GNTM: Μαθήματα Bullying και Υπεραλίευσης… | dete

GNTM: Μαθήματα Bullying και Υπεραλίευσης...

Δεν ξέρω κατά πόσο ο κ. Μπαμπινιώτης έχει στο σπίτι του τηλεόραση αλλά αν έχει τον προκαλώωωω...Να δει ένα επεισόδιο του GNTM και αν δεν σκίσει όλα του τα λεξικά εγώ θα γράψω καλό λόγο για το συγκεκριμένο ριάλιτι.

Αλλά ας αρχίσουμε με το μάθημα ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης που έδωσαν εχθές οι παίκτριες του παιχνιδιού. Φωτογραφήθηκαν ως γοργόνες με περούκες, υφασμάτινες ουρές, ημίγυμνες πάνω σε μια βάρκα, μπλεγμένες πάνω με ένα πλαστικό δίχτυ και όλα αυτά για να περάσουν ένα μήνυμα ενάντιας στην υπεραλίευση.

"Γιατί είναι κρίμα για τα καημένα τα ζωάκια..."

Βέβαια... Και έρχομαι εγώ να ρωτήσω γιατί δεν κάθισε κανένας να εξηγήσει στα καημένα τα κορίτσια πως η υπεραλίευση είναι η αλιεία εκτός ορίων που οδηγεί στην καταστροφή των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την υπερβολική μείωση του αριθμού των υδρόβιων οργανισμών και ορισμένες φορές την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους από τους βιότοπους τους.

Και σαν να μην έφτανε ο εξευτελισμός του υδατίνου οικοσυστήματος και τα γελοία κλάματα μπροστά στις κάμερες για τα "ζωάκια", μετά βλέπαμε 15 κορίτσια να κυνηγούν πουλερικά και να τα κρατάνε σαν τσαντάκια πολυτελείας στυμμένες μπροστά από έναν μουσαμά. Μπορεί ο κ. Μπράτης να έκανε μια αναφορά στην Δούκισσα του Ντέβονσιρ, Ντέμπορα και την ιδιαίτερη φωτογράφιση που είχε κάνει για την αμερικανική Vogue πριν από πάρα πολλά χρόνια, όμως το χθεσινό σκηνικό θύμιζε μονάχα Κυριακή στο χωριό.

Και επειδή όλα αυτά δεν είναι αρκετά (και αν βγουν οι φιλοζωικές να ωρύονται θα έχουν δίκιο) φτάνουμε στο συμβούλιο της κριτικής επιτροπής και περνάμε στο τελευταίο μας μάθημα...

Κεφάλαιο Bullying...

Αυτό που τα τελευταία χρόνια έχουμε βαφτίσει την κακία και την κοροϊδία, bullying μπορεί να με τρελάνει. Όπως μου εξήγησε μια φίλη ο όρος μπορεί να ξεκίνησε από τα σχολεία άλλα έχει πάρει πλέον ευρεία έννοια και χρησιμοποιείται παντού. Ο εκφοβισμός ή bullying αναφέρεται στη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση ή μείωση ασθενέστερων ατόμων σε μια ομάδα. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να συναντηθεί σε οποιοδήποτε τύπο σχολείων και σχολικών εγκαταστάσεων, στον στρατό, σε αθλητικά σωματεία, στη φυλακή, αλλά και στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας (ανάλογα με το αν αφορά τον προϊστάμενο ή το αφεντικό, μιλάμε για ηθική παρενόχληση ή τοξικό ηγέτη). Είναι μια μορφή κακοποίησης ή εξαναγκασμού. Το θύμα του εκφοβισμού αναφέρεται και ως στόχος.

Και άντε να το δεχτώ ότι δώσαμε ένα όνομα σε αυτή την συμπεριφορά, αυτό που δεν δέχομαι είναι ότι προβάλλεται σε μια ζώνη τηλεοπτική την οποία παρακολουθούν νέοι άνθρωποι και παραδειγματίζονται από απαίδευτους ανθρώπους με προσωπικά προβλήματα. Το ότι έτσι είναι η κοινωνία και εμείς το αποδεχόμαστε και του φοράμε μια ταμπέλα είναι αυτό που δεν μπορώ να ανεχτώ με τίποτα. Ο δημόσιος διασυρμός για την τηλεθέαση δεν είναι bullying είναι υποκρισία και κακία, όχι εκφοβισμός και επίθεση στον αδύνατο. Είναι δυνατόν για 8 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα να ακούμε κατ'εξακολούθησιν την συγκεκριμένη λέξη;

Καμία από τις διαγωνιζόμενες δεν είναι μαριδούλα, όλες είναι καρχαρίες και ας το παίζουν.

 

Μακρίνα Σκληβανιώτη