Η αιθαλομίχλη “πνίγει” την Πάτρα – Στο “κόκκινο” οι μετρήσεις – ΦΩΤΟ

30.12.2021 / 15:16
αιθαλομιχλη

Αποπνικτική είναι τα τελευταία βράδια η ατμόσφαιρα στην Πάτρα λόγω της εντατικοποίησης χρήσης τζακιών και καυστήρων πετρελαίου.

Η αιθαλομίχλη κάνει στην κυριολεξία «πάρτι» στον αέρα της αχαϊκής πρωτεύουσας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που παραχώρησε στο dete.gr ο συμπολίτης Γιάννης Πατρώνης, ένα πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης καλύπτει τον ουρανό της πόλης, μολύνοντας των αέρα που αναπνέουμε.

Ενδεικτικά είναι και τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας του αέρα και της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω ενός δικτύου σταθμών που έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης. Όταν τα μικροσωματίδια ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια/m³ η ποιότητα του αέρα χαρακτηρίζεται πολύ κακή, ενώ από 25-50 κακή.

Νέο Λιμάνι: Το βράδυ της Τετάρτης περίπου στις 21:00 τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν κατά πολύ τα 50 μικρογραμμάρια/m³ καθιστώντας την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε πολύ κακή. Ανάλογη εικόνα τουλάχιστον άλλες τρεις ημέρες (24, 25 και 28 Δεκεμβρίου).

Κυψέλη: Και στην περιοχή της Κυψέλης Πατρών το βράδυ της Τετάρτης η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή, όπως και στις 24, 25 και 28 Δεκεμβρίου.

Τριών Ναυάρχων: Ανάλογη εικόνα το βράδυ της Τετάρτης και στην ευρύτερη περιοχή της Τριών Ναυάρχων με τα μικροσωματίδια να χτυπάνε κόκκινο.

Ψηλά Αλώνια: Οριακά πάνω από 50 μικρογραμμάρια/m³ τα επικίνδυνα μικροσωματίδια την Τετάρτη το βράδυ και στα Ψηλά Αλώνια όπου τόσο τη βραδιά των Χριστουγέννων χτύπησαν «κόκκινο».

Καλύτερη ήταν η εικόνα σε άλλους σταθμούς μέτρησης όπως Δεμένικα, Κουκούλι, Άγιος Ανδρέας, Γερμανού, Βλατερό, Αγυιά όπου τα μικροσωματίδια έφτασαν χθες έως το «πορτοκαλί», δηλαδή η ποιότητα του αέρα ήταν απλώς κακή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών:

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Το δίκτυο Αιθέρας είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Οι τιμές των συγκεντρώσεων εξαρτώνται από την περιοχή, την εποχή ακόμη και ώρα της ημέρας.

Ο ΑΙΘΕΡΑΣ

• Παρέχει συνεχείς μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων σε διάφορα σημεία της Πάτρας.

• Καταγράφει την ορατότητα και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες για την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της ρύπανσης.

• Υπάρχει λόγω του ενδιαφέροντος των πολιτών της Πάτρας, για αυτό και παρουσιάζει τις μετρήσεις σε όλους, με κατανοητό τρόπο.

ΘΑΝΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα