Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς εξακολουθεί και βρίσκεται η Πάτρα, με βάση τα όσα αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με αυτά στην Πάτρα, έχουν γίνει 55.300 κατασχέσεις, σε σύνολο 80.000 ΑΦΜ με οφειλές. Σε πανελλήνιο επίπεδο η Εφορία προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών 1,3 εκατομμυρίων οφειλετών του δημοσίου.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του δημοσίου προσεγγίζει τα 4 εκατομμύρια ή το 50% των φορολογουμένων, ενώ σε 1,3 εκατ. οφειλέτες, η εφορία πραγματοποιεί κατασχέσεις καταθέσεων.
Οι αριθμοί, σύμφωνα με το soffokleousin, θα ήταν αισθητά μεγαλύτεροι εάν δινόταν αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο από τον Μάρτιο και μετά, λόγω της πανδημίας. Τα συγκεκριμένα χρέη «πάγωσαν» και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από τον Απρίλιο του 2021 και μετά.
Στην περίοδο, που διανύουμε, το ερώτημα είναι κατά πόσο τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, θα πληρώνουν στην ώρα τους, τις τρέχουσες οφειλές, ώστε να υπάρχει ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και να μη δημιουργούνται πρόσθετα χρέη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Εφορία έχει την ευχέρεια να προβαίνει σε κατασχέσεις καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, για οφειλές άνω των 500 ευρώ. Το όριο των 500 ευρώ, αφορά στην αρχική οφειλή, δηλαδή το «καθαρό» ποσό χωρίς τις προσαυξήσεις.
Οι κατασχέσεις γίνονται είτε στους λογαριασμούς του πρωτοοφειλέτη είτε στους λογαριασμούς του συνυπόχρεου προσώπου είτε του εγγυητή. Ωστόσο, κατασχέσεις μπορούν αν γίνουν και για μικρότερα ποσά, εις χείρας τρίτων.
Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει στην εφορία και έχει λαμβάνειν ποσά από τρίτους, η εφορία μπορεί να προβαίνει σε δεσμεύσεις/κατασχέσεις, ακόμα και ποσά κάτω των 500 ευρώ, και μέχρι να εξοφληθεί η οφειλή.
Αν πρόκειται για μισθούς και συντάξεις, ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει στην ΑΑΔΕ, έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος, υπό όρους.