Η δημόσια δωρεάν Παιδεία τηλεκ-παιδεύεται!

22.11.2020 / 14:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
palarmas

Του Στέλιου Παλαρμά

Οι πρώτες μέρες εφαρμογής της λεγόμενης «τηλεκπαίδευσης» στα δημοτικά και νηπιαγωγεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις επισημάνσεις και τους φόβους της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι, όπως και στο άνοιγμα των σχολείων έτσι και στην «τηλεκπαίδευση», η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Μετά από το γενικό «κρασάρισμα» της πρώτης μέρας τα προβλήματα συνεχίστηκαν και τις επόμενες, με πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να μην μπορούν να συνδεθούν, να μην έχουν ήχο, εικόνα κτλ.

Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο απαρχαιωμένο «πανελλήνιο σχολικό δίκτυο» και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τόσους μήνες δεν έκανε τίποτα για να το αναβαθμίσει.

Για την κυβέρνηση κάθε επένδυση στις υποδομές του δημόσιου σχολείου είναι περιττό κόστος, ενώ η προπαγάνδα ότι όλα πάνε καλά είναι δωρεάν.

Οι πρώτες μέρες της «τηλεκαπαίδευσης» ανέδειξαν και ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα: τον αποκλεισμό από τα τηλεμαθήματα χιλιάδων παιδιών που δεν έχουν τον τεχνικό εξοπλισμό.

Ο αποκλεισμός των μαθητών δεν περιορίζεται σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό. Χιλιάδες μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας αποκλείονται λόγω έλλειψης εξοπλισμού. Υπάρχουν σχολεία στην Πάτρα όπου 40 με 50 μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στα τηλεμαθήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ανακοίνωση της Υπουργού ότι στα σχολεία υπάρχει εξοπλισμός για τους μαθητές δεκάδες γονείς επισκέπτονταν τα σχολεία για να προμηθευτούν τάμπλετ που όμως δεν υπήρχαν.  Όλα αυτά τα οποία λέει η Υπουργός δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποια σχολεία προμηθευτήκαν ένα με δυο τάμπλετ και κάποια άλλα κανένα.

Το Υπουργείο τώρα δηλώνει ότι η προμήθεια εξοπλισμού θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου!!!

Ο εξοπλισμός θα έρθει πριν τις γιορτές και κατόπιν εορτής!!!

Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια Παιδεία καταστρατηγείται αφού χιλιάδες γονείς πληρώνουν για να πάρουν εξοπλισμό ή βλέπουν τα παιδιά τους να μην μπορούν να συμμετέχουν.

Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι η «τηλεκπαίδευση» είναι μια λύση ανάγκης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δια ζώσης μάθημα.

Η μορφωτική και παιδαγωγική αξία του μαθήματος στην τάξη είναι αναντικατάστατη.

Αυτός είναι ο λόγος που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικούσε και διεκδικεί από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν σωστά.

Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας, μάσκες, αντισηπτικά, προληπτικά τεστ .

Η μόρφωση και η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν είναι κόστος.

Ταυτόχρονα το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, όσο αυτή θα διαρκεί, με παροχή εξοπλισμού και σύνδεσης στο διαδίκτυο.

*Εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα