Γιατί οι ΗΠΑ σπεύδουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

07.05.2022 / 9:00
verikios

Η προσευχή Ερντογάν στην Μέκκα και οι γκρεμισμένες γέφυρες στις σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αποτελούν πλέον οι διπλωματικές κινήσεις πολλών χωρών, αλλά και η επιθετική ρητορική με αναθεωρητικό αφήγημα που αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερες χώρες, εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων που ξεπηδούν ως πυρήνες γλώσσες σε ολόκληρη την υφήλιο.

Την φρενίτιδα που επικρατεί στον πλανήτη την περιέγραψε εύστοχα με δυο φράσεις ο Στάθης, ο σκιτσογράφος, μ´ ένα «τιτίβισμα» στο Twitter : «Η “τρέλα” κάνει το ένα βήμα μετά το άλλο! Τώρα η Ιαπωνία ζητά από τη Ρωσία “νησιά”, δηλαδή τη Σαχαλίνη. Ρωσικό έδαφος που η Ιαπωνία πήρε στον πόλεμο του 1905 και ανέκτησε η ΕΣΣΔ το 1945. Προτείνω οι Άγγλοι να ζητήσουν πίσω το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία να ζητήσει πίσω τη Θεσσαλονίκη»…. Κοινώς όπως λέει ο Λαός: «Ότι του φανεί του Λωλοστεφανή»…

Η επίσημη διπλωματία μοιάζει σαν το εκκρεμές που έχει χάσει την ισορροπία του, εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στην Ουκρανία, της επισιτιστικής κρίσης που απειλεί Αφρική και Μέση Ανατολή με άμεσο κίνδυνο την δημιουργία νέων μεταναστευτικών ρευμάτων καθώς και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει ήδη την Ευρώπη.

Ας προσεγγίσουμε μόνο τα γεγονότα που άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Δείτε τι συνέβη την τελευταία μόλις βδομάδα:

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέπτεται την Τουρκία, για να επιβραβεύσει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Άγκυρας για ειρήνευση στην Ουκρανία! Την ίδια στιγμή ο ΓΓ του ΟΗΕ αποσιωπά ότι πριν την Ρωσία, η Τουρκία είχε εισβάλει στην Συρία με το ίδιο σκεπτικό!

Το Στειτ Ντιπάρτμεντ, όπως και ο ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό, δίνει το πράσινο φως για πώληση F-16 στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν επιτίθεται στον Τζό Μπάιντεν για όσα δήλωσε για την γενοκτονία των Αρμενίων. Εν συνέχεια φοράει τον λευκό μανδύα του βαθύτατα θρησκευόμενου μουσουλμάνου και σπεύδει στην Μέκκα για να προσευχηθεί…

Ο τούρκος Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα μέτωπα με τις χώρες του Κόλπου, επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία με την σημειωτέον διατηρεί ιστορικούς δεσμούς η Αρμενία!

Ο Λευκός Οίκος προσκαλεί στο Κογκρέσο τον Έλληνα πρωθυπουργό και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κάνει «κοκορέτσι» τα ελληνικά νησιά!

Είναι σαφές ότι η ουκρανική κρίση έφερε πιο κοντά την Τουρκία με τις ΗΠΑ. Στις 4 Φεβρουαρίου 2022 το μέλος του Κογκρέσου Φρανκ Παλόνε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, με επιστολή του προέτρεπε τη διοίκηση Μπάιντεν, να μην προμηθεύσει την Τουρκία με F-16 και ούτε να εκσυγχρονιστούν τα παλαιότερα τουρκικά F-16, λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εξ αιτίας της ανάπτυξης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ωστόσο η απάντηση της διοίκησης Μπάιντεν και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένα μήνα μετά, άφηνε ανοιχτό το θέμα εξηγώντας ότι πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία θα εξυπηρετήσει τόσο τα συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της ουκρανικής κρίσης.

H απίστευτη διεισδυτικότητα της Τουρκίας στις αντιμαχόμενες δυνάμεις στο μέτωπο της Ουκρανίας έχει μαλακώσει την άκαμπτη στάση της Δύσης, (ΗΠΑ, ΕΕ – ΝΑΤΟ ) απέναντι στην Τουρκία.

Γιατί οι ΗΠΑ σπεύδουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα 4

Ποιος δεν θυμάται ότι όταν η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας του S-400 από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αντέδρασαν σκληρά και το Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία μεταξύ των οποίων ήταν και η αποβολή από το πρόγραμμα Super-Fighter F-35, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην άμυνα του ΝΑΤΟ για τα επόμενα 50 χρόνια. Περίπου 900 εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35 κατασκευάζονταν σε τουρκικά εργοστάσια! Η Άγκυρα έκανε τα πάντα για να πείσει τις ΗΠΑ ότι με την αποβολή από το πρόγραμμα των F-36 δεν εξασθενεί μόνο η αμυντική ικανότητα της Τουρκίας αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ. Όμως η Ουάσιγκτον δεν ελάμβανε σοβαρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Ωστόσο η ουκρανική κρίση έφερε τα πάνω κάτω και συνέβαλε στο να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ ως προς την Τουρκία. Το πρώτο βήμα είναι η πώληση 40 F-16 και έπεται η συνέχεια για την αποδέσμευση των F-35…

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευθεία κόντρα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται ο καίριος ρόλος της Τουρκίας στην Βορειοατλανική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ στους νέους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Ευρώπη , την Ευρασία και την Μέση Ανατολή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε την Τουρκία και το οπλοστάσιο της. Το ίδιο ισχύει και με την Ελλάδα, γι αυτό και δεν αποκαλείται κατά την επικείμενη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να ανακοινωθεί η αγορά F-35 και από την Ελλάδα !

Η Ουκρανία επηρεάζει και το Συριακό μέτωπο

Ωστόσο, το «αγκάθι» των S-400 παραμένει στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ επιμένουν να προτρέπουν την Άγκυρα να τους στείλει στο Ουκρανικό μέτωπο, πρόταση που ωστόσο απέρριψε η Τουρκία με το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίοι για την αντιαεροπορική κάλυψη στα σύνορα της με την Συρία! Πρόκειται για μια εμπόλεμη περιοχή που παραμένει ασαφές πώς θα εξελιχθεί το νέο πολιτικό τοπίο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία.

Η συνεργασία που είχε επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία έχει πλέον ανασταλεί από την ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ότι αφορά την Ρωσία, καθώς είναι τόσο βαθιά εγκλωβισμένη στο ουκρανικό βάλτο, δεν αναμένεται να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στη Συρία. Ωστόσο εάν η ισορροπία ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία κλίνει προς τις ΗΠΑ, η Τουρκία θα επηρεαστεί από αυτή τη νέα ισορροπία με δύο τρόπους:

1ον: Η ρωσική υποστήριξη για το καθεστώς Άσαντ αναπόφευκτα θα εξασθενίσει και η Τουρκία θα είναι ευχαριστημένη γι ‘αυτό. Παρ´ όλα αυτά η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει το καθεστώς Άσαντ να χάσει από τα χέρια του την εξουσία.

2ον: Η συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους Κούρδους θα πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτη για την Τουρκία.

Επομένως οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για το F-16 φαίνεται ως μια σημαντική ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ με την Τουρκία, όμως ένα χελιδόνι δεν φέρνει την Άνοιξη…

Η φραστική επίθεση του Ταγιπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν για την γενοκτονία των Αρμενίων είναι ενδεικτική του εύθραυστου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Γιατί οι ΗΠΑ σπεύδουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα 5

Το ταξίδι του Ερντογάν στη Μέκκα

Ο τούρκος Πρόεδρος, αφού «έλουσε με οξύ» τον Αμερικάνο ομόλογό του, φόρεσε τον λευκό χιτώνα του καλού μουσουλμάνου και επισκεπτόμενος το βασίλειο του μαύρου χρυσού κατευθύνθηκε στη Μέκκα για να προσευχηθεί στον Μωάμεθ…

Οι διακρατικές σχέσεις χτίζονται με έργα και όχι με λόγια και υποσχέσεις…

Ποντάροντας στο θρησκευτικό συναίσθημα ο Ερντογάν επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα κράτη του Κόλπου.

Βεβαίως στον σύγχρονο κόσμο οι σχέσεις των Εθνών δεν χτίζονται με θαύματα και από θεομπαίχτες. Απαιτείται η δημιουργία κλίματος αμοιβαίας κατανόησης των προτεραιοτήτων και του οράματος για την περιοχή που έχει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι διακρατικές σχέσεις δεν περιορίζονται πλέον στις παραδοσιακές σφαίρες της γεωπολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας, αλλά διευρύνονται και σε άλλους τομείς με βιώσιμη βάση.

Σήμερα τα Έθνη επαναπροσδιορίζουν τις πολιτικές τους στην νέα μετά-COVID εποχή σε συνδυασμό με την νέα αστάθεια που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν επανερχόμενος την Σαουδική Αραβία μετά από πέντε χρόνια σκληρών διαξιφισμών δήλωσε ότι: «Ως δύο αδελφικές χώρες με ιστορικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς, προσπαθούμε να αυξήσουμε όλα τα είδη των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων και να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή».

Ωστόσο, άπαντες γνωρίζουν ότι στις σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές που εμπόδισαν την καθαρή στρατηγική και θεσμοθετημένη εταιρική σχέση τους. Πολλές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στις αρχές του 2000 δεν μπόρεσαν προωθηθούν όπως για παράδειγμα να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας στο πολιτιστικό και θρησκευτικό τομέα για να εδραιωθούν κοινές αξίες και αμοιβαίες φιλοδοξίες για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο το μουσουλμανικό τόξο του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής.

Επομένως το ζητούμενο είναι εάν κατά την νέα αυτή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δυο χωρών θα μπορέσουν αυτή την φορά να δημιουργηθούν οι αναγκαίες γέφυρες μεταξύ των εθνών δημιουργώντας νέες προοπτικές για το μέλλον.

Οι επαφές μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και ΜΜΕ θα μπορούσε να είναι η αρχή για αποκατάσταση των σχέσεων ! Όπως επίσης η αποκατάσταση της επαφής με τις πλατφόρμες του OIC ( Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ) και του GCC ( χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου).

Με λίγα λόγια εάν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να αποκαταστήσει τις σχεσεις της με την Σαουδική Αραβία την ηγέτιδα δύναμη του Περσικού Κόλπου δεν έχει παρά να ακολουθήσει το μονοπάτι των Αρμενίων !

Γιατί οι ΗΠΑ σπεύδουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα 6

Πώς οι Αρμένιοι κατέκτησαν τις καρδιές των Αράβων…

Στην Σαουδική Αραβία οι Αρμένιοι αποτελούν το δημόσιο έμβλημα του επαγγελματισμού, της εμπιστοσύνης και της υπευθυνότητας.

Οι ρίζες της Αρμενίας στη Σαουδική Αραβία, απλώνονται στα βάθη του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, πολλοί Αρμένιοι αναγκάστηκαν πάρουν τον δρόμο προς το Ντέιρ αλ-Ζορ στην ανατολική Συρία και βρήκαν καταφύγιο σε ορισμένες αραβικές φυλές. Μερικοί από τους εκτοπισμένους Αρμένιους έφτασαν μέχρι την Αραβική Χερσόνησο. Το Μουσείο Γενοκτονίας Αρμενίας στο Ερεβάν έχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στα αρχεία της που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930 που δείχνει δύο παιδιά (Αρμενόπουλα) ντυμένα με φυλετικά ρούχα στο Χαλάζι. Παλιότερα, ο Αμπντούλ Αζίζ, 32ος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1861 – 1876), έπαιρνε υπό την προστασία του τα Αρμενόπουλα!

Πλέον οι Σαουδάραβες δεν έχουν μόνο αρμενικό αίμα, έχουν γενετικούς δείκτες γενοκτονίας και επιζώντες προγόνους…

Η προσέγγιση μεταξύ Αρμενίας και Σαουδικής Αραβίας χτίστηκε στο αντι-τουρκικό συναίσθημα. Οι Αραβο – Αρμένικες σχέσεις έχουν χτιστεί σε κοινές αξίες και φιλοδοξίες για κοινωνικοοικονομική πρόοδο. Και καθώς σήμερα η Σαουδική Αραβία βιώνει μια νέα αφύπνιση υπό την αιγίδα του οράματος 2030. Το Vision 2030 (στρατηγικό πλαίσιο για τη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο, τη διαφοροποίηση της οικονομίας της και την ανάπτυξη τομέων δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η αναψυχή και ο τουρισμός) δίνει την δυνατότητα για περεταίρω σύσφιξη των σχεδίων μεταξύ των δυο χωρών.

Οι Αρμένιοι αναμένεται να βάλουν και πάλι την σφραγίδα τους στα μεγαλεπίβολα κατασκευαστικά έργα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και στην διερεύνηση των ευκαιριών σε προγράμματα καινοτομίας στη γεωργία και την εξόρυξη. Οι Σαουδάραβες και οι Αρμένιοι επιχειρηματίες επενδύουν ήδη στην ψηφιακή καινοτομία για την επίλυση κρίσιμων ανθρώπινων προβλημάτων για ένα βιώσιμο κλίμα, την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία και την ισότητα των φύλων.

Η επιστημονική κοινότητα της Σαουδικής Αραβίας και της Αρμενίας προχωρούν με ταχύτατα βήματα στους ερευνητικούς τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και την εξερεύνηση του χώρου. Ενώνουν δυνάμεις σε επιστημονικές συνεργασίες. Σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης και ανασφάλειας, προβαίνουν σε κοινές προσπάθειες και επενδύσεις στην ηλιακή και εναλλακτική ενέργεια με στόχο την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Μοιράζονται μια αμοιβαία στρατηγική για την ενδυνάμωση των Εθνών τους και την ευημερία των λαών τους.

Η αμοιβαία προσπάθειά τους για την καινοτομία επεκτείνεται στην πολιτιστική διπλωματία και εξανθρωπισμό.

Η Σαουδική Αραβία επενδύει σε μεγάλο βαθμό στη μουσική βιομηχανία, την ψυχαγωγία, την διατροφή… Φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια μεγάλη πολιτιστική σκηνή που θα φιλοξενεί καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο και να διοργανώνει events διεθνούς ακτινολογίας !

Τόσο η Αρμενία όσο και η Σαουδική Αραβία δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των χώρων κληρονομιάς, που αγκαλιάζουν την πολιτιστική-επιστημονική αξία της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Ήδη οι δυο χώρες ανταλλάσσουν μαθητές και φοιτητές για άυλα πολιτιστικά στοιχεία και πολιτιστική διακυβέρνηση.

Κοινώς, όπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, οι Αρμένιοι πρόκαναν τους Τούρκους στον Αραβικό Κόλπο….

Το γεύμα στην Ουάσιγκτον με μενού την πρόσκληση Μητσοτάκη

Ο «καπαμάς της Αλεξάνδρας», τα πρώτα «καλάσνικοφ» που έφτασαν από την Ελλάδα στην Ουκρανία και το θετικό σημείωμα της Βικτόρια Νούλαντ για την Ελλάδα, το «προκεχωρημένο σύνορο» των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έφεραν την πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 17 Μαΐου.

Της πρόσκλησης του έλληνα πρωθυπουργού είχε προηγηθεί γεύμα στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον που παρέθεσε η πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που παρακάθισαν οι: Νάνσι Πελόζι, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπόμπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και ο Τζορτζ Τσούνης, που έχει οριστεί ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Το γεύμα περιελάμβανε μεσογειακή κουζίνα όπου κυριαρχούσε η μελιτζάνα. Το κυρίως πιάτο ήταν κρέας κοκκινιστό με μελιτζάνες, γνωστό ως «καπαμά» με το οποίο μαθαίνουμε ότι ξετρελάθηκαν η Νάνσι και ο Μπόμπ, ενώ για τον Τζορτζ η γεύση ήταν γνώριμη καθώς ο «καπαμάς» ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των γονιών του Τζέιμς και Ελένη, μετανάστες πρώτης γενιάς από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας.

Φυσικά κατά το γεύμα εργασίας ετέθησαν όλα τα θέματα που αφορούν του αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αμερικανοί γερουσιαστές και ο νέος πρέσβης εξήραν την στάση της Ελλάδας από τις πρώτες ώρες έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι αμερικανικές βάσεις της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας.

Του γεύματος στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Βικτωρία Νούλαντ σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, όπου υπογραμμίστηκε ο ουσιαστικός ρόλος της Ελλάδας ως προς την προώθηση του κυρίαρχου στρατηγικού ενεργειακού στόχου των ΗΠΑ που είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και προώθηση στην γηραιά ήπειρο υγροποιημένου αερίου – εν μέρει αμερικανικού- μέσω της Αλεξανδρούπολης!

Λίγες μέρες μετά το γεύμα στην Ουάσιγκτον και τα συγχαρητήρια για τον εύγευστο «καπαμά», έφτασε στην Αθήνα η επίσημη πρόσκληση στο Μέγαρο Μαξίμου με την επιστολή της Νάνσι Πελόζι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι: «Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι και λογαριασμοί της ΔΕΗ…

Έβγαλαν -λέει- τα αντιαεροπορικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά το μπαράζ των τουρκικών υπερπτήσεων, από 21 ελληνικά νησιά!

ΑΠΟΡΙΑ 1η: Από που τα έβγαλαν; Από τα «κουτιά» με το γράσο; Δηλαδή η αντιαεροπορική μας ομπρέλα είναι «κλειστή» και στο ντουλάπι;

ΑΠΟΡΙΑ 2η: Ποια αντιαεροπορικά εννοούν; Τα Ρωσικής κατασκευής; Αυτά που απαξίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του; Αυτά για τα οποία επιμένουν οι αμερικανοί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τα αποσύρει από το οπλοστάσιο της;

ΑΠΟΡΙΑ 3η: Μια και το έφερε η κουβέντα, τα αντιαεροπορικά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Αιγαίου, έχουν υποστεί την αναγκαία συντήρηση; Παραμένουν αξιόμαχα;

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 1η: Η συγκεκριμένη διαρροή όχι μόνο ήταν επιπόλαιη αλλά και εθνικά επιζήμια διότι ακυρώνει κάθε σοβαρό διπλωματικό διάβημα που έγινε χτες τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, όσο και από το ΥΠΕΞ, για την ομολογουμένως άκρως προκλητική χτεσινή κίνηση της Τουρκίας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 2η: Η συγκεκριμένη διαρροή συνέπεσε με την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές ρεύματος να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια. Είναι συνήθη πρακτική της εξουσίας να επισείει τον φόβο για να αφαιρέσει το πλεονέκτημα από τον αντίπαλο όταν προβαίνει σε κάποια κίνηση που ενδεχομένως έχει λαϊκή απήχηση!

Και η κίνηση Τσίπρα είχε λαϊκή απήχηση καθώς οι υπέρογκοι λογαριασμοί της ΔΕΗ της την ρήτρα προσαρμογής μετατρέπονται σε θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ 3η: Η Τουρκία κινείται στο Αιγαίο βάσει Στρατηγικού Σχεδίου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ζητούμενο παραμένει εάν η Ελλάδα διαθέτει ανάλογο Στρατηγικό Σχέδιο και εάν όχι ποιοι ευθύνονται γι αυτό;

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα