Παρασκευή, 21.01.2022, 6:38 μμ

Η άνοδος των Ταλιμπάν και η παρακμή της καπιταλιστικής Δύσης – Η εικόνα που έγινε viral

22.08.2021 / 12:17
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ko 71

Η φωτογραφία με τον πρώην πρόεδρο των ΉΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, την εποχή της θητείας του στις αρχές της δεκαετίας του ’80, περιτριγυρισμένο από τους ηγέτες των Ταλιμπάν , κάνει εδώ και μέρες τον γύρο του διαδικτύου.

Είναι τραβηγμένη περίπου πριν από 30 χρόνια όταν οι ΗΠΑ θεωρούσαν το κίνημα αυτό των Ταλιμπάν,  ως ιδανικό για να αναλάβει την εξουσία του Αφγανιστάν, της αρχαίας Βακτρίας  που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς ήταν γεμάτη από εύφορους τόπους και αμπέλια.

Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά. Το αποκορύφωμα για το Αφγανιστάν – το οποίο την δεκαετία του ’70 αποτέλεσε το προπύργιο της Δύσης στη Μέση Ανατολή,  ήταν η είσοδος των Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο της χώρας και η ανάληψη της εξουσίας. 

Δεν ξέρουμε αν για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ο Oswald Spengler που πριν από δεκαετίες έγραφε την «Παρακμή της Δύσης». Πρόκειται όμως σίγουρα για μία ήττα της Δύσης. Μια ήττα που αν προεκτείνει κανείς τη σκέψη του,  οφείλεται ξεκάθαρα στους σαθρούς  πυλώνες  που στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια το οικοδόμημα της Δύσης.

Στους πυλώνες του καπιταλισμού που στο όνομα του κέρδους διαλύουν έντεχνα και τεχνηέντως τους κοινωνικούς ιστούς κάθε κράτους που ανήκει στην περιφέρεια ενός παγκόσμια οικονομικού συστήματος, το οποίο έχει  αφήσει στο περιθώριο πλέον τις μητροπολιτικές δυνάμεις των ισχυρών κρατών και ελέγχεται ξεκάθαρα από τις αγορές. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι λίγοι να κυριαρχούν των πολλών που υποφέρουν και οι πολλοί μπροστά στην φτώχεια και στην ταλαιπωρία τους να φτάνουν σε σημείο να ανέχονται ή και να στηρίζουν κινήματα και καθεστώτα με ολοκληρωτικό χαρακτήρα που είναι αρκετά μακριά από κάθε έννοια δημοκρατίας και έχουν μία εντελώς αναχρονιστική τάση από τις σύγχρονες αντιλήψεις της κατά τα άλλα κυρίαρχης Δύσης.

Και μέσα από αυτή την παρακμή είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλους Ταλιμπάν ή ηγέτες τύπου Ερντογάν, διαφόρων παραλλαγών, πιθανότατα αρκετά πιο κοντά από το Αφγανιστάν…

(από το ένθετο ¨Κόσμος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα