Γρ. Αλεξόπουλος: Χωρίς καμία καθυστέρηση και τις συνήθεις γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» η αποκατάσταση των πυρόπληκτων και του περιβάλλοντος

03.08.2021 / 14:20
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Η σχετική ανακοίνωση:

Η Αχαΐα βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες στο επίκεντρο της εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών σε τρία διαφορετικά σημεία της, την Πάτρα, την Αιγιάλεια και τον Ερύμανθο.

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά ήμασταν  από την πρώτη στιγμή παρόντες στα μέτωπα της φωτιάς αλλά επιλέξαμε να μην τοποθετηθούμε επ΄αυτού μέχρι σήμερα σεβόμενοι την κρισιμότητα των ωρών και των καταστάσεων, καθώς το τελευταίο που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας τη ώρα της δοκιμασίας είναι οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις.

Σήμερα, στον απόηχο της πύρινης καταστροφής, θέλουμε να επισημάνουμε έγκαιρα την αναγκαιότητα επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να μην οδηγηθούμε σε καθυστερήσεις που έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε σε παρόμοιες καταστάσεις. 

Το εύρος των καταστροφών στις τρεις φωτιές της Αχαΐας επιτάσσει αφενός την άμεση συνδρομή των πληγέντων από την πλευρά της Πολιτείας για την ταχεία ανακούφισή τους και την αντιμετώπιση των αναγκών τους, αφετέρου την  άμεση εκτέλεση έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος με παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Επιβάλλεται λοιπόν να ολοκληρωθεί τάχιστα η καταγραφή των ζημιών και των απωλειών περιουσιών συμπολιτών μας σε κτίρια, όπως επίσης στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, να επιταχυνθεί  η  αποτύπωση, χαρτογράφηση, οριοθέτηση και περιγραφή των καμένων εκτάσεων  και βεβαίως να  εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ με τα μέτρα στήριξης ώστε να παρακαμφθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που όπως όλοι γνωρίζουμε γίνονται αιτία ταλαιπωρίας για τους πυρόπληκτους με απίστευτη επιμήκυνση του χρόνου λήψης της παρεχόμενης βοήθειας σε ουκ ολίγες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των καμένων περιοχών και των πληγέντων κτιρίων προς αποκατάσταση, αυτή επιβάλλεται να γίνει χωρίς όρους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις σε όλη την έκτασή τους και σε όλες τις περιοχές των τριών Δήμων. 

Επίσης επιβάλλεται η  άμεση καταγραφή των δασικών  καμένων εκτάσεων και η  κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για την αποτροπή καταπατήσεων.

Μέγιστης σημασίας, επαναλαμβάνουμε, είναι να ληφθεί από τώρα μέριμνα για την έγκαιρη και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση αποκατάσταση των καμένων και την  αποτροπή καταστροφικών διαβρωτικών φαινομένων και επικίνδυνων πλημμυρικών φαινομένων, όπως και η  άμεση κήρυξη των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων.

Η αναδάσωση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος να είναι ορατή σε λίγους μήνες.

Ο χειμώνας είναι κοντά και οι κατολισθήσεις που θα προκληθούν θα είναι καταστροφικές αν δεν ενεργήσουμε από τώρα,.

Τέλος πρέπει να γίνει γρήγορα και ο έλεγχος των κοιτών των ρεμάτων που διέρχονται από οικισμούς με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Τα αρμόδια Υπουργεία με τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες τους (ΔΑΕΦΚ Δ. Ελλάδας), η Περιφέρεια και οι Δήμοι, πρέπει να συντονίσουν τις κοινές τους ενέργειες ώστε να φτάσει η βοήθεια και η μέριμνα της Πολιτείας, άμεσα στους πληγέντες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα