Η ΕΕ θα ζητήσει από τη Βρετανία σεβασμό των Ευρωπαίων πολιτών

19.05.2021 / 18:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ZABOU_Racism Is A Virus_London UK 2020

Τον σεβασμό των Ευρωπαίων πολιτών από τη Βρετανία θα αξιώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον Μπόρις Τζόνσον, στον απόηχο των αποκαλύψεων για κακομεταχείριση ανθρώπων που τέθηκαν υπό κράτηση ακόμη και σε κέντρα απέλασης μεταναστών, σύμφωνα με διαρροή εγγράφου που επικαλείται ο Guardian.

Μετά το μήνυμα προς τη Βρετανία, θα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των ηγετών των 27, σχετικά με τα όσα ισχύουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστεί την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ κρατών – μελών και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ» αναμένεται να πουν οι ηγέτες, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Μετά από περιπτώσεις Ευρωπαίων που τέθηκαν υπό κράτηση, υπάρχει αυξημένη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προσέγγιση της Βρετανίας στους πολίτες της, ακόμη και γι’ αυτούς που τα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα.

Παράλληλα, ένα νέο σώμα που ιδρύθηκε βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής δράσης κατά του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι υπήκοοι.

Καταγγελίες για διακρίσεις και για κακομεταχείριση

Ο βρετανικός Guardian ανέφερε μια σειρά από περιπτώσεις Βρετανών πολιτών, μεταξύ αυτών και με διπλή υπηκοότητα, που έλαβαν γράμματα κατά λάθος από το υπουργείο Εσωτερικών, με τα οποία ενημερώνονταν για τον κίνδυνο απώλειας του δικαιώματος πρόσβασης στην εργασία, τα προνόμια και την υγειονομική περίθαλψη, εκτός αν κάνουν αίτηση για να τους αποδοθεί το καθεστώς μετανάστη.

Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες Ευρωπαίων, που πήγαν στη Βρετανία για συνέντευξη για δουλειά, που είτε τους αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα, είτε τους έθεσαν υπό κράτηση, αναγκάζοντάς τους να ζήσουν την τραυματική και εξευτελιστική εμπειρία της απέλασης, παρότι οι κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών επιτρέπουν σε αυτές τις περιπτώσεις την είσοδο στη χώρα.

Η δήλωση των Ευρωπαίων, που θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι τη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται ότι θα αγγίξει και άλλα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί ως ιδιαίτερα προβληματικά τους τελευταίους μήνες, όπως τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά νερά.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα