Γιαμαρέλλου: Τι περιμένουν οι επιστήμονες για να επιτρέψουν το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

05.01.2021 / 10:36
31s1sxoleioaithousa-thumb-large

“Πορτοκαλί” και όχι “πράσινο” ήταν το φως που άναψαν οι επιστήμονες για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Εισηγήθηκαν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και δημοτικών στις 11 Ιανουαρίου, καθώς αναμένουν, όπως λένε, περισσότερα στοιχεία για να συναινέσουν με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.
Με το δεύτερο πανδημικό κύμα να αναζωπυρώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι επιστήμονες διστάζουν να συναινέσουν στο καθολικό άνοιγμα της εκπαίδευσης. Τα στοιχεία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κρίθηκαν ανεπαρκή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν περάσει προς το παρόν πολύ λίγες μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα σημερινά στοιχεία δεν συνηγορούν στο ασφαλές άνοιγμα του συνόλου της εκπαίδευσης.

Μιλώντας στο iatropedia.gr η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναλύει τα επιδημιολογικά στοιχεία της διασποράς του κορονοϊού, που τελικά κράτησαν κλειστή -προς το παρόν- τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

“Την Πρωτοχρονιά χαλαρώσαμε και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα του “χαλαρώματος” θέλουμε 15 μέρες. Τα στοιχεία των Χριστουγέννων δείξανε ότι υπήρχε μια σταθερότητα, δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα κρούσματα για να απελπιστούμε. Όμως, ακόμα βλέπουμε τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων, δεν έχει λήξει. Γιατί τα Χριστούγεννα ήταν 25 Δεκεμβρίου και σήμερα είναι 5 του μηνός, δηλαδή έχουν περάσει μόνο 10 μέρες. Κανονικά και για τα Χριστούγεννα θα θέλαμε να έχουν περάσει 15 μέρες. Κι έχουμε εκκρεμότητες και με την Πρωτοχρονιά, από την οποία έχουν περάσει μόλις 4 μέρες”, σημειώνει.


Σημαντική παράμετρος που ελήφθη υπόψη στην απόφαση των επιδημιολόγων, ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Αττική. Εκεί τα κρούσματα, καθώς και ο δείκτης μεταδοτικότητας επιμένουν σε υψηλά νούμερα παρά το παρατεταμένο lockdown, όπως αναφέρει η καθηγήτρια:

“Η Αττική μας ανησυχεί πάντα, γιατί ναι μεν δεν είναι πολλά τα κρούσματα, αλλά πέφτουν με τίποτα και κάτω από 100. Στη Θεσσαλονίκη είναι κάτω από 100. Βέβαια είμαστε και 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη ένα εκατομμύριο, αλλά θα περίμενε κανείς μετά από τόσα lockdown καλύτερα αποτελέσματα. Που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τα μέτρα και κάνουν ό,τι θέλουν” σημειώνει η κα. Γιαμαρέλλου.


Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και λοιμωξιολόγοι συνεργάστηκαν από κοινού στη χθεσινή συνεδρίαση, για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της εκπαίδευσης και των παιδιών.

Όμως, ακόμα και η λύση που προτάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, από όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της τρίτης λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και βρίσκονται μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία σχεδόν το 1/3 της σχολικής χρονιάς, δεν προκρίθηκε από τους ειδικούς:

“Αυτά συζητήθηκαν, αλλά δεν αποφασίστηκε τίποτα. Η προσπάθειά μας είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία κανονικά”, σχολιάζει η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Όσο οι μέρες περνούν η Επιτροπή θα συνεχίσει να εξετάζει τα στοιχεία σε επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις από την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, ώστε να φτάσει σε ασφαλές συμπέρασμα για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων ίσως και νωρίτερα από τις 15 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μειώσει την εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να προσφέρει μια μικρή ανάσα ανακούφισης στους υποψήφιους για τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της παρουσίας του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα που εντοπίστηκε από τα εργαστήρια την περασμένη Κυριακή (4/1), συζητήθηκε στην Επιτροπή αλλά δεν αξιολογήθηκε ως σημαντικό, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις των ειδικών για τα σχολεία.


Μέτρα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά για την επιτήρηση της πανδημίας
Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή στην πανδημία, οι λοιμωξιολόγοι και το Υπουργείο Παιδείας δεν αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Η πανδημία δείχνει και πάλι τα “δόντια” της σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, είτε με την εμφάνιση τρίτου κύματος σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, είτε με αναζωπυρώσεις του δεύτερου πανδημικού κύματος σε χώρες στις οποίες η διασπορά είχε προηγουμένως τεθεί υπό έλεγχο.

Έτσι, υπάρχει ανάγκη στενής επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας στα σχολεία και για το λόγο αυτό οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα:

Για τον περιορισμό του συγχρωτισμού των γονέων που συνοδεύουν τα παιδιά στα σχολεία επιστρατεύεται το μέτρο της διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, είτε η χρήση περισσότερων από μίας εισόδου στις σχολικές μονάδες, εάν αυτό είναι εφικτό.

Για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται η δυνατότητα για δωρεάν τεστ rapid test για τον κορονοϊό, με εθελοντική συμμετοχή. Για τον σκοπό αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ειδική πλατφόρμα testing.gov.gr, μέσω της οποίας θα λαμβάνουν ενημέρωση για το ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα