«Δώσε το Παρών»: Στις 26 Απριλίου έρχεται στην “καρδιά” της Πάτρας – Κάλεσμα του Μητροπολίτη

20.04.2024 / 13:00
fa-17-5-scaled-1

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Η Ανάσταση είναι φως και για να φτάσει κανείς στο φως ο μοναδικός δρόμος που έχει να ακολουθήσει είναι αυτός της αγάπης.

Έτσι, το «Δώσε το Παρών» θα είναι και φέτος, παραμονές του Πάσχα, λίγες μέρες πριν από την Ανάσταση, στην καρδιά της Πάτρας καλώντας τον καθένα από μας να δώσει ότι μπορεί και ότι δύναται για τις δεκάδες άπορες οικογένειες και συνανθρώπους που ζουν μαζί μας, σε αυτή την πόλη, στην γειτονιά μας, στην πολυκατοικία μας, στην διπλανή μας πόρτα.

Στις 26 Απριλίου ο όμιλος Plus Media σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει και φέτος τη μοναδική αυτή φιλανθρωπική εκδήλωση που έχει βοηθήσει αρκετό κόσμο μέσα από τις προηγούμενες δράσεις της.

Το «Δώσε το παρών» θα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Γεωργίου, από τις 9 το πρωί έως στις 9 το βράδυ, έχοντας διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο, περιμένοντας τον καθένα από μας να δώσει τη βοήθεια που δύναται.

Από τρόφιμα μακριάς διαρκείας, (μακαρόνια, όσπρια κτλ), κρέατα, γάλατα, λάδι, είδη υγιεινής, γλυκίσματα, δώρα για το Πάσχα και ότι άλλο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να μοιράσουμε χαμόγελα και αγάπη.

Μήνυμα προς όλους

Όλα τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με στόχο να ενισχύσουν το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, μέσα από το μαγειρείο του Άρτου της Αγάπης, μέσα από το μίνι μάρκετ του Κελαριού της Αγάπης, τις δύο εστίες που συντηρεί (μαθητική και φοιτητική), αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν οι τοπικές ενορίες που βοηθούν αθέατα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και προβολή, τόσους και τόσους συνανθρώπους μας.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας στον Max Fm και στον Αλέξανδρο Κογκόλη απεύθυνε μήνυμα στους πατρινούς και σε όλους τους πιστούς για να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία αγάπης που είναι να γίνει, προσφέροντας ο καθένας ότι μπορεί.

«Ο ελεών τον πτωχόν…»

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα και είναι ανάγκη να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της εποχής και της καθημερινότητας» τόνισε αρχικά. «Το έχω ξαναπεί. Προσφέροντας στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη είναι να σαν προσφέρουμε στον ίδιο τον Θεό. Ο ελεών τον πτωχόν, ελεεί τον Θεό λέει η Αγία μας Εκκλησία και αυτή είναι η αλήθεια.

Διότι ο Κύριος ελεύθερα διάλεξε αυτή τη μεταμόρφωση, ώστε όταν κάποιος ευνοεί τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους ανθρώπους που έχουν υποφέρουν, να ευεργετείται μέσα από τα πρόσωπα αυτών ο ίδιος ο Κύριος μας ο οποίος και χτυπάει την πόρτα της καρδιάς μας.

Και δόξα τον Θεό ο χτύπος αυτός εδώ στην Πάτρα βρίσκει ανταπόκριση αφού υπάρχουν ευαίσθητες καρδιές, και κυρίως των ανθρώπων αυτών που γνωρίζουν από φτώχεια, που σπεύδουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας από το υστέρημα τους».

Εορτασμός σημαίνει προσφορά

Ο Σεβασμιότατος καταλήγοντας τόνισε: «Ελάτε λοιπόν αδελφοί μου να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια που θα γίνει. Εξάλλου δεν νοείται εορτασμός ατομικός και ειδικότερα αυτός του Πάσχα, χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας.

Ο εορτασμός δεν είναι εξωτερικός, ούτε επιδερμικός. αλλά είναι μια εσωτερική ανάγκη, μια ουσιαστική συμμετοχή στο πάθος του Κυρίου που γίνεται πάθος των συνανθρώπων μας, όταν βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι αδελφοί μας αυτοί που θα βοηθηθούν μέσα από τα είδη που θα τους μοιραστούν από τη δράση.

Kλήρος και λαός μαζί

Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι μόνο από την Πάτρα – το τονίζω αυτό-, ανθρώπους κάθε ηλικίας, από διάφορες φυλές αφού η πόλη μας είναι μια πόλη που έχει δείξει ότι ξέρει να αγαπάει χωρίς όρια και χωρίς όρους. Όλοι μαζί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε.

Στην Εκκλησία μας οι τσέπες μας αδειάζουν για τους συνανθρώπους μας. Ότι έχει η Εκκλησία ανήκει εις στον λαό. Όλοι είμαστε Εκκλησία κλήρος και λαός και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Το έργο που κάνει η Εκκλησία για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη είναι έργο του λαού, είναι έργο δικό σας».

«Δώσε το Παρών»: Στις 26 Απριλίου έρχεται στην "καρδιά" της Πάτρας - Κάλεσμα του Μητροπολίτη 2

Πάνω από τέσσερις τόνους

Οπότε η επιτυχία της αποστολής του «Δώσε το Παρών» είναι δεδομένη. Η Πάτρα και ο κόσμος της Πάτρας, έχοντας την ευλογία του Μητροπολίτη της (συμπλήρωσε 19 χρόνια στη θέση αυτή) και της Εκκλησίας της, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Όπως έγινε και στο παρελθόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο περασμένες δράσεις του «Δώσε το παρών» στέφτηκαν με απόλυτη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πάνω από τέσσερις τόνους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία και δόθηκαν δια μέσου της Εκκλησίας σε απόρους και σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η νύχτα της υπέρβασης

Το «Δώσε το Παρών» έρχεται για να ενισχύσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Μια προσπάθεια που με τις ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό των τροφίμων, με όλα τα είδη να έχουν σημειώσει τους τελευταίους μήνες σημαντικές αυξήσεις, έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Για αυτό σε καλεί να βοηθήσεις. Η βοήθεια σου, η βοήθεια όλων, θα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. Έτσι ώστε όλα τα παιδικά χαμόγελα να λάμψουν τη νύχτα της Αναστάσεως, τη νύχτα της αγάπης, τη νύχτα της υπέρβασης. Μιας υπέρβασης που οφείλουμε να προσπαθήσουμε.  οφείλουμε να προσπαθήσουμε.

Μαζί και ο Max Fm

Μαζί σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται θα είναι και αυτή τη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης ο Max Fm 93,4, που με ένα μαραθώνιο ζωντανής μετάδοσης και με όλους τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς στις επάλξεις, θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό το κλίμα από την «καρδιά» της πόλης στον «αέρα» των ερτζιανών.

Οι ανάγκες έτσι και αλλιώς στην κοινωνία της Πάτρας είναι μεγάλες και δεν τελειώνουν. Δεκάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η Εκκλησία μαζί με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος και Περιφέρεια) είναι στο πλευρό τους.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα