Γώγος: “Κάντε λίγο ακόμα υπομονή, η διασπορά υπάρχει ακόμα”

15.12.2020 / 22:46
γκο 41

Έκκληση να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για λίγο ακόμη καιρό έκανε, μιλώντας στο Ionian TV, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο χρειάζεται όλοι μας να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Όπως είπε θα πρέπει μέσα στο σπίτι να είναι αποκλειστικά και μόνο η οικογένεια, αφού τυχόν επισκέψεις και παρέες μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες μεταδοτικότητας.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολος για όλους ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων, ωστόσο είναι επιβεβλημένος αν θέλουμε να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε.

“Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση που η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται κι ας έχουμε θετικά (σ.σ. πτωτικά) δεδομένα.

Ο κίνδυνος να υπάρχει εκ νέου έξαρση είναι ακόμη ορατός. Στη φάση που είμαστε δεν πρέπει να υπάρξει κινητικότητα, η οποία θα ταράξει το πτωτικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι πολύ εύκολο η κατάσταση να επιδεινωθεί, γιατί η διασπορά υπάρχει ακόμα. Εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διασποράς, τότε πολύ εύκολα μπορεί να έχουμε εστίες μετάδοσης”, επεσήμανε ο κ. Γώγος.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στην αυξημένη κινητικότητα που επικρατεί στους δρόμους τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά.

 Αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων μέσω του click away ξεκαθάρισε ότι είναι ένας τρόπος για να κινηθεί η αγορά με ασφάλεια, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτική στο να μη μετατραπεί σε μέσο συνωστισμού έξω από τα καταστήματα.

“Η εκκλησία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται και εφαρμόζει τα μέτρα” επεσήμανε ο κ. Γώγος τονίζοντας όμως ότι δεν πρέπει να μετατραπούν σε μέρη διασποράς του ιού κατά την περίοδο των γιορτών.

 Σύμφωνα με τον κ.Γώγο, είναι ασφαλές να λειτουργήσουν τις 3 ημέρες των μεγάλων θρησκευτικών εορτών, εφαρμόζοντας όμως πιστά τα μέτρα και τις αποστάσεις και χωρίς να δημιουργηθεί συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες.

Μάλιστα, πρότεινε να έχουν μικρότερη διάρκεια οι Θείες Λειτουργίες ώστε να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες μέσα στην ίδια ημέρα. Όπως είπε δεν είναι επικίνδυνο να επιτραπεί και η προσευχή κατά μόνος εντός των ιερών ναών.

“Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν τα πράγματα ξεφύγουν υγειονομικά τότε θα έχουμε σοβαρές συνέπειες και στην κοινωνία και στην οικονομία” υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε πως για το άνοιγμα των σχολείων θα εξεταστούν ξανά τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί λίγο πριν τις 7 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, αν τα πράγματα συνεχίσουν να βρίσκονται στο σημερινό επίπεδο, τότε θα είναι εφικτό το άνοιγμα των σχολείων τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις 7 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα