Γονείς 18ου Γυμνασίου Πάτρας: Όχι στην υποκρισία της ηλεκτρονικής «αξιολόγησης»

14.12.2020 / 15:39
glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash-scaled


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Γυμνασίου Πατρών, δηλώνει τη διαφωνία του με την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθητών, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος: “από νωρίς, με το άνοιγμα των σχολείων το Μάιο, είχε τοποθετηθεί για το θέμα της τηλεκπαίδευσης ως εξής:

«Επίσης, ας σχολιάσουμε την …επιτυχία της ασύγχρονης και σύγχρονης εκ του μακρόθεν διδασκαλίας: το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών δε μπόρεσαν να αποκτήσουν καν πρόσβαση στο αγαθό αυτό. Είτε λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων (laptopspc, σύνδεσης κλπ) είτε αδυναμίας υποστήριξης από τους γονείς τους. Όσα παιδιά συμμετείχαν στη «μεγάλη» αυτή επιτυχία, είδαν τους περισσότερους συμμαθητές τους …να χάνονται στη μετάφραση. Οι ανισότητες εκτινάχτηκαν με αυτή τη μεθόδευση και οι συνέπειες αυτών των ανισοτήτων θα γίνουν φανερές το επόμενο διάστημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που κρίθηκε αναγκαία για το διάστημα της καραντίνας, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, καταργεί στην ουσία το δικαίωμα κάθε μαθητή για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Δημόσιας Παιδείας κι είναι, μαζί με την Δημόσια Υγεία, πρώτιστες κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στη διαδικασία της αξιολόγησης μέσα από διαδικτυακές εξετάσεις και διαγωνίσματα, λες και όλα βαίνουν καλώς και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι εφαρμόζονται απρόσκοπτα, δείχνει μνημειώδη αδιαφορία και περιφρόνηση για το δημόσιο σχολείο.

Αντί να προσαρμόσουν την ύλη στα νέα δεδομένα και να ορίσουν εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης  με το άνοιγμα των σχολείων, όποτε συντελεστεί αυτό, προχωρούν στην ολοκλήρωση του εξοβελισμού μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία. Όλοι όσοι αδυνατούν να συνδεθούν, όλοι όσοι έχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας (σε σπίτια με προβλήματα συνύπαρξης), όλοι όσοι έχουν μαθησιακές δυσκολίες, θα βιώσουν και τυπικά πλέον την απόρριψη από το σύστημα: εξεταστήκατε και αποδειχτήκατε ανεπαρκείς κκ μαθητές και μαθήτριες.

Από αυτό τον κυκεώνα της κατ’ όνομα τηλεκπαίδευσης, θα «σωθούν» μόνο όσοι έχουν τεράστιες δυνατότητες υποστήριξης, ούτε καν οι μέσης δυνατότητας μαθητές. Και θα διαπρέψουν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, οι «άριστοι».

 Άφησαν τόσους μήνες ανεκμετάλλευτους. Δε μερίμνησαν όχι μόνο για την ενίσχυση των σχολείων με καθηγητές, καθαρίστριες, επιστάτες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς αλλά ούτε καν για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται. Το να εφοδιάσουν καθηγητές και μαθητές με εποπτικά μέσα.

Συμπερασματικά, για την εξεταστική διαδικασία που αποφασίστηκε, έχουμε να πούμε τα εξής:

1. Πρόκειται για μια μεθόδευση αντιπαιδαγωγική, μιας και διαλύει τις τελευταίες συνθήκες στοιχειώδους εφαρμογής της παιδείας των ίσων ευκαιριών.

2. Πρόκειται για μια μεθόδευση άκρατης υποκρισίας, παρουσιάζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς και η εκπαιδευτική διαδικασία προχωρά όπως πρέπει.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την εκδίωξη των «αδύναμων» μαθητών από το σχολείο.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απάτη της δεδομένης τηλεκπαίδευσης ως ισότιμη με τη δια ζώσης διδασκαλία, την αντικατάσταση του δασκάλου από το κινητό και το laptop.

Δε θέλουμε η γενιά της πανδημίας να είναι η χαμένη (εκπαιδευτικά) γενιά.

Δε θέλουμε να δοθεί η ευκαιρία στους κρατούντες να αδειάσουν τα σχολεία από εκπαιδευτικούς, δίνοντάς τα βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, απεκδυόμενοι την κρατική χρηματοδότηση σε επόμενο στάδιο.

Καλούμε τους καθηγητές να αρνηθούν να καταθέσουν βαθμολογία.

 Να απαιτήσουμε, γονείς, μαθητές και καθηγητές, την αναμόρφωση της ύλης, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι οι μαθητές, όταν ανοίξουν τα σχολεία, να συμμετάσχουν σε εναλλακτικού τύπου δοκιμασίες που θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία και η εσκεμμένη ολιγωρία της Πολιτείας.

 Καλούμε τις ομοσπονδίες του γονεϊκού κινήματος να μην αποδεχτούν αυτή την εγκληματική μεθόδευση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα