Γράφει η τεχνητή νοημοσύνη ποίηση;

02.04.2023 / 8:00
AI ChatGPT

Του Δημήτρη Τουλιάτου

Με γυροφέρνει από καιρό η ιδέα κάτι να γράψω πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.

Βλέπεις εδώ και κάνα μήνα «παίζω» και ‘γω με την όλη διαδικασία του ChatGpt και των δυνατοτήτων του.

Στις πρωτόλειες μορφές βέβαια, αυτό που στα παλιά δικά μας χρόνια λέγαμε beta εκδόσεις.

Τώρα όλα τα πράγματα βγαίνουνε έτοιμα: τα αμάξια στρωμένα, τα κινητά φορτισμένα και τα η τεχνητή νοημοσύνη, διψασμένη!

Διψασμένη για πληροφορία, διψασμένη για την προσοχή σου, διψασμένη για συμπεράσματα και για έλεγχο των ερωτήσεών σου.

Αλλά, φίλε μου, αν κάποιος ελέγχει τις ερωτήσεις σου, τι μέλλον σου μέλλει;

Παράλληλα διαβάζω παντού φόβους, αναλύσεις και στοιχείς. Βλέπω νεκρούς να βγάζουν σέλφι, να μιλάνε και να κάνουν ότι τους ζητήσεις.

Βλέπω να επαληθεύεται ο Διονύσης

Ολαρία ολαρά, γύρω- γύρω τα παιδιά
ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίπη,
ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά
ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη
κι η παρθένα με τον σατανά

Όλα όσα αδιανόητα αράδιασε με την φαντασία του ο Νιόνιος, επαληθεύονται εδώ, μπροστά μας.

Ήδη τα μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία έχουν γεμίσει από βιβλία που δεν τα έχει γεννήσει άνθρωπος, αλλά τα έχουν γράψει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν το πιστεύεις, ε; Κι όμως στο AMAZON λέει, υπάρχουν ήδη πάνω από 250 βιβλία κάθε είδους που το ChatGpt  εμφανίζεται ως συγγραφέας ή συν-συγγραφέας.

Η ενότητα self-published του Kindle της Amazon γεμίζει από βιβλία, τα οποία έχουν γραφτεί από ΑΙ, δημιουργώντας ανησυχίες σχετικά με τα κίνητρα, την παραπληροφόρηση, την ηθική και την ποιότητα των αναγνωσμάτων.

Και από κοντά και άλλες πλατφόρμες.

Άλλοι πάλι δίνουν οδηγίες για την παραγωγή κειμένων, συγκεκριμένου ύφους και τεχνοτροπίας, του ζητούν να επινοήσει πλοκή, χαρακτήρες, να δημιουργήσει εικονογράφηση με το DALL-E ή κάποιο ανάλογο, με βάσει όσα «σκέφτηκε» και τέλος, να τα εκδώσει όλα τούτα.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί χρήστες μπορεί να βρουν τον εαυτό τους να διαβάζει ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από υπολογιστή, χωρίς να το γνωρίζουν.

Υπάρχει και ένας τύπος που ζήτησε από το ChatGpt να του γράψει βιβλίο για το πώς μπορεί το ChatGpt να γράψει βιβλίο!

Και το πρόγραμμα το πήγε τόσο πέρα, που εκτός από το βιβλίο που ετοίμασε, κάνει και το πρόγραμμα προώθησης του, τα δελτία τύπου, τα διαφημιστικά, τις προσκλήσεις για τις παρουσιάσεις και φροντίζει μέχρι και για την σύνταξη και αποστολή των email.

Οκ, μπορεί να μην έχουμε το επόμενο Νόμπελ λογοτεχνίας, ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δούμε στο άμεσο μέλλον.

Γιατί σκέψου και αυτό:

Οι  αλγόριθμοι δεν θα βοηθήσουν τα βιβλία που έχουν γραφτεί από τεχνητή νοημοσύνη, που ταυτίζεται με τη λειτουργία της;

Και οι αυτοματοποιημένες κριτικές που έρχονται δεν  θα βοηθήσουν τα «δικά» τους βιβλία με καλές κριτικές, δυσκολεύοντας  την εύρεση και πώληση εκείνων που μέχρι τώρα λέγαμε «κανονικά» βιβλία!

Ήδη η Microsoft  και η Google κυκλοφόρησαν τις δικές τους εκδόσεις του ChatGpt, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η πρώτη έγινε ήδη πλατφόρμα, που θα δέχεται εφαρμογές για τα πάντα.

Μέσα σε ένα μήνα, κάναμε άλμα δεκαετίας, χωρίς υπερβολή!

Οπότε φίλε μου, αν το γράψιμο είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς σου, άρχισε να ψάχνεις άλλο κλαρί να πιαστείς!

Μην ξεγελαστείς βλέποντας ότι θα σκάσουν μύτη εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και τη δουλειά σου καλύτερη.

Σύντομα όλο αυτό, απλώς δεν θα σε χρειάζεται.

Κάθε λέξη που γράφω αυτή τη στιγμή, κάθε σκέψη που με μικρό, ή μεγαλύτερο κόπο παράγω, θα τα κάνει κτήμα της. Θα τα συνδυάσει με δισεκατομμύρια άλλα και θα παράξει σκέψεις (ναι, σκέψεις) ολοκληρωμένες και πρωτοπόρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμένα δεν με προλαβαίνει το κύμα. Έχω κολυμπήσει την μεγαλύτερη διαδρομή μου και πλατσουρίζω ανέμελος στην αμμουδιά παρέα με τα καβουράκια.

Μιλούσα πρόσφατα σε μια εταιρία με έναν συνεργάτη, γύρω στα 25 και έβλεπα την έξαψη και τον ενθουσιασμό του, όταν μιλούσαμε για όλα τούτα.

Έχει καταλάβει ήδη ότι ανήκει ήδη στην επόμενη μέρα, ότι καβαλάει το κύμα, τη στιγμή που γεννιέται.

Δεν έχει κανέναν από τους δικούς μου φόβους: ότι θα μου πάρει τη δουλειά, ότι θα με κάνει πέρα κλπ

Η επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση υπόσχεται να κάνει για το μυαλό μας, ότι οι προηγούμενες τρεις έκαναν για τη χειρωνακτική εργασία.

Να υποκαταστήσει την ανθρώπινη διανοητική εργασία, τις αποφάσεις, την βιομηχανική παραγωγή και ποιος ξέρει τι άλλο, σε εκθετικούς ρυθμούς.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει έναν ολοένα και περισσότερο αυτοματοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο.

Δεν σε αφορά;

Σύντομα, μέσα στον δικό μας κύκλο ζωής, τα κτήρια θα κτίζονται, ή θα εκτυπώνονται μόνα τους. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, μια και ποιος θα χρειάζεται δικηγόρο όταν η εφαρμογή θα μπορεί να αποφασίζει αυτόματα έχοντας στο νου της κάθε νόμο, κάθε νομολογία και κάθε υπόθεση που έχει υπάρξει από καταβολής κόσμου.

Και ποιος θα κάνει καλύτερη ιατρική διάγνωση από εκείνον, που θα εκτυπώνει ταυτόχρονα και το όργανο που σου χρειάζεται, βασισμένο στο δικό σου dna και γονίδια.

 Όλα, καλά, λοιπόν;

Όχι ακριβώς!

Χωρίς να θέλω να ρίξω τσόκαρα στα γρανάζια, παραθέτω φόβους των ίδιων των δημιουργών της Α.Ι.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο ABC ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, αναγνωρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη διασκεδάζει τους ανθρώπους και ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους με διάφορους τρόπους.

Υπογραμμίζει πώς η εξερεύνηση και η εφευρετικότητα ανταμείβονται από την τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία. Ο τύπος όμως γνωρίζει και τα άγνωστα που συνοδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά και πολύ ανησυχητικό.

Η δυνατότητα εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης για εκτεταμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης ή επιθετικές κυβερνοεπιθέσεις είναι μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με αυτό.

Ο Sam Altman εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την πιθανή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης από ολοκληρωτικά καθεστώτα που μπορεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να υποτάξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, να καταπνίξουν την αντιπολίτευση και να χειραγωγήσουν τους πολίτες τους.

Υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ηθικές αξίες που θέτουν πρώτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες χρησιμεύουν ως οδηγός για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό;

Εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τους μικροσκοπικούς μας εγωισμούς, πως θα βάλουμε το «τζίνι» στο μπουκάλι;

Ή έστω σε ένα λειτουργικό πλαίσιο.

 Ωε συνήθως δεν έχω απάντηση.

Μόνο να ρωτάω έχω καταφέρει, μέχρι στιγμής.

Στρέφομαι στον φίλο Τάσο Σαγρή, που πρόσφατα σημείωνε με αφορμή ποιήματα γεννημένα από τεχνητή νοημοσύνη:

« Η ποίηση δεν είναι λέξεις – είναι ένα συνταρακτικό βίωμα της στιγμής που μετατράπηκε σε λέξεις.

Φυσικά σε έναν αντεστραμμένο κόσμο οι αναπαραστάσεις μοιάζουν πιο αληθινές από το πραγματικό και κάθε πραγματικότητα καταναλώνεται ως μια αναπαράσταση.

Άρα, και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να παράγει ποίηση.

Ποιητές δεν μπορεί να παράγει όμως- και δεν μπορεί να ζήσει τη ζωή τους.»

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα