, επιδιώκεται να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Καταρχάς είναι υποκριτικό να λέμε ότι όλο αυτό το εγχείρημα με τις ενεργειακές κοινότητες θα λύσει ζητήματα ενεργειακής φτώχειας. Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις για «αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας», «την πράσινη ανάπτυξη», και άλλα εύηχα λόγια, οι «Ενεργειακές Κοινότητες» αποτελούν νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε απευθείας, είτε μέσω κάποιων ΜΚΟ, «Συνεταιριστικών σχημάτων» και ΟΤΑ.

Η δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Διοίκηση να προχωρά στη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων λειτουργεί ουσιαστικά ως «στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Καλλιεργεί αυταπάτες για μια δήθεν πιο κοινωνικοποιημένη μορφής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την ανάπτυξη μιας δήθεν κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, που θα μπορεί τάχα μου να σταθεί στη «ζούγκλα» της καπιταλιστικής οικονομίας και της ελεύθερης αγοράς. Αν και φαίνεται ως κάτι … καινοτόμο, η σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, μεταξύ άλλων και από φορείς της Τοπικής Διοίκησης, έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και χωρίς βέβαια να συμβάλει στη μείωση της «ενεργειακής φτώχειας», πράγμα που δήθεν στοχεύει.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι Δήμοι, με το πέρασμα σ’ αυτούς τουλάχιστον 200 αρμοδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, ΕΧΕΙ ΕΝΟΧΟΥΣ. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Δήμοι, μόνο κατ’ όνομα είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πραγματικότητα είναι μια κρατική υπηρεσία. Η λειτουργία των Δήμων διαμορφώνεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποφασίζεται από τις Κυβερνήσεις, σε κατεύθυνση ικανοποίησης των επιλογών του κυρίαρχου συστήματος. Αυτούς τους στόχους ικανοποίησε η συνένωση πέντε Δήμων της περιοχής μας, με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων. Με βάση τους νόμους τους, δόθηκαν πάνω από 200 αρμοδιότητες, με τη διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιζόταν ικανή χρηματοδότηση και εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να φέρουν σε πέρας τις ευθύνες που τους ανέθεσαν οι κυβερνώντες. Η χρηματοδότηση που θεσπίστηκε νομοθετικά και με κάποιες τροποποιήσεις, προβλέπει να μοιράζεται στους Δήμους, το ποσό που θα προκύπτει κάθε χρόνο από το 12% του ΦΠΑ, το 20% του φόρου μισθωτών και το 11,7% του ΕΝΦΙΑ, πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Από το 2010, η χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων περιορίστηκε στα 24 εκατομμύρια ευρώ περίπου, αντί των 91 που έπρεπε να παίρνει. Δηλαδή, μιλάμε για μείωση 67 εκατομμυρίων. Την ίδια στιγμή, το κόστος μισθοδοσίας των εργαζόμενων του Δήμου, χωρίς τα Νομικά Πρόσωπα, ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών, με τεράστιες δυσκολίες.

Για την ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας στην πόλη μας υπάρχουν ένοχοι! Είναι το αστικό κράτος και όλοι όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν. Γιατί σήμερα όλα αυτά τα έργα που προστατεύουν τη ζωή, τη λαϊκή περιουσία και το φυσικό πλούτο δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ και τις Κυβερνήσεις, γιατί πολύ απλά δεν επιφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για την άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν ένοχοι! Για τις μετακινήσεις και την εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχουν ένοχοι! Είναι η πολιτική όλων των Κυβερνήσεων που ο καθένας και με ένα νομοσχέδιο διέλυσε το Σύστημα Υγείας, υποβάθμισε τις υποδομές, με αποτέλεσμα πολλές να κλείσουν, άλλες να μη λειτουργούν και την ίδια ώρα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια.

Όμως, δεν αρκεί ο πατραϊκός λαός να περιγράφει τα βάσανά του και να αγανακτεί. Δεν αρκεί να περιμένει λύσεις από δήθεν «σωτήρες» και κυβερνητικές εναλλαγές. Καμία αναμονή λοιπόν! Τώρα απαιτείται οργάνωση, δράση, αγώνας, για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Να μη δείξει καμία ανοχή στις αντιλαϊκές πολιτικές και στη βαρβαρότητα του συστήματος, που θέλει πλατιά τμήματα του λαού μας παγωμένα και πεινασμένα, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα βάζει τις ανάγκες μας στην άκρη, που θα εντάσσει τους αγώνες μας σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων, που θα αυξάνονται.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει σε ένα αγωνιστικό ορμητικό ποτάμι που θα σαρώσει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεν θα επιτρέψουμε στο κράτος και τις Κυβερνήσεις να αφήσουν τις σχολικές μας μονάδες χωρίς θέρμανση και ρεύμα. Μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά τον πατραϊκό λαό, θα παλέψουμε για τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων, για την άμεση και επιπλέον χρηματοδότηση από το κράτος των σχολικών επιτροπών του Δήμου.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση και την ΕΕ, να αφήσουν στο σκοτάδι τις γειτονιές μας, αλλά και κρίσιμες υποδομές του Δήμου μας. Να μην περνάει καν από το μυαλό Κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΔΕΔΔΗΕ ότι μπορούν να κλείνουν το δημοτικό φωτισμό στο Δήμο μας. Θα μας βρουν απέναντί τους!

Μαζί με το λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τη νεολαία μας θα δώσουμε τη μάχη, ώστε ο χειμώνας που έρχεται να είναι γεμάτος αγώνες.

Όμως, παράλληλα, με την επιδείνωση της θέσης του πατραϊκού λαού, έχουμε και αυτή του Δήμου. Τη φετινή χρονιά, τα έξοδα του Δήμου διογκώθηκαν. Έχουμε σχεδόν διπλασιασμό του ύψους των δαπανών που αφορούν στις ανάγκες του Δήμου για ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών, υποδομών. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες αυξήσεις στην αγορά εφοδίων, υλικών για τη λειτουργία του Δήμου μας.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιμένει στην καταβολή από το Δήμο του τέλους ταφής απορριμμάτων το οποίο φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2022 και 2023, πράγμα στο οποίο διαφωνούμε κάθετα και απαιτούμε την κατάργησή του. Είναι ένα απαράδεκτο μέτρο, που ζητείται από τους Δήμους, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων που έχουν προκαλέσει οι Κυβερνήσεις, με σκοπό την αξιοποίηση και αυτού του τομέα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επίσης, με πρόσφατη εγκύκλιό της, η Κυβέρνηση επιμένει να μην καλύπτει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων με τις απαραίτητες καθαρίστριες. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε λοιπόν στη μετατροπή των συμβάσεών τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με την επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουόμενων, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, με συνέπεια την καταβολή των ποσών από το Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει, λόγω της μηδενικής χρηματοδότησης της λειτουργίας του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, των αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικά, του κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου κατά 10%. Πρόκειται για ένα ακόμη αντιδραστικό μέτρο που προβλέπει μάλιστα ότι όσοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο στόχο που θέτει η κυβέρνηση για τους περίπου 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού. Μάλιστα, το μέτρο περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις σχολικές επιτροπές των Δήμων. Και όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε η Δημοτική Αρχή που κατήγγειλε όλους αυτούς τους αντιδραστικούς νόμους και το αντιλαϊκό πλαίσιο που στήριξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που απάντησε με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απόδοση των παρακρατηθέντων στο Δήμο μας, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά.

Όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί ο λαός της πόλης μας όρθιος, να μην εξαθλιωθεί, να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δίκια του, να έχει αυτά που δικαιούται.

Δεν εφαρμόσαμε την κυβερνητική πολιτική, που προβλέπει για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος, να βάζει το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Με σεβασμό και με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος, με πρωτοπόρους τους εργαζόμενούς του, γίνεται σοβαρή προσπάθεια. Γι’ αυτό και καταφέραμε το ακατόρθωτο, σ’ αυτό το δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου μας, να παράγεται έργο, να μην «χαρατσώνουμε», να αποπληρώνουμε τα δάνεια των 22 εκατομμυρίων που παραλάβαμε από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, όπως και τα χρέη που μας κληροδότησαν και που ξεπερνούσαν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να παίρνουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως:

–              Η κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για όσους έχουν εισόδημα έως 25.000€.

–              Η κατάργηση των παρκόμετρων και η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, με συμβολική τιμή.

–              Η παροχή δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης εκατέρωθεν του κέντρου (Ακτή Δυμαίων, χώρος ΟΣΕ και Άγιος Διονύσιος), με δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο, από και προς το κέντρο.

–              Δωρεάν πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παμπελοποννησιακού Σταδίου (το οποίο παραλάβαμε εγκαταλειμμένο και αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες), στου Λαδόπουλου, στο κλειστό γήπεδο της Αγίας Αλεξιώτισσας, στα δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα, παρά το γεγονός πως οι Κυβερνήσεις και το Υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία τους.

–              Επιπλέον, η λειτουργία του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΔΗΠΕΘΕ, του Καρναβαλικού Οργανισμού, δεν υπακούει στους νόμους της ανταποδοτικότητας, αλλά της εξασφάλισης της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας, στις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους.

–              Στηρίξαμε τον Κοινωνικό μας Οργανισμό, ο οποίος σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που οι συμπολίτες μας χρειάζονταν ιδιαίτερη βοήθεια. Αναπτύξαμε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Βοήθειας στο Σπίτι, διανομής τροφίμων και έτοιμου φαγητού, πράγμα φυσικά για το οποίο δε χαιρόμαστε, αφού θεωρούμε όνειδος στον 21ο αιώνα, με τις δυνατότητες της κοινωνίας να έχουν εκτοξευθεί, να πρέπει να μοιράζουμε τρόφιμα και οι Δήμοι να καλούνται να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια.

Σήμερα, η πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας αντιμετωπίζει όσα περιγράψαμε παραπάνω, με συνεχείς αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, με εκχώρηση υπηρεσιών σε εργολάβους και μετακύλιση του κόστους στους δημότες.

Η σημερινή όμως Δημοτική Αρχή έχει διαλέξει μετερίζι, δεν θα γίνει το καλό παιδί του συστήματος. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, αγωνιζόμαστε μαζί με τον πατραϊκό λαό, για ανατροπή της πολιτικής που διασφαλίζει την ευημερία των λίγων και τη δυστυχία των πολλών.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε να κρατάμε τα ανταποδοτικά τέλη στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Έχουμε τους χαμηλότερους συντελεστές  ανταποδοτικών τελών, ανάμεσα στους Δήμους που προσεγγίζουν τα δικά μας χαρακτηριστικά. Παραλάβαμε το συντελεστή την 1/9/2014 στο 1,95 €/τ.μ. και τον πήγαμε στο 1,00 €/τ.μ. ετησίως, σε Πάτρα, Ρίο, Αραχωβίτικα, Κάτω Καστρίτσι, Ακταίο,  Άγιο Βασίλη. Σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές / τοπικές κοινότητες ο συντελεστής πήγε στα 0,73 €/τ.μ. Εντάξαμε τους χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριους, πιλοτές κτλ) στον χαμηλότερο συντελεστή των 0,73€/τ.μ., σ’ όλη την επικράτεια του Δήμου. Έχουμε θεσπίσει πλήρη απαλλαγή και απαλλαγή σε ποσοστό 50%, για 12 κατηγορίες / ομάδες δημοτών. Πλήρη απαλλαγή έχουν επίσης οι κατοικίες που βρίσκονται α) πέριξ του βιολογικού καθαρισμού και β) πέριξ του χώρου υγειονομικής ταφής της Ξερόλακκας.

Ο επαγγελματικός συντελεστής που ήταν στα 3,60 €/τ.μ., έχει μειωθεί στα 2,90 €/τ.μ. Προχωρήσαμε παράλληλα στη δημιουργία μειωμένου συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους όπως υπόγεια καταστημάτων, αποθήκες κ.λ.π. (που δεν υπήρχε), στο 0,73 €/τ.μ. Στο 0,81 €/τ.μ. πήγαμε και το συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και ιδρύματα, καθώς και πολιτιστικούς και εκπολιτιστικούς συλλόγους που πριν πλήρωναν όσο ο επαγγελματικός συντελεστής. Ο δε συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας που δημιουργήσαμε είναι στα 6 €/τ.μ., ενώ πρώτα πλήρωναν όσο και ένας μικροεπαγγελματίας αυτοαπασχολούμενος.

Μειώσαμε κατά 60% τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων σε μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους όπως παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών, μικροκαταστήματα, περίπτερα, καταστήματα εστίασης κ.λ.π. με πακέτο επίσης απαλλαγών και οικονομικών ελαφρύνσεων που κάναμε προς τους ίδιους κλάδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ως Δημοτική Αρχή, διεκδικούμε τη συνολική κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, με χρηματοδότηση των Υπηρεσιών αυτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς δηλαδή να γίνεται δεύτερη και τρίτη φορολόγησή τους.

Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια, παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που κονιορτοποιεί τη ζωή του πατραϊκού λαού και τη λειτουργία του Δήμου μας. Γι’ αυτό βρεθήκαμε στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 31/1/2022 και στις 26/7/2022 στο Μαξίμου. Γι’ αυτό βρισκόμαστε στους αγώνες για την υπογειοποίηση του τρένου, τη δημιουργία γραμμικού πάρκου από την οδό Κανελλοπούλου ως το Ρίο και την παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο. Οι αγώνες του πατραϊκού λαού είχαν αποτελέσματα και θα συνεχίσουν να έχουν.

Συγκρουστήκαμε με την εκάστοτε κυβέρνηση, για παρεμβάσεις και έργα, που αντιμετωπίστηκαν ως μαξιμαλιστικά, ανέφικτα και μη ρεαλιστικά -και από δημοτικές παρατάξεις. Διεκδικήσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για την πόλη μας και τους ανθρώπους της, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, δομές υγείας και παιδείας δημόσιες και δωρεάν, αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, για αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όταν αναλάβαμε το 2014, δώσαμε μεγάλη έμφαση στο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε συνεχή αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές, που θέλουν να περάσουν κι αυτό το κόστος στο λαό. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την οριακή λειτουργία της Ξερόλακκας, τον κορεσμό της, την έλλειψη εναλλακτικής λύσης, την προώθηση κατασκευής εργοστασίου με ΣΔΙΤ, που το ακυρώσαμε. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για να κρατηθεί η Ξερόλακκα με όρους υγειονομικούς, περιβαλλοντικούς. Έγινε πλήθος έργων για να λειτουργεί με κανόνες, να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια μεγάλος κλαδοτεμαχιστής που περιορίζει τους όγκους. Προχώρησε από τις Υπηρεσίες του Δήμου το εργοστάσιο επεξεργασίας στου Φλόκα, προχωρά η διαδικασία δημοπράτησης.

Πέραν αυτών κάναμε αντικατάσταση 45.000 λαμπτήρων φθορισμού σε λαμπτήρες τεχνολογίας LED από τους εργαζόμενους του Δήμου. Παράλληλα, στον οδικό φωτισμό έγινε και ολοκληρώνεται η αντικατάσταση 11.500 φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED με σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, επίσης από τους εργαζόμενους του Δήμου. Έργο μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματιών.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση σε σειρά σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας και συνεχίζεται.

Το 2023 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά όχι μόνο για τον Πατραϊκό λαό, αλλά και για το Δήμο μας. Τα οικονομικά του Δήμο συρρικνώνονται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης, οι δαπάνες αυξάνονται στην ενέργεια , στα καύσιμα και περίπου διπλασιάζονται. Οι ανατιμήσεις των υλικών που χρειαζόμαστε για τις Υπηρεσίες αυτές φτάνουν σε αύξηση μέχρι και 60% και γενικότερα δεν γνωρίζουμε τι θα προέλθει από τις διεθνείς εξελίξεις, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Από την άλλη αν θα έχει τη δυνατότητα ο λαός να πληρώνει τέλη ακόμα και με αυτούς τους χαμηλούς συντελεστές που έχουμε δημιουργήσει.

Όλα αυτά δε μέσα στην κρίσιμη σύνδεση της λειτουργίας των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού με τα έσοδα αυτών.

Παρόλα αυτά ακόμα και μέσα στις συνθήκες αυτές εισηγούμαστε τη διατήρηση αυτών των χαμηλών συντελεστών και για το 2023 γιατί δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον Πατραϊκό λαό που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τη μία κρίση στην άλλη και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του συνόλου αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών με το συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο των θέσεων μας, όπως επίσης για την κατ’ έτος προβλεπόμενη  χρηματοδότηση του Δήμου και επιστροφή των παρακρατηθέντων που έχουν πληρωθεί από τον Πατραϊκό λαό για τη λειτουργία του Δήμου και η κάθε κυβέρνηση παρακρατά.

Για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους ταφής απορριμμάτων χωρίς άλλη επιβάρυνση του Πατραϊκού λαού.

Για προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας για άλλη μια φορά την τεράστια προσπάθεια των εργαζομένων στις Υπηρεσίες μας μέσα στους ανασταλτικούς αυτούς παράγοντες».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα