*Του Κωνσταντίνου Ζησιμόπουλου
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Η ηπατίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή του ήπατος η οποία σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Τα αίτια της ηπατίτιδας είναι εκατοντάδες, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ιογενείς ηπατίτιδες. Οι συχνότερες ιογενείς ηπατίτιδες που οδηγούν σε χρόνια ηπατοπάθεια είναι η ηπατίτιδα Β &C.
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 5% του πληθυσμού είναι φορείς ηπατίτιδας Β ή έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία και 1 – 2% του πληθυσμού έχει ηπατίτιδα C. Και οι δύο μορφές ηπατίτιδας μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με σωματικά υγρά, ενώ για την ηπατίτιδα Β υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο χορηγείται από πολύ μικρή ηλικία. Η θετική εξέλιξη είναι ότι πλέον η ηπατίτιδα C θεραπεύεται πλήρως, αποτελώντας την πρώτη ιογενή λοίμωξη η οποία νικήθηκε από την Επιστήμη.
Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες, η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ατόμων που έχουν προσβληθεί. Επιπλέον, βάσει του σχεδιασμού του Π.Ο.Υ. λαμβάνει χώρα παγκόσμια εκστρατεία κατά της Ηπατίτιδας C με στόχο την εκρίζωσή της έως το 2030.Στη χώρα μας ο κύριος φορέας που υποστηρίζει τη δράση αυτή είναι η Ελληνική Εταιρία Μελέτης του Ήπατος, σε μία προσπάθεια για ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού, όσο και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Το Ηπατολογικό Ιατρείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών υποστηρίζει δεκαετίες τώρα ηπατοπαθείς ασθενείς και συστρατεύτηκε στον αγώνα κατά της Ηπατίτιδας C. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκστρατεία στα Κέντρα Υγείας ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών με σκοπό τη διασύνδεση των ΚΥ με το ηπατολογικό Ιατρείο.
Για την πραγματοποίηση της εκστρατείας αυτής ζητήθηκε και ελήφθη η Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, ενώ υποστηρίχθηκε και από τον Ι.Σ. Πατρών. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις στις οποίες είχα την τιμή να απευθυνθώ και να ενημερώσω τους συναδέλφους Ιατρούς, αλλά και μέλη του προσωπικού των δομών αυτών αναφορικά με επιδημιολογικά δεδομένα, τα συμπτώματα, την πρόγνωση, τη θεραπεία και τους τρόπους πρόληψης της Ηπατίτιδας C. Οι δομές στις οποίες πραγματοποιήθηκε η δράση ήταν οι εξής:
Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας
Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας
Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας
Κέντρο Υγείας Κλειτορίας
Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Καλαβρύτων
Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης
Κέντρο Υγείας Νότιου Τομέα
Κέντρο Υγείας Βόρειου Τομέα
Από το οδοιπορικό στα Κ.Υ. της περιοχής εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη διασύνδεσή της με το Τριτοβάθμιο νοσοκομείο, αλλά και την επιστημονική υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού. Τόσο από τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των δομών, όσο και με συζητήσεις με τοπικούς φορείς διαπιστώθηκαν ζητήματα τα οποία αναζητούν λύσεις.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόθεση του Πρωθυπουργού να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της Υγείας στη διάρκεια της νέας θητείας της Κυβέρνησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη με την οποία προχωρά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των νοσηλευτικών δομών της Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη της Περιφέρειας.Με απόφαση του Περιφερειάρχη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 και χρηματοδοτείται με 18 εκατ. ευρώ, ηδράση «Ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Υγείας και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής: Κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και κινητές μονάδες».
Μέσω της δράσης δίνεται έμφαση στηνενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι μόνο. Επιχειρείται με τη δράση αυτή αναβάθμισηκαι τον εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων ∆ομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς επίσης στην ενίσχυση των υποδομών προνοσοκομειακής φροντίδας. Εξασφαλίζεται επίσης η προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού υγείας (π.χ. αξονικοί τομογράφοι), ενώ παρέχεται δυνατότητα για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό ιατρικών και νοσηλευτικών εγκαταστάσεων.
Η εμπειρία του οδοιπορικού αυτού μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για βελτίωση των παροχών υπηρεσιών υγείας ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες στις οποίες η επιστημονική ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού, η πλήρης προσβασιμότητα των ασθενών σε διαγνωστικές διαδικασίες και εξειδικευμένες θεραπείες και η διασύνδεση της ΠΦΥ με άλλες υγειονομικές δομές παραμένουν ζητούμενο.
Ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του κ. Φαρμάκη, έλαβα πολύτιμη γνώση των υφιστάμενων αναγκών των δομών παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γνώση πολύτιμη στην προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, αλλά και της υποστήριξης του επιστημονικού προσωπικού.
*Ο κ Ζησιμόπουλος είναι κάτοχος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών