Γιατί πρέπει να μάθουμε να τρώμε ενσυνείδητα – Τι σημαίνει ο όρος mindfulness

02.07.2022 / 13:42
ka 54

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος mindfulness (ενσυνείδηση, επίγνωση) έχει αναδειχθεί και ενσωματωθεί σε πολλές πρακτικές της καθημερινότητας παγκοσμίως. Ορίζεται ως μια ψυχική κατάσταση ή στάση στην οποία κάποιος εστιάζει την ευαισθητοποίηση στην παρούσα στιγμή.

Πρόκειται για έναν τρόπο να συνδέεσαι με τη ζωή σου στο «εδώ και τώρα», χωρίς να αφήνεις το παρελθόν και το μέλλον να σου κλέβουν στιγμές, όπως αναφέρει το vita.

Με βαθιές ρίζες στον βουδιστικό και θιβετιανό διαλογισμό, η κλινική ψυχολογία και η ψυχιατρική από τη δεκαετία του ’70 έχουν αναπτύξει διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές που βασίζονται στην ενσυνείδηση και στην προσοχή για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν μια ποικιλία ψυχολογικών συνθηκών.

Η ενσυνείδηση έχει όντως βοηθήσει πολλούς να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση χρόνιου πόνου, κατάθλιψης, άγχους, στρες και διαταραχών ύπνου. Εχει επίσης γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για να αλλάξουν οι διατροφικές συμπεριφορές με τον όρο «mindful eating» που αποδίδεται ως «ενσυνείδητη ή σκεπτόμενη διατροφή».

Τι είναι, λοιπόν, το mindful eating;

Το να τρώμε ενσυνείδητα μας ενθαρρύνει να δώσουμε προσοχή στο φαγητό με όλες τις αισθήσεις μας, είναι η προσήλωση της προσοχής μας στον σκοπό και στην πράξη της κατανάλωσης τροφής παρατηρώντας τις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια εμπειρία φαγητού.

Είναι η επίδειξη πλήρους επίγνωσης, προσοχής και σεβασμού στη διαδικασία κατανάλωσης τροφής. Αφορά την αξία του να δίνουμε στο σώμα μας αυτό ακριβώς που χρειάζεται, συνειδητοποιώντας τις αισθήσεις που διεγείρει το φαγητό (μυρωδιά, γεύση, όραση, αφή, ήχος, κατάποση), δεχόμενοι τα συναισθήματα που έρχονται μαζί με αυτό.

Επιτρέπει στον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει τις θετικές και θρεπτικές δυνατότητες που δίνουν η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων, με σεβασμό και αναζήτηση της δικής μας εσωτερικής σοφίας.

Περιλαμβάνει την ενσυνείδηση της φυσικής πείνας και του αισθήματος κορεσμού που μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά την απόφασή μας να αρχίσουμε και να σταματήσουμε να τρώμε. Δεν έχει να κάνει με θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνες.

Δεν αποτελεί μια φιλοσοφία ή ένα διατροφικό πλάνο με στόχο την απώλεια βάρους.

Αν και ο σκοπός της δεν είναι η απώλεια βάρους, η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους αγωνίζονται να ακολουθήσουν μακροχρόνιες δίαιτες διορθώνοντας τη στάση τους απέναντι σε «καλά» και «κακά» τρόφιμα.

Το να τρώει κανείς σκεπτόμενα φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής πείνας και προωθεί την κατανάλωση μικρότερων μερίδων και λιγότερων θερμίδων.

Γιατί να την υιοθετήσει κάποιος;

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν δημιουργήσει έναν πολύ λανθασμένο τρόπο κατανάλωσης τροφής. Το φαγητό μετατρέπεται πολύ συχνά σε μια παράλληλη και μικρής σημασίας ασχολία εν μέσω εργασίας, χρήσης υπολογιστών, smartphones, τηλεόρασης.

Το φαγητό έχει γίνει μια ανούσια πράξη, που συχνά γίνεται πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιζήμιο, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται έως 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει το αίσθημα του κορεσμού μετά την έναρξη του φαγητού.

Εάν κάποιος τρώει πολύ γρήγορα, θα προλάβει να φάει μια υπέρμετρη ποσότητα τροφής πριν φτάσει το ορμονικό σήμα κορεσμού στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Με την ενσυνείδητη διατροφή, αποκαθίσταται η προσοχή στο φαγητό και επιβραδύνεται η κατανάλωση των γευμάτων, καθιστώντας το φαγητό μια σκόπιμη πράξη αντί για αυτόματη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα