Η Αλαμπάμα ζητά να εκτελεστεί για πρώτη φορά θανατοποινίτης με εισπνοή καθαρού αζώτου

28.08.2023 / 9:36
alabama

Η Αλαμπάμα μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που θα εκτελέσει έναν θανατοποινίτη αναγκάζοντάς τον να εισπνεύσει καθαρό άζωτο. Σύμφωνα με τη New York Post, πρόκειται για μια μέθοδο εκτέλεσης που έχουν εγκρίνει ήδη τρεις αμερικανικές πολιτείες, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλαμπάμα, Στιβ Μάρσαλ, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή να οριστεί ημερομηνία εκτέλεσης για τον 58χρονο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1988 για την εκτέλεση ενός «συμβολαίου θανάτου» με θύμα τη σύζυγο ενός ιερέα. Στα νομικά έγγραφα που κατατέθηκαν αναφέρεται ως τρόπος εκτέλεσης η «υποξία με χρήση καθαρού αζώτου».

«Το γεγονός ότι ο Σμιθ έχει καταφέρει να αποφύγει για σχεδόν 35 χρόνια την θανατική ποινή, μετά την καταδίκη του για την ειδεχθή δολοφονία μιας αθώας γυναίκας, συνιστά παρωδία της δικαιοσύνης» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Μάρσαλ.

Κατά την εκτέλεση με άζωτο, ο κρατούμενος υποχρεώνεται να εισπνεύσει το συγκεκριμένο αέριο στην καθαρή του μορφή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να σταματήσει να λαμβάνει οξυγόνο και να πεθάνει. Ο αέρας που αναπνέουμε περιλαμβάνει άζωτο σε ποσοστό 78%, όμως αυτό το αέριο είναι αβλαβές όταν εισπνέεται με οξυγόνο.

Η Αλαμπάμα ενέκρινε τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτέλεσης το 2018, λόγω έλλείψεων σε ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θανατηφόρο ένεση. Το «πράσινο φως» για εκτελέσεις με εισπνοή καθαρού αζώτου έχουν δώσει επίσης η Οκλαχόμα και το Μισισιπί, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή μέχρι σήμερα.

Οι υπερασπιστές αυτής της νέας μεθόδου εκτέλεσης υποστηρίζουν ότι είναι ανώδυνη, όμως υπάρχουν πολλοί που την παρομοιάζουν με «πειράματα σε ανθρώπους». Ο οργανισμός Equal Justice Initiative που μάχεται κατά της θανατικής ποινής τονίζει η Αλαμπάμα έχει πραγματοποιήσει «πολλές αποτυχημένες και προβληματικές εκτελέσεις και απόπειρες εκτέλεσης» και ότι θα ήταν εξαιρετικά κακή ιδέα να πειραματιστεί με μια καινούργια μέθοδο, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα