Γιώργος Κυριακόπουλος: «Προτεραιότητα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές»

05.09.2021 / 13:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
go 33

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

«H κυβέρνηση έχει τεράστια φθορά που δεν αντιστρέφεται. Οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς, απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα», σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρο των Εργαζομένων τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αχαΐας-Ηλείας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας και πρώην πρόεδρο της πανελλαδικής Ομοσπονδίας, Γιώργο Κυριακόπουλο, ο οποίος μιλά στο «Νεολόγο».

Παράλληλα, σε σχέση με την πορεία του κόμματος, θεωρεί πως θα πρέπει να αντιπολιτεύεται με στόχο τη διακυβέρνηση του τόπου και με σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κυριακόπουλος απαντά σε ερωτήσεις για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, την επικουρική ασφάλιση και τις εκκρεμείς συντάξεις, τομείς που αφορούν χιλιάδες πολίτες στη χώρα και την Αχαΐα.

Δύο και πλέον χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τη ΝΔ. Υπάρχει αποτελεσματικότητα;

Στην πολιτική όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται καθημερινά στη ζωή των πολιτών και στην προοπτική της χώρας. Το ζητούμενο είναι να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα και όχι την επικοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ ευθύς εξ αρχής επένδυσε στο δεύτερο ώστε χωρίς αντιστάσεις να αλλάξει, (με συνεχόμενα νομοσχέδια και εν μέσω πανδημίας), κατακτήσεις εργαζομένων και να εφαρμόσει το σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Η κοινωνία νιώθει αδύναμη. Οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς, απογοητευμένοι και προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα. Ιδίως και μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση στον εμβολιασμό, με αποφάσεις που προκαλούν και σπέρνουν διχασμό, χωρίς ανάλογο προηγούμενο, για υποχρεωτικότητα, αναστολή εργασίας και απολύσεις.

Το επιτελικό κράτος που θα… οργάνωνε και θα συντόνιζε την κυβέρνηση, απέτυχε παταγωδώς και στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Στην οικονομία, μας γυρίζει πίσω, στην εποχή που έφερε τα μνημόνια εφαρμόζοντας πολιτικές που ευνοούν τα «μεγάλα συμφέροντα» που την στήριξαν για επάνοδο στην εξουσία και μοιράζοντας χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους.

Το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ως πολιτικού ηγέτη έχει φθαρεί όχι μόνο από την ανέμελη συμπεριφορά του αλλά από την αδυναμία του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Δεν ανήκει στους σοβαρούς συνομιλητές της πολιτικής σκακιέρας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο διαχειριστικό περιβάλλον που θα οξυνθεί από την μεγάλη κρίση, κυρίως οικονομική και υγειονομική, τον χειμώνα που έρχεται. Κατά την άποψη μου η κυβέρνηση έχει τεράστια φθορά που δεν αντιστρέφεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος και μάλιστα με σαφή διαφορά από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Πού οφείλεται αυτό; Πώς μπορεί το κόμμα σας να κυβερνήσει ξανά;

Καμία κυβέρνηση δεν υπέστη φθορά μέσα στα δύο πρώτα χρόνια σε… κανονικές συνθήκες όπως αυτές που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την σύμπλευση της αντιπολίτευσης ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας και την πλήρη υποστήριξη των χρηματοδοτούμενων ΜΜΕ μέσω της «λίστας ΠΕΤΣΑ», κυριάρχησε επικοινωνιακά.

Αλλά η κοινωνία είναι κουρασμένη και δυσαρεστημένη με τα προβλήματα της πανδημίας που προστέθηκαν στα προβλήματα της μνημονιακής περιόδου. Αυτό είναι που εισπράττουμε όταν δεν απευθυνόμαστε σε στενό κομματικό ακροατήριο. Για να σε εμπιστευθεί ξανά, οφείλεις να αλλάξεις την πάγια αντιπολιτευτική πρακτική των κομμάτων του παρελθόντος. Με συγκροτημένες προτάσεις να δίνεις λύσεις, κατανοητές και εφαρμόσιμες. Και να είστε σίγουρος ότι οι πολίτες δεν ξεχνούν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά τα λάθη και τις παραλείψεις αποδείχθηκε η πιο χρήσιμη και αποτελεσματική των τελευταίων δεκαετιών, αφού μας έβγαλε από τα μνημόνια και άφησε για πρώτη φορά μια τεράστια προίκα στην επόμενη κυβέρνηση.

Όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, λοιπόν, αλλά αντιπολίτευση για την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό πράττει σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κι ας διαφωνούν κάποιοι μαζί του. Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η πολιτική εκλογική μεγέθυνση του κόμματος και η προοπτική του έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και μόνο αυτόν.

Η άποψή σας για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης; Πως μπορεί να επισπευτεί η διαδικασία απόδοσης των εκκρεμών συντάξεων; 

Η επιλογή του Κώστα Χατζηδάκη στην θέση του Υπουργού Εργασίας ήταν ξεκάθαρο ότι θα έφερνε την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το εργασιακό νομοσχέδιο ακύρωσε ιστορικές κατακτήσεις εργαζομένων. Κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις. Ισοπέδωσε τον εργαζόμενο, έπληξε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επικύρωσε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Ο κ. Χατζηδάκης σαν άλλος… Σούπερμαν αλλάζει τα πάντα στο υπουργείο κατεδαφίζοντας ακόμα και ότι βρήκε έτοιμο από τον προκάτοχο του.

Σταμάτησε την ψηφιοποιημένη σύνταξη, την μόνη διέξοδο αντιμετώπισης των εκκρεμών συντάξεων, εφαρμόζοντας δικό του σχέδιο με project manager – ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Εγχείρημα αντισυνταγματικό! Ως γνώστης των λειτουργιών εφαρμογής ασφαλιστικών νόμων για την έκδοση σύνταξης , επισημαίνω πως η επιλογή Χατζηδάκη είναι μόνο επικοινωνιακή και θα αποτύχει στην πράξη.

Και μέσα στο καλοκαίρι εφαρμόζει την πρόταση Πισσαρίδη για αλλαγή στην επικουρική σύνταξη και από το αναδιανεμητικό σύστημα να εφαρμοστεί το κεφαλαιοποιητικό. Ούτε η… Τρόικα μέσα στα μνημόνια δεν το ζήτησε ποτέ, γιατί το κόστος μετάβασης αγγίζει τα 76 δις ευρώ με αμφιλεγόμενη απόδοση για τους νέους, κίνδυνο αύξησης του ελλείμματος και μείωση των σημερινών συντάξεων.

 Αυτοδιοίκηση ή κεντρική πολιτική σκηνή; Τι σκέφτεστε για τις επόμενες εκλογές;

Για μένα η πολιτική δεν υπήρξε αυτοσκοπός. Ένιωθα και νιώθω πάντα την ανάγκη να συμμετέχω ενεργά σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Το κάλεσμα που μου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην επιτροπή των Ευρωεκλογών, δημιούργησε για μένα την αφετηρία μιας νέας διαδρομής κ προέκυψε η υποψηφιότητα μου. Πολύ σημαντική προσωπική στιγμή. Πρώτη προτεραιότητα μου τώρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  στις επόμενες εκλογές.  

(από την εφημερίδα «Νεολόγος»).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα