H κατάρα της παγκόσμιας πρωταθλητριας

05.12.2020 / 20:09
1607131490333732-0

“Έχεις κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο τον 21ο αιώνα και είσαι ευρωπαϊκή χώρα; Αν ναι, τότε στο επόμενο τουρνουά που θα κληθείς να υπερασπιστείς τον τίτλο σου θα αποκλειστείς από τους ομίλους.”
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που κατάκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο και υπερασπίστηκαν τα κεκτημένα τους στην αμέσως επόμενη διοργάνωση δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των ομίλων και έτσι το ταξίδι τους για την επανάληψη του θριάμβου τους τελείωσε πρόωρα.
Η “κατάρα” αυτή ξεκίνησε από το πρώτο τουρνουά της νέας χιλιετίας και συγκεκριμένα το 2002 στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνία, ενώ συνεχίστηκε και στην τελευταία διοργάνωση που διεξήχθη στη Ρωσία το 2018. Αν αυτή η κακοδαιμονία σπάσει θα το μάθουμε σε δύο χρόνια περίπου (2022) στα γήπεδα του Κατάρ.
Πάμε λοιπόν να δούμε μία προς μία όλες τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες που απέτυχαν να προκριθούν στην νοκ- άουτ φάση.

Βατερλώ στην Κορέα

Το Μουντιάλ του 2002, που ήταν το πρώτο που διεξήχθη στην Ασία και το πρώτο που φιλοξενήθηκε σε δύο χώρες (Κορέα και Ιαπωνία), βρήκε την Γαλλία κυρίαρχη του κόσμου. Οι τρικολόρ ήταν αποδεδειγμένα, μέχρι εκείνη την στιγμή, η καλύτερη ομάδα παγκοσμίως, καθώς όχι μόνο είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το παγκόσμιο κύπελλο στην χώρα τους το 1998, αλλά είχαν επίσης στεφθεί και πρωταθλητές Ευρώπης δύο χρόνια νωρίτερα (2000) στα γήπεδα του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Η κλήρωση έφερε την χώρα του φωτός στον τρίτο όμιλο μαζί με τις Δανία, Ουρουγουάη και την Σενεγάλη, με την τελευταία να κάνει την παρθενική της συμμετοχή στο θεσμό. Η Γαλλία διέθετε παίκτες παγκόσμιας κλάσης ( Τιερί Ανρί, Λίλιαν Τουράμ, Φαμπιάν Μπαρτέζ) και όλοι θα περίμεναν ότι εύκολα ή δύσκολα θα έπαιρνε το εισιτήριο για την φάση των δεκαέξι, όμως όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος έπεσαν τελείως έξω.
Η ομάδα του Ροζέρ Λεμέρ όχι μόνο δεν κατάφερε να προκριθεί αλλά ούτε να πετύχει γκολ στην διοργάνωση. Οι τρικολόρ ηττήθηκαν από την Σενεγάλη και την Δανία, ενώ απέσπασαν λευκή ισοπαλία από την Ουρουγουάη. Αποτέλεσμα όλων αυτών η τελευταία θέση στον όμιλο και ο ταπεινωτικός αποκλεισμός.

Οι τρύπιες ιταλικές βουβουζέλες

Οχτώ χρόνια μετά ήταν η σειρά της Αφρική να φιλοξενήσει για πρώτη φορά τον θεσμό του Παγκοσμίου κυπέλλου. Το Μουντιάλ του 2010 που διεξήχθη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής βρήκε την Ιταλία να υπερασπίζεται τα σκήπτρα της.
Οι ατζούρι, οι οποίοι είχαν κερδίσει τον τίτλο τους τέσσερα χρόνια νωρίτερα (2006) στα γήπεδα της Γερμανίας, είδαν την κλήρωση να τους χαμογελά. Η ομάδα του Μαρσέλο Λίπι θα έβρισκε στον δρόμο της την Παραγουάη, την Νέα Ζηλανδία και την Σλοβακία.
Η Ιταλία όμως παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων και μετά από δύο ισοπαλίες με Παραγουάη και Νέα Ζηλανδία ήρθε και η ήττα από την Σλοβακία με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για πρώτη φορά από την πρώτη φάση του τουρνουά μετά το 1974.

Πικρός καφές για την Ισπανία

Εξήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Βραζιλία ήταν η οικοδέσποινα ενός παγκοσμίου κυπέλλου. Το Μουντιάλ του 2014 που διεξήχθη στην χώρα της λατινικής Αμερικής που φημίζεται εκτός από το ποδόσφαιρο της και για τον καφέ της βρήκε την Ισπανία να προσπαθεί να διατηρήσει τον τίτλο της.
Οι φούριας ρόχας τα είχαν καταφέρει περίφημα δύο χρόνια νωρίτερα (2012) στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας με τον ευρωπαϊκό τους τίτλο και τώρα έπρεπε να υπερασπιστούν και τον παγκόσμιο.
Οι Ίβηρες βρέθηκαν σε έναν απαιτητικό όμιλο μαζί με την φιναλίστ του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου Ολλανδία, με την αξιόμαχη Χιλή και την Αυστραλία. Αν και το τουρνουά φάνηκε να ξεκινάει καλά για την Ισπανία εν τέλει εξελίχθηκε σε εφιάλτης. Οι Ολλανδοί δεν είχαν ξεχάσει τι είχε συμβεί τέσσερα χρόνια πριν και φιλοδώρησαν την ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε με πέντε γκολ. Η Ισπανία ηττήθηκε και από την Χιλή μένοντας πρόωρα εκτός συνέχειας. Το μοναδικό γεγονός που μετρίασε κάπως το κλίμα από τον αποκλεισμό της ήταν η νίκη της κόντρα στην Αυστραλία την τελευταία αγωνιστική.

Χάλασαν τα Πάντσερ στην Ρωσία

Φτάνουμε λοιπόν, στο τελευταίο παγκόσμιο κύπελλο που διεξήχθη μέχρι σήμερα στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018. Η Γερμανία είχε εμφατικά κερδίσει το τρόπαιο τέσσερα χρόνια πριν στα γήπεδα της Βραζιλίας, βάζοντας μάλιστα εφτά γκολ στους οικοδεσπότες στον ημιτελικό. Ο ρέκορντμαν των παγκοσμίων κυπέλλων Μίροσλαβ Κλόζε μπορεί να είχε αποσυρθεί αλλά η Γερμανία παρέμενε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ κληρώθηκε στον έκτο όμιλο μαζί με το Μεξικό, την Νότια Κορέα και την Σουηδία, η οποία στην φάση των πλέι οφ είχε κερδίσει την Ιταλία. Παρά την ήττα στην πρώτη αγωνιστική από το Μεξικό κανένας δεν περίμενε ότι τα Πάντσερ θα έμεναν εκτός διοργάνωσης τόσο νωρίς. Η νίκη, έστω και στο τέλος, κόντρα στην Σουηδία έκανε τους πάντες να πιστέψουν ότι οι Γερμανοί θα τελείωναν την πρόκριση στο τελευταίο τους παιχνίδι κόντρα στην ήδη αποκλεισμένη Κορέα. Οι Ασιάτες όμως εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Γερμανοί είχαν βγει όλοι μπροστά για να βρουν το γκολ της νίκης με αποτέλεσμα να χτυπήσουν δύο φορές στην αντεπίθεση παίρνοντας έτσι μαζί τους την παγκόσμια πρωταθλήτρια στον αποκλεισμό.

Θα σπάσει η Qatarα;

Η μοίρα της τύχης τα έφερε έτσι ώστε και την επόμενη φορά που θα διεξαχθεί το παγκόσμιο κύπελλο σε χώρα της Ασίας να είναι η Γαλλία εκείνη η οποία θα πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Θα μπορέσει ο Εμπαμπέ και η παρέα του να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν είκοσι χρόνια νωρίτερα ο Ανρί, ο Μπαρτέζ και Τουράμ; Θα σπάσει η κατάρα που θέλει τις ευρωπαϊκές ομάδες που κατακτούν το παγκόσμιο κύπελλο να αποκλείονται στους ομίλους της επόμενης διοργάνωσης; Οι απαντήσεις σε δύο χρόνια στο Κατάρ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα