Γρ. Μαρκέτος για το κείμενο υπέρ του Κουφοντίνα: «Οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους»

22.01.2021 / 21:21
600

Του Διονύση Ζακυνθινού

[email protected]

Οι υπογράφοντες αναφέρουν πως η κυβέρνηση «προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει»

Ο παιδίατρος, διευθυντής του ΕΣΥ, Γρηγόρης Μαρκέτος συγκαταλέγεται στα 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσυπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο καταγγέλλουν παραβίαση του νόμου σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη μεταφορά του στις φυλακές Δομοκού.

Ως γνωστόν, ο καταδικασμένος 11 φορές σε ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας, μετά από την προαναφερόμενη εξέλιξη, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου για τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές στις φυλακές Δομοκού και η υγεία του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Ο κ. Μαρκέτος χαρακτηρίζει τη σύνταξη του κειμένου «μια σημαντική πολιτική απόφαση», που ελήφθη «εν μέσω της αυστηροποίησης των μέτρων δημοκρατίας που έχουμε αυτήν την περίοδο».

Επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να γίνεται κατ’ επιλογήν», ο κ. Μαρκέτος υπογραμμίζει «ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται  ανεξαιρέτως για όλους» και στην προκειμένη περίπτωση «ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει».                

Κοντολογίς, κατά το μέλος του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η μεταχείριση από την κυβέρνηση του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου.

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση έχει και την κάλυψη της Κουμουνδούρου, καθώς το σχετικό κείμενο αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα στελέχη του που το προσυπέγραψαν συγκαταλέγεται και η πρώην βουλευτής Αχαΐας και ηθοποιός, Μαρία Κανελλοπούλου.      

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται»

Στο κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα ακόλουθα: «Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ”διορθώνει” τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ”Δικάζει” εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….

Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική ”οφθαλμός αντί οφθαλμού”, δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.

Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….

Το κείμενο υπογράφουν οι:

*Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος – μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη

*Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

*Πέτρος Δαμιανός, εκπαιδευτικός – διευθυντής σχολείου φυλακών Αυλώνα

*Αννέτα Καββαδία, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

*Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

*Παύλος Κλαυδιανός, πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ

*Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

*Πάνος Λάμπρου, μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνος του τομέα Δικαιωμάτων

*Νίκος Μανιός, γιατρός – πολιτικός κρατούμενος επί χούντας – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

*Γρηγόρης Μαρκέτος, γιατρός – μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Πάτρα

*Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πολιτικός κατάδικος επί χούντας – μέλος ΣΦΕΑ

*Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός – μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – μέλος ΣΦΕΑ

*Μανώλης Σαρρής, μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

*Νίκος Τσιγώνιας, μέλος του τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

*Βίκυ Τσεφαλά, δικηγόρος – μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα