Η αστάθεια των τιμών ενέργειας συνεχίζεται – Ανεβαίνει το πετρέλαιο, πέφτει το φυσικό αέριο

12.12.2023 / 8:08
petrelaia-diilistiria.jpg

Το πετρέλαιο κινείται ανοδικά μετά το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών των τελευταίων πέντε ετών, λόγω των ενδείξεων ότι η προσφορά αρχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση. Αντίθετα, το φυσικό αέριο έπεσε κάτω από τα 40 ευρώ λόγω των μεγάλων ποσοστών αποθήκευσης στην Ευρώπη.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς μπρεντ διαπραγματεύεται πάνω από τα 76 δολάρια το βαρέλι μετά από επτά εβδομάδες συνεχιζόμενης πτώσης, σημειώνοντας άνοδο 0,74%, ενώ το West Texas Intermediate βρίσκεται λίγο κάτω από τα 72 δολάρια με άνοδο 0,66%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Προσφορά εναντίον ζήτησης
Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τα σχέδια αναπλήρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου βοήθησαν το αργό να σπάσει ένα σερί απωλειών έξι ημερών την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης ζήτησης, με την πιο πολυσύχναστη ταξιδιωτική περίοδο στο τέλος του έτους να αναμένεται στις ΗΠΑ από το 2000.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου κατά 20% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ακόμη και οι πρόσθετες περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να παραταθούν πέραν του Μαρτίου δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πτώση. Η παραγωγή εκτός της συμμαχίας, ιδίως των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί, η αύξηση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος ενώ στο κάδρο υπάρχει πάντα η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ.

«Τα κέρδη εξακολουθούν να περιορίζονται κάπως στη νέα εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte. «Το τρέχον επίπεδο τιμών μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αναπλήρωση των αποθεμάτων του στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά το αν αυτό σηματοδοτεί το “πραγματικό” κατώτατο όριο για τις τιμές του πετρελαίου μένει να φανεί», πρόσθεσε.

Αυτή την εβδομάδα, οι μηνιαίες εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ενδέχεται να παράσχουν κάποια σαφήνεια σχετικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης.

Οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, έχουν επωφεληθεί από την πρόσφατη πτώση των τιμών για να «κλειδώσουν» φθηνότερα βαρέλια.

Φυσικό αέριο
Τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη συγκρατούν τις τιμές χαμηλά. Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, το ολλανδικό TTF σημειώνει πτώση 3,435 στα 38,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αποθηκευτικοί χώροι της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 99,6%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 89% γεμάτων αποθεμάτων των τελευταίων δέκα ετών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα