«Η Δημοκρατία θα νικήσει»

08.07.2023 / 16:00
315406-1

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου του 1961, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μαζί με την ΕΡΕ κερδίζει την τρίτη συνεχόμενη εκλογική του νίκη και επανεκλέγεται πρωθυπουργός. Οι εκλογές εκείνες καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη, ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας καθώς εφαρμόστηκε το περίφημο σχέδιο «Περικλής» το οποίο προέβλεπε την άμεση επέμβαση στρατού, αστυνομίας και παρακρατικών οργανώσεων στα πολιτικά πράγματα της χώρας, με σκοπό τον περιορισμό του ποσοστού της ΕΔΑ, η οποία στις εκλογές του 1958, αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνοντας το 24,43% των ψήφων.

Θύμα του σχεδίου δεν υπήρξε μόνο η Ενωμένη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και η νεοσύστατη Ένωση Κέντρου υπό την ηγεσία του Γεώργιου Παπανδρέου, ο οποίος δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον Ιανουάριο του 1962 μιλώντας στη Βουλή, κήρυξε τον Ανένδοτο Αγώνα. Από εκείνη τη στιγμή ο Γεώργιος Παπανδρέου, μαζί με τα στελέχη της Ένωσης Κέντρου, ξεκίνησε μια πανελλήνια εκστρατεία με παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και με ομιλίες, μαζικές ανοικτές συγκεντρώσεις και εξαιρετικά πύρινη αρθρογραφία από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο της εποχής.

Τον σήκωσαν στα χέρια

Η δεύτερη φάση του Ανένδοτου, που σχηματικά ονομάστηκε «Πορεία στον Λαό», ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 1962 και προέβλεπε την άμεση επαφή των στελεχών του Κέντρου με τους πολίτες μέσω μεγάλων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γεώργιος Παπανδρέου το απόγευμα της Κυριακής 1ης Ιουλίου, μιλά σε συγκέντρωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας από τον εξώστη του ξενοδοχείου «Ματζέστικ».

Την Τρίτη 3 Ιουλίου ο «Νεολόγος» των Πατρών φιλοξενεί το θέμα στην πρώτη του σελίδα με φωτογραφία του Αχαιού πολιτικού και τίτλο: «Παπανδρέου: Η Κυβέρνησις κατέστη ηθικώς έκπτωτος – Διαμάχη συμμοριών περί την λείαν, το σκάνδαλο της ΔΕΗ – Ο Βασιλεύς υπεύθυνος δι’ αποκατάστασιν της λειτουργίας του Πολιτεύματος».

Όπως περιγράφει ο συντάκτης του «Νεολόγου» των Πατρών στο ρεπορτάζ: «Ενώπιον ογκώδους και παλλομένης από αυθορμήτους εκδηλώσεις συγκεντρώσεως εις την πλατείαν Τριών Συμμάχων, της οποίας τα κύρια συνθήματα ήσαν «114» «ΔΕΗ κάτω οι κλέφτες», «Κάτω οι Μεντερέδες», «Σεβασμός στο Σύνταγμα», «Να σπουδάσουν οι φτωχοί», «Δημοκρατία», «Θέλουμε δουλειά», «Όχι μετανάστευσις», «Πούλησαν την Κύπρο μας», «Οι προδόται στο Γουδί», ωμίλησε την 8.15’΄μ.μ. της Κυριακής προς τον λαόν των Πατρών ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου κ. Γ. Παπανδρέου. Τοιούτος υπήρξεν ο ενθουσιασμός, ώστε όταν έφθασεν ο κ. Γ. Παπανδρέου μετά του κ. Σοφ. Βενιζέλου, προ του ξενοδοχείου «Μαζέστικ» πλήθος ενθουσιώντων πολιτών τον ανήρπασεν εις τας χαίρας. Εξ άλλου, τα χειροκροτήματα και αι εδόνουν επί μακρόν την ατμόσφαιραν και διέκοπτον συνεχώς τον λόγον του κ. Παπανδρέου. Κυριολεκτικώς η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, είσαιερνισθείσα το κήρυγμα του Κέντρου, παρέσχε εις τον Αρχηγόν της Ενώσεως και τους ηγέτας της πλήρη και ομόθυμον την συμπαράστασιν της, ίνα συνεχίσουν και εντεύθεν τον αγώνα των».

20 χιλιάδες Πατρινοί στην Τριών Συμμάχων

Όπως είναι γνωστό, ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στο Καλέντζι της Αχαΐας, εκλέγετο προπολεμικά βουλευτής στην Αχαΐα και οι ρίζες της οικογένειας με την περιοχή είναι βαθιές. Κατά συνέπεια, οι Πατρινοί του επιφύλαξαν μεγαλειώδη υποδοχή και συγκέντρωση.

Όπως γράφει ο «Νεολόγος» των Πατρών εκείνη την ομιλία του ηγέτη της Ένωσης Κέντρου παρακολούθησαν 20 χιλιάδες πολίτες σε μια πόλη που τότε αριθμούσε περί τις 96 χιλιάδες κατοίκων. Δηλαδή το 20% του πληθυσμού της Πάτρας συμμετείχε στην εκδήλωση, ποσοστό εντυπωσιακό τόσο για την εποχή, όσο και για σήμερα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο «Νεολόγος» των Πατρών: «Κατ’ αντικειμενικήν εκτίμησιν, οι συγκεντρωθέντες υπερέβαινον κατά πολύ τας 20.000». Το γεγονός σχολίασε και ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνοντας πως: «Είμαι κατάπληκτος και ευγνώμων», ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο οποίος συνόδευε τον Γ. Παπανδρέου, «εδήλωσε μετά το πέρας της συγκεντρώσεως “αι Πάτραι μας ικανοποίησαν”» όπως γράφει η εφημερίδα.

«Η Δημοκρατία θα νικήσει»

Ο «Νεολόγος» των Πατρών δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα της ομιλίας που εκφώνησε ο Γεώργιος Παπανδρέου, όπου ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη χαρισματική προσωπικότητα του Αχαιού πολιτικού και τις σπουδαίες ρητορικές και επικοινωνιακές του ικανότητες. Στην ομιλία του ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ασκούσε μόνο κριτική στην κυβέρνηση της ΕΡΕ για τις εκλογές της βίας και νοθείας και ούτε πίεζε τον τότε βασιλιά Παύλο να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, αλλά ενσωμάτωνε τα αιτήματα της κοινωνίας με κεντρικό άξονα την ανάγκη σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών των πολιτών. «Πολίται των Πατρών. Ακούω τα συνθήματά σας. Θέλετε να ζήσετε. Αυτό είναι και το σύνθημα της Ένωσης Κέντρου. Η Ένωσις Κέντρου δεν αγωνίζεται μόνον για την κατάλυσιν της παρανόμου Κυβερνήσεως. Ο αγών της είναι ταυτοχρόνως αγών αναγεννήσεως. Θα δημιουργήσωμεν μίαν νέαν μεγάλην περίοδο ιδεαλισμού, αρετής, ελευθερίας και δικαιοσύνης», είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου προς τους Πατρινούς που δημοσιεύει ο «Νεολόγος» των Πατρών.

Μάλιστα, ο «Γέρος της Δημοκρατίας», στο τέλος της κάθε ομιλίας που έκανε εκείνη την περίοδο έκλεινε με τη φράση «Η Δημοκρατία θα νικήσει». Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η Πάτρα. Όπως διαβάζουμε στον «Νεολόγο» των Πατρών ο Γεώργιος Παπανδρέου έκλεισε την ομιλία του στην Πάτρα ως εξής: «Συμπολίται. Με την παντοδύναμον συμπαράστασιν του λαού και με την πρωτοπορίαν της νεότητος, ο αγών μας θα ευοδωθεί, η Δημοκρατία θα νικήσει!». 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα