Παρασκευή, 3.02.2023, 6:02 πμ

H Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Natura 2000

06.12.2022 / 20:55
ka 23

Σε ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: Πλήθος προσφυγών για παράνομες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων υποβάλλονται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από συμπολίτες μας, συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που εκδίδονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος.

Από ενημέρωση που έχουμε λάβει, οι προσφυγές, αν και αφορούν διαφορετικά έργα, αναφέρονται στο ίδιο θέμα, στη μη σύννομη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στην έκδοση παράνομων ΑΕΠΟ για πληθώρα έργων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζει εδώ και μήνες να αδειοδοτεί έργα μέσω μη σύννομων και αδιαφανών διαδικασιών, λόγω:

1. της παράνομης συγκρότησης, συνεδρίασης και γνωμοδότησης για τα έργα του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), λόγω συμμετοχής στο συλλογικό όργανο του ίδιου μέλους με διπλή ιδιότητα (προέδρου και μέλους).

2. των παράνομων θετικών γνωμοδοτήσεων του ΠΕΣΠΑ για έργα, σε περιπτώσεις παράλειψης ουσιωδών γνωμοδοτήσεων φορέων, χωρίς την συμμετοχή στη συνεδρίαση του των Γενικών Διευθυντών των άνω φορέων (η οποία είναι υποχρεωτική), καθώς και σε άλλες περιπτώσεις, που

αφορούν κύρια αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων για τα έργα.

3. της παράνομης τελικής έκδοσης της ΑΕΠΟ των έργων. Η τελική γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ για το έργο υπογράφεται από τον πρόεδρό του, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν και ο τελικός υπογράφων της ΑΕΠΟ του έργου, με διαφορετική ιδιότητα κάθε φορά, πράγμα μη συμβατό με τη νομοθεσία.

Για το παραπάνω θέμα, με την από 10-10-2022 Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μη σύννομη αδειοδότηση υδροηλεκτρικού έργου στην θέση Τεθρέας Δ.Δ. Τριταίας, Δήμου Ερυμάνθου, μετά και από την υποβολή προσφυγής στον υπουργό από φορείς της περιοχής κατά της ΑΕΠΟ του έργου, η οποία εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Ρωτήθηκε ο υπουργός, αν ήταν σύννομη η έκδοση της ΑΕΠΟ του έργου και αν θα προβεί στην ακύρωσή της, καθώς και αν ήταν σύννομη η σύνθεση των μελών και η σχετική γνωμοδότηση του ΠΕΣΠΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατά την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή, ο υφυπουργός κ. Ταγαράς δεν έδωσε καμία απάντηση για τα παραπάνω, όπως όφειλε από τη

κοινοβουλευτική διαδικασία για τις απαντήσεις στις Επίκαιρες Ερωτήσεις, παραπέμποντας την διερεύνηση του θέματος στη νομική του υπηρεσία και την σχετική απάντηση στο τέλος Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα ερωτήματα που τέθηκαν για τις παράνομες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων, τόσο στην Βουλή με την Επίκαιρη Ερώτηση, όσο και με τις Προσφυγές κατοίκων και φορέων. Η απουσία απαντήσεων μας οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν νομικά οι παράνομες διαδικασίες -περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις έργων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ως ενεργοί πολίτες, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, παρακολουθούμε το θέμα, αναμένουμε αν ο υπουργός θελήσει να ασχοληθεί και αν θα μπορέσει να απαντήσει σχετικά, και δηλώνουμε ότι θα συνεχίζουμε να αντιδρούμε με κάθε τρόπο στην όποια εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ζωής μας, δημοσιοποιώντας και καταγγέλλοντας κάθε παρανομία που σχετίζεται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Natura 2000

Επιτροπή Αγώνα ΣΚΙΑΔΟΒΟΥΝΙ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Επιτροπή Αγώνα Λεοντίου Ελεύθερο Ορνιθοκάθισμα και Μπαρμπάς

Δίκτυο φορέων και πολιτών ΠΕΛΟΠΟΝΝΗS.O.S

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Ερυμάνθου

Πολιτιστικός Σύλλογος Αλεποχωριτών ο Ερύμανθος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα