Γώγος: Θα παραμείνει ο κοροναϊός με εξάρσεις και υφέσεις – Ο κίνδυνος 4ου κύματος

05.07.2021 / 14:40
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
21_001_20210623_tk_9367_sooc1624452986-2-1024x683

«Με τις μεταλλάξεις που θα κάνει ο ιός, σιγά σιγά θα αντιμετωπίζει μικρότερο αριθμό ανθρώπων που είναι επίνοσοι, θα πολλαπλασιάζεται με μικρότερη λοιμογόνο δύναμη, και θα παραμείνει, κάνοντας εξάρσεις και υφέσεις», εκτίμησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Παθολόγος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Επιπλέον, θεωρεί πως θα χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε ετησίως το εμβόλιο.

«Ελπίζουμε οι μεταλλάξεις να περιορίζονται, να γίνει ένας ιός όπως οι υπόλοιποι κοροναϊοί. Θα τον έχουμε, θα τον ελέγχουμε με τα εμβόλια και θα έχουμε εποχιακές εξάρσεις», είναι το σενάριο που βλέπει να επικρατεί ο κ. Γώγος.

Μεγαλύτερο τείχος ανοσίας για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα
Το αισιόδοξο είναι ότι η τεχνολογία των εμβολίων έχει το πλεονέκτημα να τροποποιείται γρήγορα και να καλύπτει τις διάφορες μεταλλάξεις, εξηγεί.

«Για την μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού. Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος».

Ενδεχομένως, αναφέρει ο κ. Γώγος, να διαφέρει και ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά».

Ένα σενάριο που έχει θέσει ο ΠΟΥ, λέει ο κ. Γώγος, είναι η μετάλλαξη αυτή να σαρώσει και να αντικαταστήσει την προηγούμενη.

Στη χώρα μας αυτή την στιγμή, «βλέπουμε ένα τσίμπημα της καμπύλης σε μια σταθεροποίηση και λίγο προς τα πάνω, που πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουμε αυξημένη κινητικότητα λόγω θέρους αλλά μπορεί να παίζει ρόλο και η μετάλλαξη που παρακολουθούμε».

Ο κ. Γώγος επισημαίνει πως και να βρεθεί θετικός ένας εμβολιασμένος, είναι τόσο χαμηλό το ιικό φορτίο, που είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα διασποράς, άρα «με το εμβόλιο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την οικονομία».

Ο κίνδυνος τέταρτου κύματος
Ερωτηθείς πόσο μπορεί να παραμείνει η πανδημία και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος, ο κ. Γώγος τόνισε πως «αν δεν συνεχίσουμε την ροή του εμβολιασμού, υπάρχει ο κίνδυνος τέταρτου κύματος».

Σε διεθνές επίπεδο είναι δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία και ο καθηγητής εξηγεί τον λόγο.

«Στην Ευρώπη αυτή την περίοδο έχουμε 50% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μπορεί με το καλό σενάριο να έχουμε 70-80%, ενώ την ίδια ώρα στην Αφρική, έχουμε 1-2% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Επομένως, είναι δύσκολο να ελέγξεις την πανδημία περιορίζοντας την μόνο σε μια περιοχή».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα