Γρ. Αλεξόπουλος: Να θωρακίσουμε παιδιά και εφήβους του Δήμου μας σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση

11.02.2021 / 14:16
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Ξανά” Γρηγόρη Αλεξόπουλου:

Με λύπη και ανησυχία παρατηρούμε  ότι αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής κακοποίησης παιδιών και εφήβων.

Καταγγελίες που αφορούν ως επί το πλείστον, κατάχρηση εξουσίας και επιβολή του ισχυρού στον ανίσχυρο, ανεξαρτήτως φύλου.

Απέναντι σε αυτή την άκρως ανησυχητική κατάσταση από την οποία φυσικά δεν εξαιρείται η πόλη της Πάτρας, έχουμε δύο δρόμους.

Ο ένας είναι να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας.  Ο άλλος να κινητοποιηθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αποκλείσουμε από τη ζωή μας τη νοσηρότητα.

Το ερώτημα είναι αν τελικά γνωρίζουμε τι είναι η σεξουαλική  παρενόχληση και αν κάθε φορά μπορούμε να τη διακρίνουμε στην καθημερινότητά μας. Ιδίως αν το γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι που αποτελούν και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Και αυτό γιατί τα θύματα πολλές φορές, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους, δεν αντιλαμβάνονται καν ότι βρίσκονται σε αυτή τη θέση.  Δεν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές.

Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει να ξεκινήσεις από τη ρίζα του. Από την  έλλειψη γνώσης. 

Από τις δράσεις ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας δηλαδή, με τη δημιουργία περιβάλλοντος γνώσης, αλληλοϋποστήριξης και ασφάλειας και βεβαίως με την ενίσχυση δομών  στήριξης κακοποιημένων σεξουαλικά και ψυχολογικά εφήβων και παιδιών, στην πόλη μας.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πατρέων αυτές οι δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης θα πρέπει να εστιάσουν στα παιδιά των παιδικών σταθμών, των σχολείων, των κατασκηνώσεων, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, των χώρων άθλησης, των κοινωνικών φροντιστηρίων, των μουσικών συνόλων, των πληρωμάτων του καρναβαλιού κ.α.

Εξυπακούεται ότι αυτή η διαδικασία αφορά ιδιαίτερα τους εφήβους, για τους οποίους δυστυχώς σε επίπεδο Δήμου δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για αυτό το σκοπό.

Θα πρέπει τόσο τα παιδιά και οι έφηβοι να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ύποπτες συμπεριφορές και να γνωρίζουν που πρέπει να αναφέρονται για να τις καταγγείλουν ή για να λάβουν υποστήριξη.

Ο Δήμος της Πάτρας πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε ειδικούς που θα μας ενημερώσουν υπεύθυνα για το θέμα και θα υπαγορεύσουν τις κινήσεις στις οποίες οφείλουμε να προβούμε με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη πόλη μας με στόχο και τη δημιουργία δομών αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Καλούμε  το Δήμο της Πάτρας να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής, με τη διαβεβαίωση ότι η παράταξή μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αναληφθεί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα