Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας: Ο δήμαρχος περιφρονεί τους δημοτικούς συμβούλους

08.01.2021 / 17:00
Untitled

Η απόφαση (25 ψήφοι υπέρ, 21 κατά και  1 λευκό) του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας στη συνεδρίαση  της  7/1/2021 επί του θέματος της θεσμικής εκτροπής του Δημάρχου Πατρέων και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εισηγητής του θέματος από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων που συνυπέγραψαν το αίτημα για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την θεσμική εκτροπή, ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής:

«Με βάση το άρθρο 58 παρ. 1β του Ν. 3852/10 όπως ισχύει σήμερα, ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Με την απόφαση 57- 4/3/2020, το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετέχει ο Δήμος μας στη Διαχείριση και Λειτουργία του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου σε Διαδημοτικό Φορέα με τη συμμετοχή του Κράτους και της Περιφέρειας, με πλειοψηφία των Δήμων και βέβαια όχι σε σχήμα Ανώνυμης Εταιρείας.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος μας μπορεί να εγγυηθεί (μαζί με τους άλλους Δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου) τον Αυτοδιοικητικό και Δημόσιο χαρακτήρα του και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του.

Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως τη σύσταση ευρείας Επιτροπής με επικεφαλής τον Δήμαρχο για τη διαβούλευση σε σχέση με τον υπό σύσταση Φορέα, την αποστολή της προς τον Υπουργό Υποδομών για την έναρξη των διαδικασιών σύστασης του Φορέα και την αποστολή της προς όλα τα ΜΜΕ, ως δημόσια καταχώρηση ώστε να ενημερωθεί στο σύνολό του ο πατραϊκός λαός.

Επίσης κρίθηκε ως εντελώς ανεδαφική, αδιέξοδη και λαθεμένη η άποψη περί ίδρυσης  Κρατικού  Φορέα διαχείρισης του Φράγματος διότι έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να χαθεί η Διαχείριση από το Δήμο και να περάσει από το κράτος σε ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας δυστυχώς δεν υλοποίησε τη συγκεκριμένη απόφαση στα σημεία που τον αφορούν, όπως αντιστοίχως και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιθέτως με απαντήσεις και τοποθετήσεις κατά καιρούς στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και με Δελτία Τύπου ο Δήμαρχος τοποθετείται λέγοντας πως δεν θα υλοποιήσει τη συγκεκριμένη απόφαση και θα παλέψει με τον λαό της Πάτρας για την ίδρυση και λειτουργία Κρατικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος.

Η θέση αυτή του Δημάρχου της Πάτρας είναι απολύτως αντίθετη με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων.

Και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Και σε άλλες περιπτώσεις ο Δήμαρχος της Πάτρας αρνείται να υλοποιήσει αποφάσεις του ανωτάτου συλλογικού Οργάνου της πόλης.

Δείχνει δυστυχώς περιφρόνηση απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του, το οποίο ως κυρίαρχο συλλογικό Όργανο είναι απολύτως αρμόδιο να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος ως εκτελεστικό όργανο των συλλογικών οργάνων είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει κάθε απόφασή τους.

Για εμάς βέβαια αυτή η υποχρέωση είναι κυρίαρχα πολιτική. Αυτό που ζητάμε είναι  η πολιτική δέσμευση του Δημάρχου και μόνο.

Απέναντι σε αυτή τη θεσμική εκτροπή του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας θεωρεί πως πρέπει να αντιταχθεί, στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των θεσμών και των νόμων όπως άλλωστε ο καθένας από εμάς δεσμεύτηκε με όρκο να πράττει από την αρχή της θητείας μας.

Είναι πολύ επικίνδυνες οι απόψεις όπως εκφράζονται από τον Δήμαρχο και  αφορούν στην ουσία και στον τύπο, στη δυνατότητα των Δημοτικών Συμβούλων να εκφραστούν, να πάρουν θέση και να ψηφίσουν για θέματα που αφορούν την πόλη και συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες αρχές στη λειτουργία της και βασίζεται στις πλειοψηφίες και στις μειοψηφίες. Κάθε τι άλλο παραβιάζει τους κανόνες της και στην ουσία την υποσκάπτει.

 Σε αυτό το ζήτημα δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς ούτε εμείς ούτε ο Πατραϊκός λαός.

Κατόπιν τούτων εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας αποφασίζουμε:

Καταδικάζουμε τη συμπεριφορά του Δημάρχου της Πάτρας και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με την μη τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την περιφρόνηση των Δημοτικών Συμβούλων με την προσπάθεια φίμωσής τους.

Επίσης καταγγέλλουμε και την εσκεμμένη καταστρατήγηση κάθε έννοιας λειτουργίας των συλλογικών Οργάνων όταν τα εκτελεστικά όργανα που καλούνται να εκτελέσουν  τις αποφάσεις που αυτά λαμβάνουν, έχουν δηλώσει εκ προοιμίου ότι τα ίδια θα κρίνουν αν τις εφαρμόσουν ή όχι, με βάση τη δική τους «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας πιστεύει στη Δημοκρατική του λειτουργία και θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να αποφασίζει για το συμφέρον των Πατρινών και μόνο χωρίς παρωπίδες. 

Έτσι αποφασίσαμε και το νερό από το Φράγμα να φτάνει δωρεάν στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πατρέων μέσω της επιχορήγησης του Διαδημοτικού Φορέα από το κράτος.

Καλούμε και τον Δήμαρχο της Πάτρας  να επιτελέσει το ρόλο του και να ακολουθήσει τις Δημοκρατικές Διαδικασίες που ορίζει η Ελληνική Δημοκρατία για την Αυτοδιοίκηση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα