Γιόγκα σε μια σανίδα

20.08.2023 / 20:30
Sup-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Η Αφροδίτη Πανίτσα είναι απόφοιτη των ΤΕΦΑ και καθηγήτρια στην φυσική αγωγή, έχοντας ειδικότητα στο pilates και στην yoga. Λατρεύει το fitness το οποίο έχει σπουδάσει, εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της, όμως, τους καλοκαιρινούς μήνες θα την βρούμε στις παραλίες γύρω από την Πάτρα, κάνοντας μαθήματα SUP yoga. Μια μορφή γυμναστικής που η ίδια έφερε στο προσκήνιο της καθημερινότητας σε αρκετές γυναίκες της Πάτρας, έχοντας γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση.

Τι είναι SUP yoga και γιατί αρέσει τόσο στον γυναικείο πληθυσμό;

SUP yoga δεν είναι τίποτα άλλο από την γνωστή σε όλους μας γιόγκα, με την διαφορά ότι πραγματοποιείται πάνω σε μια σανίδα του SUP. Όταν έρθει το καλοκαίρι η ζέστη δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις όσο αφορά την γυμναστική σε κλειστούς χώρους.

Θαυμαστές της SUP yoga αποτελεί κυρίως ο γυναικείος πληθυσμός, φορώντας μαγιό κάνουν την εξόρμηση τους στην παραλία που είναι αφορμή – κίνητρο για αποτελεσματική γυμναστική σε όλο το σώμα. Βέβαια υπάρχουν και άνδρες που τους ενδιαφέρει αλλά συνήθως η γυμναστική που γίνεται σε γκρουπάκια έλκει κυρίως γυναίκες, είτε γίνεται εντός είτε εκτός αίθουσας.

Για να κάνεις SUP yoga θα πρέπει να έχεις κάνει γιόγκα και πιλάτες ή όχι;

Η SUP yoga απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου που αγαπούν το υγρό στοιχείο, που ήδη κάνουν γιόγκα ή που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδήμων του SUP ή της yoga για να τα καταφέρεις. Σαφώς οι στάσεις ισορροπίας είναι πιο απαιτητικές αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές και ένας άπειρος.

Οι σανίδες έχουν τέτοιο μήκος και πλάτος ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολο για έναν αρχάριο μαθητή να ισορροπήσει επάνω. Προτιμάμε τις πρωινές ώρες, κυρίως για τον ήλιο αλλά και για τον αέρα και το κύμα που είναι συχνότεροι όσο περνάει η ώρα. Βέβαια το να πέσεις στο νερό με τη ζέστη του καλοκαιριού είναι αναζωογονητικό. Δεν χτυπάς, δεν πονάς, δροσίζεσαι και ανεβαίνεις ξανά στην σανίδα σου.

Ένα άτομο που δεν έχει γυμναστεί μπορεί να ανεβεί στην σανίδα και να κάνει SUP yoga;

Απευθύνεται σε όλους! Ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, εκτός και εάν για κάποιους λόγους υγείας μας έχουν απαγορεύσει να ασκούμαστε ή δεν έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία αποκατάστασης κάποιου σοβαρού τραυματισμού, διαφορετικά η απάντηση παραμένει η ίδια!

Ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα άτομο για να κάνει αυτή την γυμναστική;

Δεν χρειάζεται να είσαι σούπερ αθλητής για να κάνεις SUP yoga, το μόνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι κολύμπι, να έχεις καλή διάθεση και να βρεις έναν δάσκαλο να σε εμπνέει. Αν τα παραπάνω υπάρχουν σίγουρα θα περάσεις όμορφα και θα θέλεις να το ξανακάνεις.

Τι είναι γιόγκα για εσένα, γυμναστική ή διαλογισμός;

Η γιόγκα είναι μια από τις αρχαιότερες επιστήμες του σώματος και του πνεύματος. Οι ρίζες της προέρχονται από την Ανατολή και ειδικότερα από την Ινδία. Η γιόγκα περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από ασκήσεις και τεχνικές. Ως φιλοσοφία η γιόγκα προτείνει έναν τρόπο σκέψης και ζωής και η φυσική άσκηση είναι ένα τμήμα μόνο της φιλοσοφίας της γιόγκα με κυριότερο σκοπό να σε προετοιμάσει για διαλογισμό.

Ως απόφοιτη ΤΕΦΑΑ ακολουθώ στην πρακτική μου την σύγχρονη εξέλιξη της γιόγκα που έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην φυσική άσκηση, σε σωματικές ασκήσεις, αναπνευστικές που σκοπό έχουν την χαλάρωση και την επαφή με τον εαυτό σου και το σώμα σου.

Πόσο σε έχει βοηθήσει να βελτιωθείς ως άτομο;

Όπως ανέφερα και παραπάνω η σωματική άσκηση είναι μια πτυχή της γιόγκα. Ως καθαρά σωματική άσκηση βελτιώνει την ευλυγισία των μυών και της σπονδυλικής στήλης, καθώς θεωρείται πως με μια ευλύγιστη σπονδυλική στήλη εξασφαλίζεις την νεότητα του σώματος.

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές αναπνοής φτάνεις σε μια κατάσταση πλήρους ηρεμίας και ισορροπίας μεταξύ νου και σώματος, στρέφεσαι εσωτερικά αγνοώντας κάθε εξωτερικό ερέθισμα. Κάνοντας γιόγκα βελτιώνω τόσο τον σωματικό όσο και τον πνευματικό μου κόσμο.

Ποτέ εμφανίστηκε η SUP yoga και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Εμφανίστηκε πριν 8 – 10 χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν ασχολούνται πολλοί. Ο κόσμος αναζητά εναλλακτικούς τρόπους γυμναστικής κοντά στη φύση και το SUP yoga είναι ιδανική περίπτωση γιατί το συνδυάζει.

Πού μπορεί κανείς στην Πάτρα να κάνει μαθήματα SUP yoga;

Ιδανικά σημεία είναι αυτά που δεν τα «πιάνει» ο αέρας εύκολα και κατά προτίμηση πρωινές ώρες.

Η yoga μέσα στη θάλασσα και μέσα στο κύμα πόσο διαφορετική αίσθηση δίνει από ένα κλειστό χώρο;

Η άσκηση στη φύση χαρίζει ευεξία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από έναν κλειστό χώρο. Η ιδιαιτερότητα του ήχου του κύματος με τα οφέλη του ιωδίου της θάλασσας είναι αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Γιόγκα σε μια σανίδα 4
Γιόγκα σε μια σανίδα 5
Γιόγκα σε μια σανίδα 6

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα