Γονείς στην Πάτρα ανησυχούν: “Βγάλτε τις επικίνδυνες τροφές από τους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς”

12.09.2023 / 16:57
fa 16

Το περιστατικό με το νήπιο που είχε χάσει την ζωή του τρώγοντας ένα σταφύλι είχε συγκλονίσει πριν από λίγο καιρό το πανελλήνιο.

Αρκετοί γονείς που πάνε τα παιδάκι τoυς στο βρεφονηπιακό ή στον παιδικό σταθμό , κοιτάζοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής που δίνεται σε βρέφη και σε νήπια, είναι σίγουρο ότι το θυμήθηκαν.

Μέσα στο πρόγραμμα αυτό είναι τροφές που θεωρούνται ιδιαίτερα “επικίνδυνες” για ένα βρέφος ή για έναν νήπιο, όπως για παράδειγμα ο αρακάς, το μήλο και το σταφύλι. Το dete. gr έχει εισπράξει, από την στιγμή που άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί εκ νέου για τη νέα σχολική χρονιά, δεκάδες μαρτυρίες από γονείς που ανησυχούν.

Όπως αναφέρουν σε όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, αλλά και στην πλειοψηφία των ιδιωτιών σταθμών οι «επικίνδυνες» αυτές τροφές όπως ο αρακάς υπάρχουν σε όλα τα προγράμματα διατροφής που δίνονται στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν υπάρχουν αρκετά βρέφη και νήπια που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν καθυστερήσει να αφήσουν πίσω τους τις αλεσμένες τροφές και δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τα συμπαγή τρόφιμα. Το να δίνεται έτσι αρακάς ή μήλο ή ακόμα και σταφύλι είναι τουλάχιστον επικίνδυνο και ανησυχούν.

Σίγουρα το σωστό, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι παιδίατροι, είναι ένα παιδί να ξεκινήσει να δοκιμάζει να τρώει με μικρά κομματάκια από την ηλικία των 12 μηνών. Όμως υπάρχουν βρέφη που για διάφορους λόγους το έχουν καθυστερήσει.

Έτσι και αλλιώς, όπως ισχυρίζονται οι γονείς που ανησυχούν, οι τροφές αυτές είναι επικίνδυνες ακόμα και για τα παιδιά που έχουν εξοικειωθεί και έχουν αφήσει πίσω τους τις αλεσμένες.

«Θα ήταν δηλαδή τόσο δύσκολο στην θέση του αρακά να βάλουν για παράδειγμα σπανάκι» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο dete.gr. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ ένας εκπαιδευτικός στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αντιστοιχεί σε οχτώ βρέφη – νήπια. Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι;

Μιλάμε για βρέφη 17 και 18 μηνών και πάνω. Και κάτι τελευταίο σύμφωνα με γονείς που το έχουν ψάξει το όλο θέμα: Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα στους παιδικούς σταθμούς κατά κανόνα δεν δίνεται από διατροφολόγους που έχουν σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο, αλλά από παιδιάτρους.

Αυτό από μόνο του λέει πολλά…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα