Η Αρχαία Φειά ανάμεσα στις περιοχές που προκρίνονται για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου

20.12.2021 / 10:03
kataditiko-parko

Τη θεσµοθέτηση του πρώτου καταδυτικού πάρκου, στην Δυτική Ελλάδα σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εντός του 2022. Την πρωτοβουλία, έχει αναλάβει ο αντιπεριφερειάρχης Έρευνας και Καινοτοµίας, Φωκίων Ζαΐµης. Στην μελέτη που ήδη εκπονείται φαίνεται ότι προκρίνονται οι Νομοί Ηλείας και Αχαΐας. Στην Ηλεία, ήδη ο δήμος Πύργου έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ανάδειξης του παλαιού λιμένα της Αρχαίας Φειάς, ενώ ποντάρει σημαντικά στην ανάπτυξη καταδυτικού πάρκου.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου αρχαιολογική αυτοψία στην Αρχαία Φειά με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής, καθώς και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου.

Η Φειά ή Φεά στο σημερινό κόλπο του Αγίου Ανδρέα, στην περιοχή του Κατακόλου, αποτελούσε κατά την αρχαιότητα σημαντικό λιμάνι, επίνειο της Πισάτιδας και όριό της με την βορείως κειμένη περιοχή της Κοίλης Ήλιδας. Όταν η Ήλιδα υπέταξε την Πίσα και τις άλλες πόλεις ως περιοίκιδες, η Φειά λειτούργησε ως το δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά την Κυλλήνη λιμάνι του ηλειακού κράτους.

Η περιοχή βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων- στον βυθό του «κοιμάται» η αρχαία Φειά-και αρχές του ‘ 70 αποστολή δυτών- αρχαιολόγων είχε αναδείξει μεγάλο μέρος τους που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία της χώρας.

Εντός του νέου έτους

Αυτή τη στιγμή εκπονούνται μελέτες για το ποια είναι η πλέον κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, ενώ μέσα στο 2022 θα έχει γίνει η τελική επιλογή της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί. Όπως, έχει επισημάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης «η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου προχωρά.

Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ καθώς θα προσφέρει στην τουριστική ανάπτυξη προσελκύοντας αρκετό κόσμο από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα. Πρόκειται για κόσμο που ενδιαφέρεται για τις καταδύσεις ενώ ένα τέτοιο πάρκο εάν προβληθεί, θα αποτελέσει πόλο έλξης. Το πού θα δημιουργηθεί το πάρκο, είναι κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν διάφορα σημεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα οποία μπορεί να επιλεγούν γι΄ αυτόν τον σκοπό. Ενδεχομένως να μην είναι ένα, αλλά δύο. 

Γίνονται ήδη οι σχετικές μελέτες έτσι ώστε να καταλήξουμε, σε αυτό και ήδη ελέγχονται τα σημεία της ακτογραμμής». Σίγουρα το καταδυτικό πάρκο αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του θεματικού τουρισμού, ενώ μερικά από τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την δημιουργία του, είναι η ομαλή πρόσβαση στο σημείο της παραλίας που θα γίνεται η γειτνίαση με τη θάλασσα, ο βυθός, η κλίση του από την παραλία και προς τη θάλασσα και φυσικά η ομορφιά του…. και οι κρυμμένοι θησαυροί που θα έκαναν ακόμα περισσότερο ελκυστική για τους επισκέπτες την κατάδυση.

Παράλληλα όπως έχει επισημάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, μετά το πέρας της μελέτης θα εκδοθεί ένα σχετικό πόρισμα, βάση του οποίου θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως καταδυτικό πάρκο.

Η Αρχαία Φειά

Από την αυγή της ιστορίας, η θάλασσα έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ζωή των κατοίκων της Ελλάδας. Όντας σε συνεχή επαφή μαζί της, δεν μπορούσαν παρά να στραφούν σε αυτήν, για να τραφούν, να ταξιδέψουν και να εμπορευτούν. Η μελέτη της σχέσης του ανθρώπου με την θάλασσα και των μαρτυριών που αυτή αφήνει πίσω της είναι το αντικείμενο της ενάλιας αρχαιολογίας. Πρόκειται για αυτόνομο κλάδο της σύγχρονης αρχαιολογίας, ο οποίος οδηγεί όχι απλώς σε εντυπωσιακά υποβρύχια ευρήματα, αλλά σε καλύτερη γνώση του παρελθόντος μας.

Το πρώτο καταδυτικό σκάφανδρο έφτασε στην Ελλάδα γύρω στο 1860, για να χρησιμοποιηθεί από τους ριψοκίνδυνους Δωδεκανήσιους σφουγγαράδες. Αυτός θα είναι και ο εξοπλισμός των πρώτων υποβρύχιων ερευνών στην Ελλάδα. Το 1884, ο νεαρός Χ. Τσούντας, θεμελιωτής της ελληνικής προϊστορικής αρχαιολογίας, με την βοήθεια σφουγγαράδων θα ερευνήσει τα στενά της Σαλαμίνας, αναζητώντας λείψανα της περίφημης αρχαίας ναυμαχίας. Παρότι η έρευνα αυτή στάθηκε άκαρπη, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη επιστημονική εξερεύνηση του βυθού στην Μεσόγειο.

Το 1973 οι υποβρύχιοι κολυμβητές βρήκαν αγγεία και εργαλεία στον Κόλπο Ανδρέα, κοντά στον Πύργο της Δυτικής Πελοποννήσου και αποκάλυψαν τότε την αρχαία ελληνική πόλη  Φειά, όπου συνδεόταν με την Ολυμπία με ιερό δρόμο και φαινόταν να είναι 3.500 ετών. Δύο επαγγελματίες βατραχάνθρωποι και ένας ερασιτέχνης υποβρύχιος δύτης  βυθισμένοι στις 15 Οκτωβρίου στα γαλανά νερά του κόλπου, κάτω από το μάτι μιας κάμερας Visnews, βρήκαν και έφεραν στην ξηρά τεμάχια από σπασμένα αγγεία και αμφορείς. Τα ευρήματά τους ήταν τα τελευταία αιώνων που έπρεπε να ανασυρθούν από τον βυθό σε αυτόν τον κόλπο. Τόσο μεγάλη ήταν η συλλογή στον βυθό της θάλασσας που ένα μικρό σπίτι στο κοντινό χωριό του Αγίου έγινε ένα μουσείο για αυτούς με κομμάτια κίονες, νομίσματα, εργαλεία και άλλα λείψανα της χαμένης πόλης. Τα μικρότερα αντικείμενα που ανακτήθηκαν θεωρήθηκαν ότι έχουν ριχτεί στον Κόλπο από τους κατοίκους της Πελοποννήσου κατά τον Μεσαίωνα. Αλλά η ανακάλυψη ενός μεγάλου κεφαλιού και μαρμάρινων πλακών οδήγησε το Ελληνικό Αρχαιολογικό Τμήμα να διεξαγάγει έρευνα κάτω από τα κύματα.

Η ανακάλυψή τους: μια πόλη με ναούς και σπίτια σε ερείπια που θα μπορούσαν να δουν μέσα από το νερό σε ήρεμη μέρα με καθαρό ουρανό. Η πόλη ήταν η Φειά συνδεδεμένη στην αρχαιότητα με τη μυθική Ολυμπία με ιερό δρόμο που αναφέρεται στα γραπτά του Ομήρου. Η Φειά (Φειαί) ήταν πολίχνη, λιμάνι της αρχαίας Ηλείας στην χώρα των Πισατών. Ήταν κτισμένη σε φυσικό κόλπο πάνω σε μικρό νησί (δεν υπάρχει σήμερα) δίπλα στην ξηρά και καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Βρισκόταν κοντά στο σημερινό Κατάκολο, δίπλα στο ποταμό Ιάρδανο και ήταν σημαντικό λιμάνι της Ηλείας. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Αθηναίοι κατέλαβαν την πολίχνη και χρησιμοποίησαν το λιμάνι της σαν βάση για τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην Ηλεία. Η Φειά καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό και καταβυθίστηκε. Στην θέση της ακρόπολης χτίστηκε από τους Φράγκους κάστρο το οποίο διασώζεται ακόμα και σήμερα, το γνωστό Ποντικόκαστρο ή Μπελβεντέρε. Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες έγιναν το 1911. Το 1973 το Ινστιτούτο ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών έκανε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Άγιος Ανδρέας κοντά στο Κατάκολο, όπου και βρισκόταν η πόλη. Ανελκύστηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και κίονες. Η θέση της αρχαίας πολίχνης-Λιμένα έχει εντοπιστεί σε βάθος 5 μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς πέντε αιώνες πριν από τον Χριστό. Ο Όμηρος πίστευε ότι η Φεία υπήρχε μεταξύ 1433-1283 π.Χ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα