Η ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας ζητά άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την πανδημία στη σημερινή συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Δυτικής Ελλάδας

18.02.2021 / 8:07
arpa_logo

Η ανακοίνωση:

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, η Δυτική Ελλάδα και ειδικά η Αχαΐα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα μαζικής εξάπλωσης της νόσου Covid-19. Αρχικά στη Πάτρα και στη συνέχεια σε όλο το νομό είχαμε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, συρροή κρουσμάτων σε νοσοκομεία, χώρους εργασίας κοκ.

Η κυβέρνηση έχοντας αποτύχει παταγωδώς σε ότι αφορά την δική της ευθύνη στην ανάσχεση της πανδημίας, αφού επιδίωξε με απαράδεκτα μέσα να επιρρίψει ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στους υγειονομικούς που κρατούν όρθιο ένα διαλυμένο σύστημα υγείας, προχώρησε στην εφαρμογή ενός ακόμη ασφυκτικού οριζόντιου lockdown στην περιοχή.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με το «κλείσιμο» των «κόκκινων περιοχών» από τις 6 το απόγευμα(!), είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της απόλυτα αποτυχημένης πολιτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμιά υγειονομική λογική. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το συντριπτικό ποσοστό μετάδοσης του ιού γίνεται σε κλειστούς χώρους.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έκανε το παραμικρό για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία:

·              Ήταν επιλογή της να μην στηριχθεί με κρατικούς πόρους ένα άλλο επιδημιολογικό μοντέλο με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ισχυρούς μηχανισμούς ιχνηλάτησης, απομόνωσης και καραντίνας, που δοκιμάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες. Τα παραπάνω, οδήγησαν σε απουσία πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας και δυνατότητας στοχευμένης παρέμβασης.

·              Ήταν επιλογή της να μην αποσυμφορηθούν οι εστίες υπερμετάδοσης, τα ΜΜΜ, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς, γιατί «δεν ήταν η ώρα να επενδύσουμε στις συγκοινωνίες» και επειδή στις «τάξεις με λιγότερους μαθητές κολλάει πιο εύκολα». Η επιλογή της περίφημης και αναποτελεσματικής στρατηγικής της φυσαρμόνικας, του άνοιξε – κλείσε, το κρυφτούλι με τον ιό, επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

·              Ήταν επιλογή της να μην ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, να μην αξιοποιηθεί ο πολύτιμος χρόνος από το πρώτο έως το δεύτερο κύμα, μετατρέποντας τη χώρα από «παγκόσμιο πρότυπο» σε παράδειγμα προς αποφυγή διεθνώς, καταγράφοντας θλιβερές πρωτιές, με πολλαπλάσια θνητότητα και θνησιμότητα από το μέσο όρο Ε.Ε και Η.Π.Α. Χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, υποθεραπείας και έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

·              Ήταν επιλογή της να μειώσει τη χρηματοδότηση μέσα από τον κρατικό προυπολογισμό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Δεκάδες Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ υπολειτουργούν, παραμένουν υποστελεχωμένα, ή κλειστά σε απομακρυσμένες περιοχές, εξαιτίας των εσωτερικών μετακινήσεων προσωπικού. Τα μεγάλα σχέδια μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού που ανήγγειλε στην αρχή της χρονιάς ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, «παραπέμπονται στις καλένδες». Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων οφείλονται στην εμπορευματοποίηση του εμβολίου, στην υποταγή του στην κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών και στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση χτυπά την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας:

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση! Δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους οριστικά και ειδικά στον κλάδο της εστίασης και της ένδυσης. Όσοι καταφέρνουν να μείνουν ανοιχτοί πνίγονται στα χρέη, ζώντας με επιδόματα. Το εισόδημα των αγροτών μειώνεται καθημερινά σαν αποτέλεσμα του lockdown και της υπολειτουργίας των λαϊκών αγορών. Οι πενιχρές επιδοτήσεις που πήραν είναι ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές ταλαιπωρούνται από την τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση νομοθέτησε το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη.

Ως εδώ με αυτή την κατάσταση.

Το περιφερειακό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να ακούσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, των εργατικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των λαϊκών φορέων. Αιτήματα που εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία και τις ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε απαραίτητο να συζητηθεί και να παρθούν αποφάσεις στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 18/02, για άμεσα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, των νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας, των Κέντρων Υγείας.

Πρόταση απόφασης προς το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας

Μπροστά σε ένα νέο κύμα εξάπλωσης της νόσου Covid-19 στην περιοχή μας, καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά και άμεσα μέτρα για την ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, των νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Ελλάδας, των Κέντρων Υγείας:

·         Να μεριμνήσει κυβέρνηση και ΕΟΔΥ για την άμεση και μόνιμη εφαρμογή επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους εργασίας, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια.

·         Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, με υλικά και υποδομές. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

·         Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» στη Πάτρα με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να στελεχωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

·         Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Στα νοσοκομεία της Πάτρας έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ, τη στιγμή που σήμερα λειτουργούν περίπου 35.

·         Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας με όλα τα ιατρεία. Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

·         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, την παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και την περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας.

·         Άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα.

·         Να σταματήσει η αστυνομική διαχείριση της πανδημίας, με πρόστιμα, διώξεις, απαγόρευση κυκλοφορίας. Πύκνωση της συγκοινωνίας, άνοιγμα των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη, μέτρα αποσυμφόρησης και βελτίωση των συνθηκών γηροκομείων, φυλακών, προσφύγων. Στέγαση για άστεγους. Πρόνοια για όλους τους ευάλωτους.

Για την Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα,

Ο περιφερειακός σύμβουλος

Χρήστος Κοσίνας

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα