Παρασκευή, 20.05.2022, 4:34 μμ

Η «Ατλαντίδα» της Κρήτης

12.11.2020 / 23:52
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 11

Όσο παράλογο και παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει ένα χωριό στην Κρήτη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται, αναλόγως τη στάθμη του νερού.

Ο λόγος για το Σφενδύλι, το μικρό χωριό στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος του ποταμού Αποσελέμη, το οποίο όταν γεμίζει και αδειάζει το φράγμα, εξαφανίζεται και εμφανίζεται αντίστοιχα.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο οικογενειακό όνομα Σφενδήλος, με τον πρώτο οικιστή του να είχε το συγκεκριμένο όνομα. Κατά την Βενετοκρατία αποτέλεσε φέουδο της λατινικής επισκοπής Χερρονήσου από το 1248, ενώ ήταν κατοικημένο τόσο επί Βενετροκρατίας, όσο και κατά την Τουρκοκρατία.

Το φράγμα Αποσελέμη, λοιπόν, με την κατασκευή του να ολοκληρώθηκε το 2012, αποτελεί το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο στην Κρήτη, ενώ κατασκευάστηκε για να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης στις περιοχές των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Καθώς το χωριό Σφενδύλι βρισκόταν εντός των ορίων της τεχνητής λίμνης του φράγματος, τα σπίτια του εκκενώθηκαν και οι κάτοικοι του μικρού οικισμού αποζημιώθηκαν από το κράτος για τις περιουσίες τους.

Έκτοτε, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράλογα θεάματα που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα