Η άγνωστη λίμνη του Κομήτη και η θεωρία με τον μετεωρίτη για τη δημιουργία της

11.11.2020 / 13:29
jutut

Οι ελληνικές λίμνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μορφολογία τους, την ποικιλομορφία τους, την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν. Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις περιφερειακής ενότητες της Ελλάδας που διαθέτει μια πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή ποικιλία σε λίμνες.

Μια από αυτή, λοιπόν, έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί και στην ιστορία μπλέκεται με τον δικό του τρόπο και ένας μετεωρίτης. Ο λόγος για την ελληνική λίμνη του Κομήτη ή απλώς λίμνη Κομήτη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή. Και μπορεί να είναι μια πολύ μικρή λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας αλλά η δημιουργία της κρύβει κάτι ιδιαίτερο, εξηγεί το exploringgreece.tv.

Η άγνωστη ελληνική λίμνη του Κομήτη και οι θεωρίες για τον μετεωρίτη

Η λίμνη Κόμητη είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα. Σε ένα πανέμορφο σκηνικό στους μεγάλους υδρότοπους του Αμβρακικού. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Λιμνοβρόχι. Όχι μόνο αυτήν αλλά και τις υπόλοιπες τέσσερις μαζί με αυτήν. Η συγκεκριμένη είναι το λεγόμενο Μεγάλο Λιμνοβρόχι.

Τα Λιμνοβρόχια είναι πέντε μικρές, κυκλικού σχεδόν σχήματος, λίμνες γλυκού νερού στα νότια του Αμβρακικού. Η ονομασία «Λιμνοβρόχι» μάλλον αναφέρεται στην τροφοδοσία τους από τις βροχές ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι», η οποία προέρχεται από την χρήση των νερών για την επεξεργασία του λιναριού.

Γιατί όμως ονομάζεται λίμνη Κομήτη; Όπως μπορείς να φανταστείς, αυτό το όνομα έχει να κάνει με το σχήμα της. Στην προκειμένη περίπτωση η λίμνη Κομήτη έχει ένα κυκλικό σχήμα που λέγεται ότι μοιάζει να δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωρίτη. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν. Κι αυτό γιατί η η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές.

Το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis, μας χαρίζει μερικές πολύ όμορφες εικόνες…

Όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία της, η λίμνη Κομήτη βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τη Βόνιτσα και μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Στα βόρεια και στα ανατολικά της απλώνεται ο κάμπος της Βόνιτσας και στα νότια και δυτικά υψώνεται ο λόφος της Ορνίτσας. Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό βύθισμα, έχει περίμετρο 900 μέτρα και απλώνεται σε μια έκταση 52 στρεμμάτων. Η λίμνη Κομήτη μαζί με τα υπόλοιπα Λιμνοβρόχια, παρά το μικρό τους μέγεθος, συγκεντρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της ορνιθοπανίδας και αποτελούν ιδανικούς βιότοπους για μια μικρή εξερεύνηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα