Γυμνισμός στην Πάτρα: Οι τέσσερις κοντινές παρακλιες για να κάνετε το πιο απελευθερωμένο μπάνιο

23.05.2021 / 20:39
ΓΥΜΝΙΣΜΟΣ 1

Ακόμα και σήμερα, ο γυμνισμός αποτελεί ζήτημα ταμπού. Ωστόσο, για τους γυμνιστές, ο γυμνισμός αποτελεί στάση ζωής. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε από τα μέρη μας άτομα και τοποθεσίες που υιοθετούν και ακολουθούν τη συγκεκριμένη αντίληψη.

Ο γυμνισμός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη εμφάνιση των γυμνιστών σημειώθηκε την εποχή του Μεσοπολέμου, μία κίνηση η οποία δεν εδραιώθηκε, παρόλο που οι οπαδοί του κυκλοφόρησαν για μικρό χρονικό διάστημα ένα περιοδικό ονόματι «ΦΛΕΡΤ» (Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων). Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα ελκύει αρκετούς τουρίστες λάτρεις του γυμνισμού. Οι κάτοικοι της Ύδρας θεώρησαν τους γυμνιστές προσβολή για το νησί τους, ενώ στη Μύκονο τους υποδέχθηκαν θερμά αντιλαμβανόμενοι την οικονομική προοπτική που θα είχε όλο αυτό για τον τόπο τους. Το 1959 σημειώνεται μία προσπάθεια γυμνιστών και στο Λουτράκι, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να νοικιάσουν ένα ξενοδοχείο στην περιοχή. Μια προσπάθεια, ωστόσο, που κατέληξε άδοξα με τους γυμνιστές να τρέπονται σε φυγή.  Η «επίσημη» αποδοχή του κινήματος του γυμνισμού στη χώρα μας χρονολογείται γύρω στο  1983, όταν ψηφίστηκε και ο σχετικός νόμος από τη Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος επιτρέπει τον γυμνισμό σε οργανωμένα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών και σε όμορες παραλίες αυτών. Η δεκαετία του ’80 ήταν και εκείνη που γνώρισε την μεγαλύτερη άνθηση ο γυμνισμός, τόσο με την κατάργηση του νόμου 4.000 περί «ηθικής», όσο και με τις δελεαστικές τιμές των τουριστικών πακέτων να προσελκύουν γυμνιστές τουρίστες στη χώρα μας. Μέχρι και την δεκαετία του ’90 ο γυμνισμός ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένος στη χώρα μας, ωστόσο από τότε και έπειτα άρχισε να φθίνει.

Γυμνισμός και νομοθεσία

Στην Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται σε ισχύ σχετικό νομοθετικό πλαίσιο από το 1983, το οποίο ορίζει ότι ο γυμνισμός δεν επιτρέπεται σε σημεία, μακριά από τη θαλάσσια περιοχή του Κέντρου Παραθερισμού Γυμνιστών, πάνω σε σκάφος ή άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής.  Ο νόμος ωστόσο, είναι εξαιρετικά ασαφής, κάτι που καθιστά το τοπίο θολό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «επιτρέπεται η λειτουργία στον ελληνικό χώρο κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. Ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών νοούνται: Ξενοδοχεία και κάθε άλλης μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως τα κάμπινγκ) που ύστερα από ειδική άδεια του ΕΟΤ λειτουργούν εφεξής μόνο ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών, ενόσω διαρκεί η άδεια αυτή, οι εγκαταστάσεις που εξαρχής  ιδρύονται και λειτουργούν ως τέτοιου είδους κέντρα με ειδική άδεια του ΕΟΤ», ενώ «στα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών διαμένουν κατά αρχήν μέλη αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της ημεδαπής και αλλοδαπής, μπορεί όμως να διαμένουν σ’ αυτά για άσκηση γυμνισμού και άλλα πρόσωπα, ημεδαποί ή αλλοδαποί, που ασκούν γυμνισμό, εφόσον τηρούν πιστά τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας τους. Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα». Σε όλα τα παραπάνω δεν αναφέρεται ρητά όμως, πότε ένας γυμνιστής προσβάλει τη «δημόσια αιδώ», πότε ξεπερνάει τα όρια προσβολής της και φυσικά τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «ακόλαστη πράξη με την οποία προκαλεί σκάνδαλο».

Παραλίες γυμνιστών στην Πάτρα

Στην Πάτρα το κίνημα του γυμνισμού άργησε ακόμα περισσότερο να έρθει και μέχρι σήμερα δεν έχει και την μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν τέσσερις συνολικά παραλίες που μπορεί κάποιος που το επιθυμεί να κάνει μπάνιο απελευθερωμένος και να έχει μια πιο κοντινή επαφή με τη φύση. Οι δύο από αυτές τις παραλίες βρίσκονται στην περιοχή της Καλογριάς. Η παραλία πίσω από τον αμμόλοφο στην Καλόγρια αποτελεί πόλο έλξης για τους γυμνιστές της περιοχής, ενώ μάλιστα τα  τελευταία χρόνια παρατηρούνται γυμνιστές και  τέρμα αριστερά στην παραλία όπου σε μία μεγάλη ακτίνα μπορείς να απολαύσει κάποιος γυμνιστής το μπάνιο του. Στη Ροδινή επίσης,  στο 111 χλμ της παλαιάς εθνικής, αρκετοί είναι εκείνοι που αφήνουν το αυτοκίνητό τους και μέσω ενός μονοπατιού, είτε δεξιά είτε αριστερά, φτάνουν στη παραλία γυμνιστών. Και τέλος, ανάμεσα στον Καστελόκαμπο και στο Ρίο υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος  που συναντάς ανθρώπους να κάνουν μπάνιο ακριβώς όπως γεννήθηκαν αφού υπάρχουν εκεί, αρκετές καλαμιές, δημιουργώντας το ιδανικό τοπίο για γυμνισμό.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΙΣΤΩΝ

  1. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση.
  2. Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας αλλά όλων ανεξαιρέτως.
  3. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
  4. Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
  5. Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξιστική επιθυμία.
  6. Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
  7. Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στην φύση ή στο νερό αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητας τους στον προσωπικό τους χώρο.
  8. Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
  9. Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ’ ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
  10. Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.

Της Βίκυς Μαυρομάτη

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα