Γιατί έχουν πρόβλημα οι καθολικοί ιερείς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

10.03.2021 / 23:44
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
γκο 30

Oι επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας των ΗΠΑ βγαίνουν και συμβουλεύουν μαζικά τους πιστούς να μην κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Johnson & Johnson.

Κι αυτό γιατί το εμβόλιο έχει παραχθεί ακολουθώντας μια κυτταρική πορεία που προέρχεται από έμβρυο αποβολής. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή πολλών αμερικανών καθολικών επισκόπων, που λένε στο ποίμνιό τους να μην κάνουν το εμβόλιο της μίας δόσης.

Παραθέτουν λόγους όπως τα «ηθικά ζητήματα» που εγείρονται για το εμβόλιο της J&J, κάτι που δεν υφίσταται για τα ανταγωνιστικά εμβόλια των Pfizer και Moderna, τα οποία προτείνουν οι ιεράρχες για τους πιστούς.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι οι ρωμαιοκαθολικοί ηγέτες των ΗΠΑ με αυτή τη γραμμή. Η τοπική επισκοπή του Λονγκ Άιλαντ διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή των καθολικών επισκόπων.

«Αυτό τρομάζει τον κόσμο», λέει για το μήνυμα της εκκλησίας που διχάζει ο επικεφαλής της επισκοπικής εκκλησίας του Λονγκ Άιλαντ, ιερέας Lawrence Provenzano, «θέτει εν αμφιβόλω αν κάνουν το ηθικά σωστό πράγμα. Και σε αυτή την περίπτωση, όταν η υγεία και η ασφάλεια πολλών διακυβεύεται, νομίζω πως αυτό είναι λάθος».

Το εμβόλιο της J&J έχει φτιαχτεί με έναν αδενοϊό που προκύπτει από μια σειρά κυττάρων που είχαν δημιουργηθεί πριν από αρκετές δεκαετίες από ιστούς που προέρχονταν από έμβρυα αποβολής.

«Αυτός είναι ένας κοινός τρόπος, όχι μόνο για τα εμβόλια», λέει ο Dr. David Battinelli στη New York Post, πρόκειται για μια πολύ γνωστή και συνηθισμένη διαδικασία στην ιατρική. Τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι κλώνοι των πρώτων εκείνων κυττάρων.

Ακόμα και η Johnson & Johnson έβγαλε ανακοίνωση την προηγούμενη βδομάδα τονίζοντας πως το εμβόλιό της δεν περιέχει ιστούς από έμβρυο. Με παρόμοιο τρόπο εξάλλου έχουν φτιαχτεί και τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο από το Βατικανό, που δήλωσε πως είναι «ηθικά απαράδεκτο να σου χορηγηθεί εμβόλιο για την Covid-19 που να περιέχει κύτταρα από έμβρυα αποβολής».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα