Γιατί αποφασίστηκε η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

27.11.2020 / 9:06
People wearing protective face masks walk in downtown Budapest, after Hungarian government imposed a nationwide lockdown to contain the spread of the coronavirus disease (COVID-19), Hungary, November 11, 2020. REUTERS/Bernadett Szabo

Για τουλάχιστον μια εβδομάδα, μέχρι την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, παρατείνεται το lockdown, καθώς η μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να καταγράφεται μια μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η παράταση είχε «κλειδώσει» εδώ και μέρες, ωστόσο ανακοινώθηκε επίσημα το μεσημέρι της Πέμπτης από τον Στέλιο Πέτσα.

Έτσι, η παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου γνωστοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό άρσης των μέτρων μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Τότε, αναμένεται να απευθυνθεί προς τους πολίτες και ο Πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό. «Θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό. Προς το παρόν όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Τα σενάρια για σταδιακή άρση των μέτρων
Σε ερώτηση για άρση της καραντίνας σε δύο ταχύτητες, για περιοχές με καλή ή επιβαρυμένη εικόνα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να κάνει ανακοινώσεις, γιατί μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακούει τις υποδείξεις των ειδικών. « Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown».

Για τα σχολεία είπε πως «προέχει η τήρηση των μέτρων. Θα υπάρξει ενημέρωση, όταν είμαστε έτοιμοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ερωτηθείς σχετικά για το εάν θα ισχύσει η αποστολή των SMS στο 13033 κατά τις ημέρες των εορτών, αλλά και για τις μετακινήσεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα