Γιώργος Κοντογιάννης: “Η Πάτρα μετά τον κορονοϊο ….Δηλαδή;”

06.03.2021 / 13:23
κα 31

Τέτοιες μέρες που κυκλοφορεί η εφημερίδα ,είχαμε παλιά μια καρναβαλική περίοδο στα φόρτε της. Παρασκευή μεσημέρι στήνονταν οι εξέδρες για την παρέλαση των μικρών , το κέφι είχε ανάψει αρκετά μετά την Τσικνοπέμπτη και οι πρώτοι επισκέπτες έρχονταν στα δυάρια και στις γκαρσονιέρες των φίλων τους φοιτητών. Τα καφέ και τα κλαμπ ήταν γεμάτα ,το κέντρο της πόλης έσφυζε από νυχτερινή ζωή και στήνονταν η μοναδική πηγή εσόδων της Πάτρας με πολλές προσδοκίες και σχέδια.

Πάει και αυτό δύο χρόνια τώρα. Ένας τζίρος  πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ χάθηκε από την πόλη και την περιοχή μόνο από τα δύο χαμένα καρναβάλια. Σκεφθείτε πόσα λείπουν από το λιανεμπόριο , την εστίαση και τις υπόλοιπες δραστηριότητες τη στιγμή που αυτός ο τόπος δεν έχει εκτός άλλων να περιμένει και την παραμικρή τουριστική κίνηση!

Άντε να ξεφύγουμε λίγο λίγο από την καραντίνα, τα κρούσματα να μειωθούν, οι εμβολιασμοί να αυξηθούν και να μπούμε σε ένα καλοκαίρι στοιχειώδους επιστροφής σε μια πιο κανονική ζωή. Τι μπορούμε να περιμένουμε και σε τι μπορούμε να ελπίζουμε ως πόλη για την μετά πανδημία εποχή; Θα μου πείτε μακριά την πάς την κουβέντα και είναι αρκετά νωρίς ακόμη για κάτι τέτοιο. Πότε είχαμε στην Πάτρα ανησυχίες για το μέλλον μας και σχέδια γι αυτό; Σωστά! Άλλωστε το μέλλον ,καλά να είμαστε , ούτε επακριβώς προσχεδιάζεται ούτε διαφημίζεται.

Δημιουργείται. Από ανάγκη του σήμερα, από κοινωνική διορατικότητα και από πρόσωπα που  με το μυαλό τους το δημιουργούν. Υπάρχει κανείς που να σκέπτεται εκτός από τις ανάγκες του σήμερα στην Πάτρα,  τίποτε άλλο; Και φυσικά δεν μιλάω για τις δρομολογημένες υποδομές. Μιλάω για τη ζωή στην πόλη τα επόμενα χρόνια που αφού έχουμε σώσει την υγεία μας ,εκτός από τη βοήθεια του Θεού, χρειάζονται και άλλα πράγματα για να ζήσουμε στην Πάτρα…

Αυτοί που θα βρουν πολιτικό ή ιδεολογικό πεδίο διαμαρτυριών , διεκδικήσεων και εργαλειοποίησης της καθημερινής ζωής μιας συρρικνωμένης δραστηριότητας, δεν έχουν και πολύ αγωνία για το μέλλον. Αρκεί μια διαδρομή πλ. Όλγας ,Μαιζώνος ,Γούναρη , Κορίνθου , πλ. Γεωργίου , μερικά συνθήματα και ολίγος Νταλάρας για να θεωρήσουν ότι κάνουν το καθήκον τους στην πόλη και στον εαυτό τους.

Καλά είναι όλα αυτά. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να πει κάτι άλλο; Πως για παράδειγμα μετά από μια συνεχή    φτωχοποίηση λόγω μνημονίων και πανδημίας ένα αστικό κέντρο των διακόσιων  είκοσι χιλιάδων ανθρώπων θα βρει τρόπο να ζήσει εδώ και να παράξει το μέλλον για τους ίδιους και της επόμενες γενιές;

Εκτός και αν το μέλλον μας είναι ο σεφτές μετά τον κορονοϊο και οι αρπαχτές των επόμενων καρναβαλιών να βγάλουν τα σπασμένα από τις καραντίνες. Μήπως η Περιφέρεια , το Επιμελητήριο , οι παραγωγικοί και οι επιστημονικοί φορείς, το πανεπιστήμιο, οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, έχουν  στο μυαλό τους  κανένα master plan επιβίωσης της Πάτρας των επόμενων χρόνων;

Λέω βρε αδερφέ, μήπως… Γλιτώσαμε στο τσακ την κατάθλιψη των μνημονίων, πάμε να την γλιτώσουμε και από τον κορονοϊο. Μήπως να γλιτώναμε και από τον στάσιμα προβληματικό εαυτό μας;     

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”, ένθετο “Κόσμος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα